Güncelleme Tarihi:
2016 yılında faaliyete geçecek olan santralin inşaatına 2014 yılının ilk yarısında başlanması planlanıyor. Türkiye'de güneş ve rüzgâr santralleri alanında daha fazla yatırım yapmayı planlayan RES, önümüzdeki 10 yıl içerisinde portföyünü her yıl 50-100 MW arasında büyütmeyi hedefliyor.
2011 ve 2012 yıllarında Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK'dan toplamda 170 MW’lık enerji üretim lisansı alan RES Anatolia´nın portföyüne eklenecek olan Havza Rüzgâr Santrali, şirketin Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk yatırımı olacak.
Rüzgâr santrali, yıllık 126 GW’lık elektrik üretecek ve toplam yatırım maliyeti yaklaşık 75 milyon Euro olacak. Rüzgâr santraline ilişkin çevre etüdü tamamlanmış durumda olan RES Havza rüzgâr santrali, 69.000 hanenin ihtiyacını karşılayabilecek elektriği üretecek ve yılda 76.000 ton karbondiyoksit emisyonunu önleyerek çevrenin korunmasına önemli katkıda bulunacak.
RES Mediterranean CEO'su Jean-Marc Armitano konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye istikrarlı şekilde büyüyen bir ülke ve biz de uzun vadeli planlar için buradayız. Hali hazırda rüzgarda 170 MV’lık bir üretim lisansının sahibiyiz. Rüzgâr ve güneş enerjisi alanında üzerinde çalışılan birkaç yüz MW’lık projelerimizle ilgili çalışmalarımız da devam etmekte. Bugün, portföyümüze yeni katılan Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk rüzgâr santrali yatırımımızı duyurmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu proje, bizim için çok önemli bir pazar olan Türkiye’de önemli bir kilometre taşını ifade ediyor. Bu rüzgâr santrali, Türkiye'nin 2023 hedeflerine de katkıda bulunacak. Şu ana kadar, dünya çapında 6.000 MW'ın üzerinde rüzgâr enerjisi kapasitesine sahip tesisler geliştirdik ve inşa ettik, bu kapasitenin 700 MW’ının mülkiyet ve işletmesi tamamen RES’e ait bulunuyor. Türkiye'de de portföyümüzü önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl 50-100 MW artırmak istiyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının bir yandan Türkiye’nin iklim değişikliğine etkisini azaltırken diğer yandan da Türkiye’de artan enerji ihtiyacının karşılanmasına önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.”
RES Mediterranean Ticari Direktörü William Hopkins de açıklamasında “RES, 30 yıldan uzun bir süredir yenilenebilir enerji geliştirilmesi ve 6 GW’tan fazla kurulu kapasitenin işletmeye alınması alanlarında kayda değer bir geçmişe sahip. Türkiye pazarına zengin bir bilgi birikimi ve deneyim taşıyacağız. Geçmişteki kapsamlı deneyimlerimizi, Havza'da yüksek verimliliğe ve performansa sahip bir enerji santrali inşa etmek amacıyla kullanacağız” ifadesini kullandı.
RES Anatolia Proje Geliştirme Müdürü Şener Özgül de, “Samsun bu yatırım için ideal koşullara sahip. Yarım milyonu aşkın nüfusu ile şehir, bölge içerisinde önemli ölçüde gelişmiş durumda ve aynı zamanda Orta Karadeniz kıyılarındaki en büyük limana sahip. Havza rüzgâr santralinin inşaatıyla birlikte Türkiye'deki yatırımlarımıza devam etmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.