Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN 7’inci büyük ekonomisi olan, Türkiye gibi gecekondu ve kaçak yapılaşma sorunlarını çözmek için harekete geçen Brezilya, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile temaslarını güçlendirdi. Haziran ayında Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in dönüşüm için yardım istediği TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da desteğiyle Brezilya yolunu tutuyor. Bakanlık ile TOKİ yetkilileri, burada teknik görüşmeler yapacak.Bir süre önce Türkiye’nin Brezilya Büyükelçiliği vasıtasıyla başlayan görüşmeler sonucunda ise ilk etapta iki büyük toplu konut projesi için işbirliği planlanıyor.
BREZİLYA BİZDEN KÖTÜ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Brezilya’nın dünyanın 7’inci büyük ekonomisi olduğunu belirterek, “Petrolü var, doğalgazı var, çok büyük gücü var. Ancak gecekondu, kaçak yapılaşma almış yürümüş. Bizden 10 kat daha kötü durumda. Kentsel dönüşüm için 250 milyar dolar bütçe ayırdı ancak çarkı döndüremiyorlar. Haziranda Brezilya’ya gitmiştik. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Başbakanımızdan kentsel dönüşüm konusunda yardım istedi. ‘500 bin konut yaptınız, burada da yapın’ dedi. Önümüzdeki dönemde TOKİ’nin yetkilileri Brezilya’ya gidecek. Ben de gidebilirim. Orada beraber nasıl bir iş yapabiliriz diye bakacağız” diye konuştu.
İlk kamu işbirliği olacak
TOKİ’nin konuyla ilgili verdiği bilgilere göre, şu anda Türkiye’nin Brezilya Büyükelçiliği ile Brezilya Dışişleri Bakanlığı arasında görüşmeler sürüyor. Yapılan görüşmelerde, Brezilya’nın ‘iki büyük toplu konut projesi’ planlandığı ve bu proje için iki ülke arasında işbirliği yapılabileceği belirtiliyor. Brezilya’daki söz konusu projelere şu anda Meksika ve İspanyalı firmalar, Brezilyalı ortaklarla katıldı. Ancak, bugüne kadar işbirliği için özel sektör ile değil de kamu olarak yer alacak ilk ülke Türkiye oldu.
Konut açığı için çalışılıyor
BREZİLYALI yetkililer, TOKİ’nin çalışma modellerine ilişkin bilgi almaktan memnuniyet duyacaklarını, bir kamu kuruluşuyla işbirliği konusunda deneyimlerinin olmadığını, Brezilya genelindeki konut açığının kapatılması çalışmaları, inşaat malzemelerinin sertifikasyon kuralları ve işgücü teminine ilişkin iki ülke arasında görüşmeler yapılabileceğini vurguluyor. Yani, Brezilya pazarının Türk şirketlerine açık olduğu Brezilya tarafından da ifade ediliyor.
60 ülkeden talep geldi
TOKİ, son yıllarda birçok ülkeden işbirliği için talep alıyor. Şu anda 60 ülke ile temasta bulunan TOKİ’nin işbirliklerinin yanı sıra bazı ülkelerde doğal afetler sonrasında konut ve sosyal donatı uygulamaları yapıyor. Bunlara örnek vermek gerekirse, Endonezya’nın Banda Aceh bölgesinde 1050 konut, Sri Lanka’da 500 konut yapıldı. Pakistan’da 2 ilkokul, 2 yurt, 197 adet konut, 12 adet yönetim binası, cami, kolej binası, konferans ve sergi salonu, alışveriş merkezi, misafirhane ve spor salonu inşa etti. 2010 yılında Pakistan’da meydana gelen sel felaketi ardından 4 bin 620 konut ve 37 adet sosyal donatının uygulamaları başlatıldı. Somali’de ise 200 yataklı hastane, 40 derslikli hemşire meslek yüksekokulu ve cami gibi tesislerin çalışmaları devam ediyor.