Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de her yıl 5 bin bilgisayar mühendisi üniversiteden mezun oluyor. Bunların ancak yüzde 15’i kız öğrencilerden oluşuyor. Elektrik, Elektronik Bölümleri’nden mezunların ise yüzde 30’unu kız öğrenciler oluşturuyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 raporunda Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde Türkiye 144 ülke içinde 130’uncu sırada. OECD ülkeleri arasında kadının işgücüne katılım oranı en düşük ülke Türkiye. Bu rakamları Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının toplantısında paylaştı. Türkiye’de bilişim alanında büyümeyi ve güçlenmeyi hedefleyen Microsoft ile kadın girişimcileri destekleyen KAGİDER ve kız öğrencilerin okullaşma oranlarını artırmak için projeler yürüten Aydın Doğan Vakfı teknoloji alanında girişimleri olan kadınları, bu alanda projeler üreten, gelecek vaad eden kız öğrencileri ödüllendirmek için işbirliği yaptı.
8.4 MİLYON KADIN ÇALIŞAN
Teknolojinin Kadın Liderleri toplantısında konuşan Sanem Oktar, Türkiye’de 8 milyon 400 kadın çalışan olduğunu, kadınların yüzde 15’inin teknoloji alanında çalıştığını, 2020 yılında ise yeni teknolojilerin 5.1 milyon işi ortadan kaldıracağını, 7.2 milyon pozisyonun da olmayacağına dikkat çekti. Oktar, “Türkiye’de kadınlar, erkeklerle aynı eğitim düzeyinde olmalarına ve aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden daha az maaş alıyor. TÜİK’in 2014 yılı rakamlarına göre aynı eğitim düzeyine sahip kadınlar yine aynı eğitim düzeyinde erkek rakiplerinden yüzde 1.3 oranında daha az gelir elde ediyor. Kadınların iş gücüne katılım, hem dünya hem de Türkiye ekonomisi açısından önemli bir fırsat oluşturuyor. Çünkü kadının çalıştığı, yönetimde olduğu şirketlerde kârlılıkta önemli artışlar oluyor. 2020 yılında teknolojik gelişmeler bazı işleri ortadan kaldıracak ve yeni iş kolları ortaya çıkacak. 5.1 milyon işi robotlar yapacak. Şu anda var olan kadın erkek çalışan arasındaki farkı kapatabilmek için çok daha fazla kadının teknoloji alanına girmesi gerekiyor” dedi.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, “Kadınların teknolojide eşit oranda olması ekonomiye ek değer yaratıyor. Deloitte’nin bu konudaki araştırmasında bunun sağlanmasının kalkınmanın itici gücü olduğu vurgulanıyor. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal alanlarda ilerlemesi, kadının ekonomik hayatta hak ettiği yere ulaşmasıyla doğru orantılı. Daha çok kız öğrencinin matematik, fen okuması, mühendisliği seçmesi, yazılımcı olması ve iş hayatından kopmaması gerekiyor. Bu konuda başarılı işler ortaya koyan kadınlarımızı ve genç kızları biz de destekliyoruz” dedi. Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da Aydın Doğan Vakfı olarak Baba Beni Okula Gönder kampanyasıyla kız öğrencilerin okullaşmasını desteklediklerini, 33 kız yurdu yaptırdıklarını, yurtlarda kalan kızların iyi eğitim almalarını sağlamak için destek olduklarını anlattı. Kız öğrencilerin fen ve matematiğe ilgi duymasının önemine dikkat çeken Fetvacı, yüzde 18 olan kadın mühendis oranının artması için mühendis kızlara burs verdiklerini aktardı.
21 NİSAN’A KADAR DEVAM EDİYOR
TEKNOLOJİNİN Kadın Liderleri yarışmasına 9 farklı kategoride başvurabiliyor. Kategoriler; Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı, Genç Teknoloji Yıldızı, Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider, Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi, Yılın Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi, Yılın Başarılı Kadın CIO’su, Engelleri Aşan Kadın, Yılın Bilim Kadını ve Bulut Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider. Yarışmaya başvurular 21 Nisan’a kadar devam ediyor.