Güncelleme Tarihi:
Çaykur 4 yıl önce, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Bahçesi’nde Arjantin’den getirilen ve kalorisiz şeker elde edilen Stevia bitkisinin deneme üretimine başladı. O günden bu yana üretimi sürdürülen Stevia bitkisinin bölgenin toprak ve iklim koşullarına uyum sağladığı gözlendi. Şekere göre 15 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunan ve sıvılaştırılması halinde kalori ve protein değerleri sıfıra inen Stevia’nın şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı belirtildi.
CUMHURBAŞKANI ADINI KOYDU: ’RİZE ŞEKERİ
4’üncü yılında deneme üretiminin hasadını Çin’den gelen ve bitkinin yetiştirilmesi konusunda uzman olan bir heyetle birlikte yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, deneme sürecinin oldukça verimli geçtiğini ve bölgenin artık yeni bir tarım ürününe kavuştuğunu söyledi. Mucizevi bitkinin bölge topraklarında son derece verimli bir şekilde yetiştiğini ifade eden Sütlüoğlu, "Cumhurbaşkanımız son Rize ziyareti sırasında bitkiyi inceledi, ’Rize Şekeri’ adını verdi. Fabrika kurma süreci devam ediyor. Dünyada Stevia üretiminde en öndeki ülke olan Çin’den gelen heyetle çalışmayı sürdürüyoruz. Dünya pazarında her yıl birkaç milyar dolar pazarı büyüyen bitkinin üretimi yetersiz. Fabrikasını kurduktan sonra alım garantisi vererek fidanını da vatandaşlarımıza dağıtacağız" dedi.
"OLAĞANÜSTÜ VERİM ELDE EDİLDİ"
Bitkinin yetişmesiyle önemli bir tarihin başlangıcına tanıklık ettiklerini vurgulayan Sütlüoğlu şunları söyledi:
"Bitkinin bölgemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Gelecek yıl fidanları dağıtmaya başlayacağız. 4 yılda olağanüstü bir verim elde ettik. Bu verim dünyanın hiçbir yerinde elde edilemiyor. Tarla ayağını gördüğümüz bitkinin şimdi fabrika ayağına geçiyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren bitkinin Doğu Karadeniz’de tarımı başlayacak."
Bu arada, çayda dekar başına ortalama 1.5 ton verimle yaklaşık 2 bin 650 lira gelir elde edebilen üreticinin, dekar başına 4 ton verimli Stevia bitkisi ile ortalama 5-6 bin lira kazanabileceği açıklandı.