Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2009 00:00
Robert Parker ile birlikte şarapta dünyanın en önemli iki ismi olarak anılan İngiliz Financial Times gazetesinin şarap yazarı Jancis Robinson, Türk şaraplarına iyi not verdi. Çoğunlukla vasat üstü ve üst kalite ifade eden 15 ve üzeri puan alan Türk şaraplarının uluslararası pazarlarda önemli bir çıkış yapması bekleniyor.
ŞARAPÇILIĞIN doğduğu Anadolu’dan çıkan şaraplara İngiliz Financial Times gazetesi şarap yazarı Jancis Robinson geçer not verdi. Türk şaraplarını tadıp, çoğunlukla vasat üstü ve üst kalite ifade eden 15 ve üzeri puan veren Robinson, Robert Parker ile birlikte şarap alanında dünyanın en önemli iki isminden biri. Robinson’ın Türk şaraplarını tatmasını sağlayan Veritas Şarap Eğitim ve Organizasyonları’ndan Yunus Emre Kocabaşoğlu, Türk şaraplarının aldığı notları sektör adına sevindirici bulduğunu söyledi.
Robinson’ın çok ciddi ve çok etkili bir kadın olduğunu vurgulayan Kocabaşoğlu "Master of wine (şarap üstadı) bir kadın. İyi dediği şaraplar uluslararası pazarlarda ciddi yer buluyor. Göreceksiniz Türk şarapları çok ivme kazanacak. Tabii ki bizimkilerin de konuya biraz asılması lazım" dedi. Kocabaşoğlu, Robinson’ın ezber bozduğunu belirterek şöyle devam etti: "Kalecik karasının fıçıya girmemesi gerektiğini söyledi. Çavuş üzümünden iyi şaraplar yapılabileceğini söyledi. Türkiye’de şarap üreticilerinin ve uzmanlarının ezberini bozdu. Türkiye’deki üreticilerin gözünü açtı."
Kavaklıdere Şarapları Eğitim Müdürü Levon Bağış, 16’nın çok kıymetli bir puan olduğunu söyleyerek, bunun sektöre
en önemli yansımasının yurtdışında olacağını belirtti. "İnsanlar Türkiye’de şarap olduğunu bilmiyor. Sıkıntımız bu" diyen Bağış, Robinson ve Financial Times gazetesi sayesinde Türkiye’de şarap üretildiğinin tüm dünyada öğrenileceğini söyledi. Bağış şöyle konuştu: "Bilinirliğin ardından alınan bu iyi puanlar çok kıymetli. Burada iyi şarap yapıldığını gösterecek. Büyük üreticilerin yüksek puan alması önemli ama ilginç olan, Kocabağ gibi çok büyük olmayan üreticilerin de iyi puan alabilmeleri. Bu son derece önemli. Küçük üreticilerin şaraplarını alırken 10 kere düşünüyordum. Rabinson’ın beğendiğini gördük; ezberimiz bozuldu. Artık daha güvenle alacağım. İyi puan alanların çoğu kendi bağlarına sahip. Bağcılığın önemi yine ortaya çıkıyor."
Sözü üstüne söz yokRobinson’ın sektöre getireceği rüzgarı iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Bağış, "Bu kadının sözü üzerine söz edecek insan yok" dedi.
Kayra Akademi Genel Müdürü Cüneyt Uygur ise şunları söyledi: "Çok iyi puanlar alındı. Yurtdışından daha fazla talep gelecek. İhracatımıza katkısı olacak. Burada kalmamak lazım bunu iyi takip etmeliyiz. Yurtdışındaki ithalatçılara ulaşıp bu bilgileri aktarmalıyız. Keşke Kayra Akedemi’ye de gelseydi. Ağırlamak isterdik."
Robert Parker da Türk şaraplarını tadacakYUNUS Emre Kocabaşoğlu, en büyük hayalinin ’Şarabın Efendisi’ olarak kabul edilen Robert Parker’a Türk şaraplarını tattırmak olduğunu açıkladı. Parker’ı Türkiye’ye getirmenin zorluğuna değinen Kocabaşoğlu, "Ancak Jancis Robinson’ın yakın arkadaşı. Robinson, Parker’ın mutlaka tatması gereken Türk şaraplarını seçti. Corvus’tan seçmeler ve Büyülübağ Cabernet Sauvignon bunların arasında. Birlikte götürüp tattıracağız" dedi.
Yalçın puanları biraz yüksek bulduTÜRKİYE’nin önde gelen şarap uzmanlarından ve Gusto Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yalçın "Robinson biraz bol not vermiş. Sanırım daha düşük kalite şaraplar beklerken kalitenin genelde düzgün çıkması onu olumlu yönde şaşırtmış olmalı. Güzel doğadan, sıcak konukseverlikten, iyi ağırlamadan olumlu etkilenmiş. Bazı Bozcaada şaraplarının fazla yüksek puan almasında bunun da etkisi olmuştur" dedi.