Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2010 00:00
Sigaranın zararları konusunda tiryakilerin dikkatini daha fazla çekmeyi amaçlayan birleşik uyarılarda süre uzatımına gidilirken, 1 Mart 2010'dan itibaren piyasaya sürülecek sigara paketlerinin ön yüzünde resimli uyarılar yer alacak.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun “Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğe göre, 1 Mart 2010 tarihine kadar ek uyarıların uygulanmasına devam edilebilecek. TAPDK, 1 Mart 2010 tarihinden önce birleşik uyarılara geçilmesine izin verebilecek. Söz konusu tarihten önce üretilen ve birim paket ve grupman ambalajlarında birleşik uyarılar bulunmayan tütün mamulleri en geç 30 Haziran 2010 tarihine kadar piyasaya arz edilebilecek ve 31 Aralık 2010 tarihine kadar da piyasada bulunabilecek.
Birleşik uyarıların kapladığı yüzey, siyah sınır çizgileri ile birlikte bu uyarıların basıldığı görülebilir en geniş dış yüzeyin yüzde 65'ini kaplayacak.
TAPDK'nın bu konuda daha önce belirlediği takvimde, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren Türkiye'de üretilen ya da ithal edilen bütün sigara paketlerinde uyarı resimlerinin yer alması zorunlu olacaktı.
31 Aralık 2009 tarihine kadar üretilen ve sadece yazılı uyarıların yer aldığı paketler, 1 Ocak-30 Haziran 2010 tarihleri arasında piyasaya verilebilecekti. Eski paketler, 30 Haziran 2010'dan itibaren ise hiçbir şekilde piyasaya sürülemeyecekti.
KURUL KARARLARI
TAPDK'nın kurul kararı ile 2010 yılı satış belgesi bedelleri de belirlendi. Buna göre, toptan satıcılar il merkezlerinde ve büyükşehir belediyesine dahil ilçelerde 1.515, birden fazla yerde dağıtım yapanlar için 2.289, ilçe merkezlerinde 600, birden fazla yerde dağıtım yapanlar için 910 lira, perakende satıcılarda il merkezlerinde ve büyükşehir belediyesine dahil ilçelerde 148, ilçe merkezlerinde 90, diğer mahallerde 28, açık içki satıcılarında il merkezlerinde ve büyükşehir belediyesine dahil ilçelerde 600, ilçe merkezlerinde 219 lira olacak.
Satıcılar bu bedelleri, Ocak ayı içinde Kurum sicil numaralarını beyan etmek suretiyle Kurum hesabına yatırarak belge sürelerinin uzatılması talebinde bulunacak. Ocak ayında satış belgesi bedellerini yatırmayan satıcıların belgeleri, Nisan ayı sonuna kadar askıya alınacak ve bu süre zarfında tütün mamulü, alkol ve alkollü içki satışı yapamayacak.
2010 yılında, tesis kurma izni, üretim izni, tütün ticareti yetki belgesi ve vize bedelleri de tütün işleme tesisi kurulması müracaatında bulunan kişi ve kuruluşlardan 24 bin, üretim izni belgesi için 48 bin, tütün ticareti yetki belgesi için 24 bin, tütün ticareti yetki belgesi vize işlemleri için yıllık 24 bin lira hizmet bedeli alınacak.
Tesis kurma izin bedeli, distile alkollü içki işletmelerinde her bin litre proje kapasitesi başına 49 lira 5 kuruş, alkol işletmelerinde 18 lira 39 kuruş, şarap, meyve şarabı, aromatize şarap, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli işletmelerinde, her bin litre proje kapasitesi başına 4 lira 89 kuruş, bira işletmelerinde, her yüz bin litre proje kapasitesi başına 245 lira 28 kuruş olarak hesaplanacak. Hesaplanan bedelin dörtte biri başvuru sırasında, bakiyesi tesis kurma izni verilirken tahsil edilecek.
Üretim izni bedeli, kendi projesine ait tesis kurma izin bedeli kadar hesaplanacak. Bu şekilde hesaplanan üretim izin bedellerinin distile alkollü içkilerde 37 bin 658 lira, alkollerde 15 bin 330 lira, şarap ve birada 6 bin 432 lirayı geçmesi halinde, maktuen bu bedeller tahsil edilecek.
Hizmet bedelleri de aylık satış raporuna göre her bin litre başına ambalajlı alkol ve distile alkollü içkiler için 37 lira 65 kuruş, şarap, meyve şarabı, aromatize şarap, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için 5 lira 57 kuruş, biyoetanol için 6 lira 44 kuruş, diğer etil alkoller için 15 lira 33 kuruş, biralar için 1 lira 39 kuruş olacak.