Reklamdaki büyüme rahatlattı gözünü ‘kur dalgası’na dikti

Güncelleme Tarihi:

Reklamdaki büyüme rahatlattı gözünü ‘kur dalgası’na dikti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 00:00

DYH Yönetim Kurulu Üyesi Soner Gedik, yılın ilk çeyreğinde brüt kârda elde edilen yüzde 147’lik artışla 133 milyon liraya ulaşan kârlılığın, yılın devamında da sürdürülebileceğini kaydetti. Gedik, kurlarda beklenmedik bir hareket olmaması halinde DYH’nin yılı kârla kapatacağını söyledi. Gedik, reklam pazarının ilk çeyrekte yüzde 36 büyüdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

DOĞAN Yayın Holding (DYH) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğan Holding İcra Kurulu Üyesi Soner Gedik, ilk çeyrekte yüzde 147 artışla 133 milyon liralık brüt kâr elde eden DYH’nin bu performansı sürdüreceğini belirtti. Gedik, ilk 3 aylık dönemde bütçe ve planların üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiklerini belirterek, kurlarda beklenmedik bir hareket olmazsa yıl sonunu kârla kapatmayı beklediklerini söyledi.
Yüzde 147’lik artış
Bu yılın ilk üç ayına ilişkin faaliyet sonuçlarını değerlendiren Soner Gedik, şunları söyledi: “Brüt kârımız yüzde 147 artarak 133 milyon TL’ye ulaştı. Yeni yatırımlarımıza yönelik harcamalarımız ve pazardaki iyileşmeye paralel bazı değişken maliyetlerimizde artışlar olsa da, 2009’da alınan tasarruf tedbirlerini 2010’da da korumaya özen gösteriyoruz. Gelirlerimiz artmasına rağmen, maliyetlerimizi bir önceki yıla göre aynı seviyelerde tutmayı başardık. Bu sayede, brüt kârımız 79 milyon TL artış ile 133 milyon TL’ye ulaştı.”
Operasyonel kâr artıda
Faiz amortisman vergi öncesi operasyonel kârlılığın (FAVÖK) toplam 52 milyon TL artarak tekrar pozitife geçtiğine dikkat çeken Gedik, bunu şöyle açıkladı: “Faiz amortisman vergi öncesi operasyonel kârlılığımızda geçen sene aynı dönemde 36 milyon TL zarardan, bu sene ilk çeyrekte 16 milyon TL kâra geçerek önemli düzelme kaydettik. Bu düzeltme amiral gemilerimiz Hürriyet ve Kanal D’nin yanısıra orta çaplı tüm şirketlerimizin pozitif FAVÖK yaratması ve yatırım aşamasında olan şirketlerimizdeki zararların geçen yıla göre önemli ölçüde azalmasıyla gerçekleşti. Konsolide gelirlerimiz yüzde 10 artarak 547 milyon TL’den 602 milyon TL’ye yükseldi. Konsolide reklam gelirlerimiz bu dönemde yüzde 30 artarak 307 milyon TL olarak gerçekleşirken, yurtiçi reklam gelirlerimizde yüzde 44 büyüme kaydettik.”
Net kâr için uygun zemin
Soner Gedik, “Önümüzdeki dönemlerde tekrar net kâra geçmek için uygun zemin hazırlanmıştır” derken, “Şirketlerimizin kârlılıklarının artması ve borçluluk oranımızın düşmesi ile kurlarda da algalanmalar olmadığı takdirde net kârımızın önümüzdeki dönemlerde tekrar pozitife dönmesi için uygun zemin hazırlandı” diye konuştu. Gedik, Türkiye reklam pazarında beklenenden güçlü bir toparlanma olduğuna dikkat çekerek, “İlk çeyrekte Türkiye reklam pazarı yüzde 36 büyüdü. Telekom, gayrimenkul, otomotiv ve finans sektörlerinde reklam harcamalarındaki artışın beklentilerin üzerinde seyrediyor olması yılın geri kalanı için oldukça ümit verici. 2010’un geri kalanında global ekonomik şartlarda olumsuz gelişme olmadığı takdirde reklam gelirlerinde yılın başında yüzde 10-15 olan büyüme beklentilerinin üzerinde bir performans yakalanabilir.”

Haberin Devamı

Ekonomideki iyileşme 2010 performansımızı olumlu etkileyecek

Haberin Devamı

DYH Yönetim Kurulu Üyesi Soner Gedik, “2010 yılında ekonomik göstergelerin iyileşmesi ve etkin yönetim anlayışımız kârlılığımızı olumlu yönde etkilemeye devam edecek” derken, bu yıla ilişkin plan ve çalışmaları şöyle özetledi: “Reklamdaki toparlanma ile bu yılın ilk çeyreğinde planlananın üzerinde performans yakaladık.  Yeniden yapılanma çerçevesinde iştiraklerimizdeki ortaklık paylarının tamamen veya kısmen satılması, stratejik ortaklık gibi işbirliği olanaklarının araştırılması yönünde başlatılan çalışmalar devam etmektedir.”

Borcumuz geriledi finansal yapımız daha da güçlenecek

SONER Gedik, “Ana ortaklarımızın politikası finansal yapımızı daha da kuvvetlendirmek yönünde” derken, şu bilgileri paylaştı: “Operasyonel nakit akışımızın düzelmeye başlaması ve sermaye artırımlarıyla grup bünyesindeki borç pozisyonu azaltılıyor. Son olarak, 198 milyon TL nominal değerli bedelli sermaye artırımı nisan ayında tamamlandı. Borç kompozisyonu ve geri ödeme yılları da ideal oranlara yaklaştırılmıştır. Dolayısı ile mart sonu itibariyle 719 milyon dolar olan net banka borcumuz sermaye artırımı sonrasında yaklaşık 600 milyon dolar seviyelerine geriledi.”

Haberin Devamı

Vergi mahkemesinden gün bekliyoruz

SONER Gedik, Reuters’a verdiği söyleşide ise Doğan Yayın’ın 915 milyon liralık davada olumlu sonuçlar alınmasının ardından, Doğan TV ve iştirakleri için olan 4.8 milyar liralık dava konusunda da beklentisinin olumlu olduğunu belirtti. Gedik, “Doğan TV ve iştirakleri için olan 4.8 milyar liralık dava için vergi mahkemesinden gün bekleniyor” dedi. Gedik, medyada yabancı payında sınırın yüzde 50’ye çıkması halinde yabancı yatırımcının iştahının artacağını söyledi.

Hızlı toparlanma yaşadık

DYH bünyesindeki kuruluşların performansları hakkında da bilgi veren Soner Gedik, şunları söyledi:
TV kanallarında daha hızlı bir toparlanma yaşadık. Kanal D, Türkiye’nin bir numaralı kanalı olmaya devam ediyor. Kanal D Prime Time’da ilk üç ayda yüzde 21.6 izlenme oranına ulaştı.
Star TV’nin prime time izlenme oranı ise 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8.1 seviyesinden bu yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 8.4’e yükseldi.
Yurtiçi yazılı basın faaliyetlerimiz de bütçelere paralel toparlanıyor. Yazılı basın yurtiçi reklam gelirlerimizde özellikle finans, telekom ve otomotiv reklam harcamalarındaki iyileşme ile pazara paralel bir performans sergilendi.
Gazete ve dergilerimiz internet yatırımlarını daha da arttırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!