Renault, Bursa fabrikasını ‘gösterge’ seçti, Fas’taki fabrikayı Türk’e emanet etti

Güncelleme Tarihi:

Renault, Bursa fabrikasını ‘gösterge’ seçti, Fas’taki fabrikayı Türk’e emanet etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2012 00:00

Renault’nun Fas’a yaptığı 1.1 milyar Euro’luk yatırımla kurulan Dacia fabrikasının başına Tunç Başeğmez atandı. Başeğmez, “Ghosn, fabrikanın hazırlanma aşamasındayken bize sürekli Oyak Renault fabrikasının gösterge olduğunu söyledi” dedi.

Haberin Devamı

BURSA’daki Oyak Renault Fabrikası’nda 1984 yılında boya teknisyeni olarak göreve başlayan Tunç Başeğmez, Renault Grubu’nun Fas’taki yeni fabrikasına genel müdür olarak atandı. Renault’un 2004 yılında bünyesine kattığı Romanyalı Dacia’nın 1.1 milyar Euro’luk yatırımla Fas’ta açılan yeni fabrikasının başına getirilen Başeğmez, “Bizim için okul gibi olan Oyak-Renault fabrikasından 20 kişiyle birlikte Fas’a otomotiv üretimini öğreteceğiz” dedi. Renault-Nissan CEO’su Carlos Ghosn’un Oyak Renault Bursa fabrikasını Renault dünyasında başka bir yere koyduğunu her fırsatta dile getirdiğini anlatan Başeğmez, “Fas’ın endüstriyel dokusu Türkiye’den çok farklı. Ghosn, son 1.5 yıldır fabrikanın hazırlanma aşamasındayken bize sürekli Oyak Renault fabrikasının gösterge olduğunu, bu nedenle Tanca fabrikasının da Bursa’daki üretim modelini ve çalışma disiplinini örnek alarak işlemesi gerektiğini söyledi. Biz de Türkiye’deki üretim tecrübemizi buraya enjekte ediyoruz. Vardiya düzenimiz bile Bursa’dakiyle aynı” diye konuştu.

Haberin Devamı

400 bin araç üretilecek

Renault yönetimi tarafından, Tanca fabrikasının genel müdürü olarak atanmasının ardından Bursa fabrikasındaki görevinin geçici olarak askıya alındığını belirten Başeğmez, şu bilgileri verdi: “Buradaki fabrikada Dacia’nın tamamen yeni bir platformda geliştirdiği Lodgy modelinin üretimi gerçekleştirilecek. 1.1 milyar Euro’luk yatırımla kurulan bu fabrikada, Tanca 1 adını verdiğimiz üretim bandından Lodgy ve onun ticari ile binek versiyonu inmiş olacak. İki yıl sonra Tanca 2 adını verdiğimiz üretim bandı da devreye girerek, 350 bin adetlik yıllık araç üretim kapasitemiz 400 bin seviyesine kadar yükseltilebilecek.”

En ucuzu biz üretmeyeceğiz

Carlos Ghosn’un Tanca’daki fabrika açılışında bahsettiği ‘çok ucuz otomobil’ projesinin kendileri ile ilgisi olmadığını vurgulayan Başeğmez, şöyle devam etti: “Ghosn’un açılış günü bahsettiği ucuz otomobil projesi 2016 yılında hayata geçirilecek. Ancak bu otomobilin nerede üretileceğine dair yabancı basına yansıyan açıklamalar tamamen yanlış. Bu 1.1 milyar Euro’luk yatırım sadece bu fabrikada üretimi gerçekleştirilecek Lodgy ailesine ait. 2015 yılına kadar hedeflenen üretim planımız sadece bu üç modeli kapsıyor. Bu araçlar buradan başka hiç bir fabrikada üretilmeyecek. Tabi ki Renault grubu maliyetlerin hesabını yaparak en verimli olan fabrikada 3 bin Euro olması planlanan ucuz otomobil üretimini gerçekleştirecektir ancak bizim, Ghosn’un sözünü ettiği ‘çok ucuz otomobil’ projesiyle hiç bir ilgimiz yok.”

Bursa, Renault’nun okulu oldu

Fas’ın Tanca kentinde kurulan fabrikaya atanmadan önce Bursa fabrikasını yönettiğini belirten Başeğmez, şunları söyledi: “Bursa’daki fabrika, Renault için de okul gibi oldu. Benden önce, şu anda Oyak Renault Genel Müdürlüğü görevini yürüten Tarık Tunalıoğlu, 2004 yılında İran’daki Dacia fabrikasının başına geçmişti. Yaklaşık beş yıllık görevinin ardından da Oyak Renault Türkiye Genel Müdürü oldu. Ben de Tunalıoğlu’ndan sonra, Fas’taki Dacia fabrikasıyla birlikte Bursa’daki fabrikanın üretim konseptini buraya taşıyorum. Fas’ta üretimi gerçekleştirecek mühendisler de eğitim için Türkiye’ye gönderildi.”

Yeni fabrikada yeni modeller üretilecek

UCUZ otomobil üreterek yeni pazarlara açılma stratejisiyle Dacia’nın 2004 yılında üretimine başladığı 5 bin Euro’luk Logan’ın tamamen yeni bir platformda yeniden üretileceğini belirten Tunç Başeğmez, şunları söyledi: “Yeni Logan, baştan aşağı yenilenen bir platform üzerinde yükselecek. Mevcut Logan’dan hem görünüş hem de özellik olarak ciddi anlamda farklı bir otomobil ortaya çıktı. Bu araç için geliştirilen yeni platform, üretimi Türkiye’de gerçekleştirilen Renault Symbol ile aynı platformu paylaşmayacak. Buradaki fabrika tamamen yeni bir fabrika olduğu için üretilecek modellerin de tamamen yeni ve özgün olması isteniyor. Fas’ın Tanca kentindeki fabrikada 1600 kişi çalışacak.”

3 bin Euro’luk ucuz oto pazar avcısı olacak

RENAULT Grubu’nun, Dacia markası altında üreteceği 3 bin Euro’luk “Çok ucuz otomobil” projesinin yeni bir segment yaratacağını söyleyen Renault-Nissan CEO’su Carlos Ghosn, aracın hedef pazarlarının Hindistan, Kuzey Afrika ve Güney Amerika olduğunu kaydetti. Ghosn, “Super ucuz oto fikri, Renault’a bu avantajı sağlayacak. Yeni pazarlar keşfetmemize yardımcı olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!