Güncelleme Tarihi:
Davos Ekonomik Forum'u sırasında karşılaşmak fırsatını bulduğumuz Renault'nun CEO'su Louis Schweitzer'a Fransa ile Türkiye arasındaki son gelişmeler ışığında Renault'nun Türkiye'deki geleceğini nasıl görüyorsunuz' sorusunu yönettik.
Türkiye ile Renault arasındaki ilişkinin bir ‘‘başarı hikayesi’’ olduğunu belirterek, ‘‘Birlikte aldığımız yolun hiçbirşey tarafından bloke edilmeyeceğini umut ediyorum' dedi.
Oyak ile 20 yıldan bu yana mükemmel bir ortaklık yürüttüklerini belirten Schweitzer, birkaç yıldan beri Renault'nun yerel ortaklığı, Ortak Pazara entegre bir ortaklığa dönüştürdüğünü söyledi. ‘‘Megan'ın üretilmesini tekelini elinde bulunduran Türkiye bunu Orta Asya ve Rusya'ya ihraç edebiliyor. Şimdi bizim asla taraf olmadığımız ve olmayacağımız olaylar oluyor. Bunların dışındayız’’ dedi.
PARALI İNTERNET
Davos Ekonomik Forumu'nun epey gürültü kopartacağa benziyen konulardan bir tanesi dün sabah ele alındı: İnternet'e para ödemek.
Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Sony başkanı Nobuyuki İdei, Vivendi Başkanı Jean-Marie Messier, Bertelsman Başkanı Thomas Middelhoff'un sabahın sekizinde tartıştıkları İnternet teknolojileri oturumda birşey hemen hemen kesinleşti: Müzikseverlerin para ödemeden yararlandıkları Napster artık paralı olmak zorunda.
Oldukça teknolojik boyutta gelişen tartışmada, internet kullanıcılarının bugün büyük bir ölçüde internete bedava ulaşmaya alıştıkları ele alındı. Peki bu trend nasıl geriye çevrilebilir?
Konuşmacılara göre, internet kullanıcıları ayda 30 dolar, hatta da hızlı bir şekilde yararlanmak için daha da fazlasını ödemek zorunda olacakları gerçeğini artık kavramak zorundalar. Çünkü, teknoloji sektörü büyümek için bundan böyle kar yapmak zorunda ve en önemlisi 'yumuşak birleşmelere' de razı olmak durumunda.
Konuşmacılar arasında, elinde not olmaksızın konuşan tek kişi olan Bill Gates, önümüzdeki yılların en büyük devrimlerinden birinin de e-kitap olacağını söyledi.
Birkaç yıldan beri globalleşmenin eksilerini bertaraf etmek için görünürde yoğun çabaların harcandığı Davos'ta bu yıl üzerinde durulan konulardan bir tanesi de şirketlerin sorumluluğu oldu. Özellikle sürekli kar yapan çokuluslu şirketlerin artık kendi kendilerini sorgulamaları gerektiği gerçeğinin tartışıldığı panelin sunucusu bir kadındı: Amerikan Hewlett-Pacard Şirketi'nin CEO'su Carleton Fiorina.
Goldman Sachs, ABB gibi şirket başkanlarının katıldığı oturumda en fazla ses getiren kişi ise işçilerin ve siyahların haklarını koruyan Amerikan Global Sullivan İlkeleri Vakfı'nın kurucusu ve başkanı Leon Sullivan'dı. Esasında vaaz olan Sullivan davudi sesiyle 'karlılıkla hipnotize olmuş çokuluslu şirketler, elinizdeki kaybetmeden önce ya değişin ya da yokolun' diye bağırdı. Güzel bir şovdu doğrusu.