Güncelleme Tarihi:
Fransız Renault'un Japon Nissan'ın yüzde 36.8'lik hissesini alımıyla ilgili anlaşma dün imzalandı. Renault Nissan'a bu ortaklık için 5.4 milyar dolar ödedi. Renault-Nissan ortaklığı, GM, Ford ve Toyota'dan sonra dünya dördüncüsü oldu. Volkswagen beşinci sıraya indi.
Renault ile Nissan arasında işbirliği anlaşması dün Tokyo'da imzalandı. Anlaşma ile Renault, Nissan'a 5.4 milyar dolar ödeyerek Nissan Motor'un yüzde 36.8 hissesine sahip oldu. Böylece Renault ve Nissan dünyanın 4'üncü büyük otomotiv üreticisini oluşturdu.
Anlaşma ile Renault, Nissan Diezel'in yüzde 22.5'ine sahip olurken, Nissan'ın önümüzdeki yıllarda Renault hisselerini satın alma hakkı saklı tutuldu.
Renault-Nissan ortaklığının bir başka boyutu da 2000-2002 yılları arasında yapılacak 3 milyar dolarlık sinerji yatırımı olacak. Ortaklık ile Renault gücünü dünyaya yayarken, Nissan da geçen yıl yaklaşık 21 milyar dolar olan borçlarına yeni bir ortak bulacak.
Renault-Nissan ortaklığı ile birlikte, Renault'un Başkan Yardımcısı Carlos Ghosn Nissan'ın Operasyondan Sorumlu Genel Müdürlüğüne atandı. Buna ek olarak Renault'nun yüksek düzeydeki iki yöneticisi Nissan üst yönetiminde yer alacak. Nissan Yönetim Kurulu Başkanı Yoshikazu Hanawa ise Renault Yönetim Kurulu'na girecek.
Renault Yönetim Kurulu Başkanı Louis Schweitzer ile Nissan Yönetim Kurulu Başkanı Yoshikazu Hanawa, Nissan'ın mali durumunu rahatlatmak ve heri iki kuruluşun büyümesini hızlandırmak amacıyla böyle bir anlaşma yaptıklarını açıkladılar. Renault Başkanı Schweitzer, yeni şirketin yılda 4 milyon 800 bin motorlu araç üreteceğini söyledi.
Yapılan anlaşma gereği, Renault otomobiller Meksika'da, Nissan kamyonetler ise Güney Amerika'da satılacak. Nissan, Renault'nun Güney Amerika'daki, Renault da, Nissan'ın Asya ve Meksika'daki tesislerini kullanacak.
NİSSAN'DA YENİ DÖNEM
Nissan Avrupa'nın Başkanı Norio Matsumura, Renault ile imzaladıkları anlaşma konusunda şunları söyledi:
‘‘Renault ile güçbirliği yapmaktan dolayı mutluyuz. Birleşen gücümüz, Avrupa'da ve dünyada, uzun vadede yalnızca bizi istikrara kavuşturmakla kalmayacak, birçok özgün ve heyecan verici fırsatlar da yaratacaktır. Ortaklık, Avrupa'da Nissan için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bu ortaklık her alanda bizim rekabet gücümüzü geliştirecektir. Kısa vadede ise maliyetleri azaltarak rekabet gücünü daha da artırmak için ortak üretim kapasitemizin potansiyelini en üst düzeye çıkartacağız.’’