Robotlar alemi

Güncelleme Tarihi:

Robotlar alemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2016 23:04

Teknoloji artık hayvanlardan esinleniyor. Kedi, köpek, kuş, kanguru gibi hayvanlardan ilhamla geliştirilen robotlar hem askeri hem de ticari amaçlı olarak kullanılabilecek. Robotlar, hayvanların kas ve eklem yapılarından da alınan ipuçlarıyla hareket kabiliyeti kazanıyor.

Haberin Devamı

YIL 1632. Lodoslu bir İstanbul havası. Hezarfen Ahmed Çelebi, Galata Kulesi’nden 3 kilometreden uçarak Üsküdar Doğancılar’a inmeyi başardı. Çelebi’nin esinlendiği hayvan ise yarasaydı. Aradan yaklaşık 400 yıl geçti. Ancak teknolojinin esinlendiği nokta yine değişmedi. Hayvanlardan esinlenlenmeye devam eden teknoloji ise robotlar oldu.

Şu anda robotlar üretimden savunmaya kadar birçok sektörde görev alıyor. Hatta bazı sektörlerde robotsuz iş yapılamaz hale geldi. Ancak sadece verilen bir görevi yapmaya görevlendirilen robotlar artık daha da akıllandı. Yeni nesil olarak da ifade edilebilen yeni nesil robotlar, son yazılım ve görüntü işleme teknolojileriyle geliştiriliyor. Ayrıca bu robotlar, hayvanların kas ve eklem yapılarından da alınan ipuçları hareket kabiliyeti kazandırıldı. Sensörlerin yardımıyla kabiliyeti arttırılıyor ve en hatasız şekilde kontrol edilebiliyor.

ŞİRKETLER ARTIYOR

Şu anda dünyada birçok farklı hayvandan esinlenilen robot bulunuyor. Kedi, köpek, kanguru ve hatta kuş gibi birçok örnek var. Bu robotları geliştiren şirketler ise şu andan bir elin parmaklarından az. En popüler şirketlerin başında Boston Dynamics var. Google’ın satın aldığı Boston Dynamics, şu anda kadar Cheetah (çita), Wildcat (vahşi kedi) ve Bigdog (büyük köpek) gibi geliştirdiği projeler bulunuyor. Bir diğer şirket ise Alman endüstriyel kontrol ve otomasyon firması Festo. Bu şirket, balık, kanguru ve kuş gibi projeler geliştirdi. Üniversitelerinde bu konuda bazı geliştirmeleri bulunuyor. ABD’nin Pittsburgh şehrinde bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi de robot bir yılan geliştirdi.

Haberin Devamı

Havyanlardan esinlenen robot modellerini bir araya getirdik.

Robotlar alemi


Dengesini kaybetmiyor

ABD ordusu için geliştirilen Wildcat (Vahşi kedi) saatte 25 kilometre hızla dört nala koşabiliyor. Dengesini kaybetmeyen robot, özellikle zorlu arazi koşullarında çok yönlü kullanılabilme özelliğine sahip. Robot özellikle buzlu veya toprak zeminde rahatça hareket edebiliyor. Wildcat’in özellikleri hakkında firma tarafından herhangi bir açıklama yapılmıyor. Ancak robot şu anda geliştirme aşamasında.

Haberin Devamı

Robotlar alemi

Askerlerin yükünü azaltıyor

YENİ cephe makinası olarak da ifade edilen Bigdog (büyük köpek) askerlerin yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. Dünyanın en ileri dört ayaklı robotu olarak nitelenen bu robot, askerlerin taşıyamadıkları, lazer, video kamera sensörleri gibi askeri ekipmanları kolayca taşıyabiliyor. Bir köpeğin koşusunu taklit eden hareketleriyle şimdilik saatte 6 kilometre hız yapabiliyor. 60 santim boyunda, 90 santim eninde ve 69 kilo ağırlığındaki robot köpek, 28 milyon dolarlık bir projenin sonucunda ortaya çıktı.

Robotlar alemi

45 kilometre hızla koşuyor

Haberin Devamı

ABD Savunma ve Araştırma Kurumunun (DARPA) için geliştirilen Cheetah (çita) koşmasıyla en ünlü robotların başında. 45.5 kilometre hıza kadar çıkabilen bu model, Ussain Bolt’un rekorunu da geçti. Mühendislerin yürüyüş dinamikleri üzerine çalıştığı bu model özellikle çitalarda olduğu gibi bir kas ve eklem yapısına sahip. Bu yüzdenden bu robotta tekerlek yerine çita bacaklarına benzer esnek bacaklar bulunuyor. Robotun amacı ise özellikle savaşlarda askerlere daha hızlı yardım götürme olarak açıklandı.

Robotlar alemi

Yüzüyor, tırmanıyor, zıplıyor

Robot geliştiren mühendislerin esinlendikleri hayvanlar arasında yılanlar da bulunuyor. Carnegie Mellon Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği robot, canlı bir yılanın yapabildiği tüm hareketleri gerçekleştirmesiyle dikkat çekiyor. Robot, suya girince yüzüyor, ağaca sarılarak çıkabiliyor ve bir yılan gibi zıplıyor.
Üzerinde kamera bulunan bu robot, bataryasından aldığı güç ile hareket ediyor.

Haberin Devamı

Robotlar alemi

700 metre derine dalıyor

Yüzen canlılardan da ilham alan mühendisler, bir robot penguen geliştirdi. Festo şirketinin geliştirdiği  ‘AquaPenguin’ adındaki robot penguen, yüzgeç ve vücut hareketleri ile yüzüyor. 700 metre derine dalabilen bu model aynı zamanda 30 kilometre hıza ulaşabiliyor. Su altında 3 boyutlu ses dalgaları ile gideceği yönü bulabilen robot ayrıca, öğrendiği yönleri de aklında tutabiliyor. Model, keşif amaçlı kullanılacak.

Robotlar alemi

İki ayak üzerinde hareket ediyor

Kangurularda ilham alan Festo, canlı bir kanguru gibi hareket eden robot geliştirdi. ‘BionicKangaroo’ adındaki robotun tüm kas ve eklem yapısı kangurulardan alındı. Özel bir ağırlık mekanizması da geliştirilen robot, bu sayede iki ayağı üzerinde durabiliyor. Robotun ilerleyişi ise tıpkı kangurularda olduğu gibi zıplayarak gerçekleşiyor. Modelin her atlayışı ise 40 santimetre civarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!