Reklam müziği telifi düştü, eser sahipleri mahkeme yolunu tuttu

Güncelleme Tarihi:

Reklam müziği telifi düştü, eser sahipleri mahkeme yolunu tuttu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2009 00:00

Kamuoyunun meslek liselilere uygulanması nedeniyle aşina olduğu katsayı tartışmasının benzeri bu kez müzisyenleri böldü.

Haberin Devamı

Yaklaşık 3 bin üyeli Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’nin (MSG) genel kurulunda, ‘cıngıl’ olarak bilinen reklam ve dizi müziği         bestecilerine ödenen telifin düşürülmesi sektörde sorun oldu. Diğer şarkıcı ve bestecilere ödenen tekliflere göre, ‘cıngıl’ bestecilerine ödenen   telifi yarıya düşüren katsayı uygulaması, mahkemelik oldu.
İptali istendi
Aralarında MSG’nin eski yöneticilerinden biri olan Kıraç ve Murat Evgin ile Universal Müzik’in de bulunduğu 17 isim ve şirket, MSG aleyhine açtıkları davada, müzisyenler arasında eşitsizlik yaratan “dağıtım yönergesi”nin ilgili maddesiyle, genel kurulun iptalini istedi.
Başvuruda MSG’nin kullanıcılardan tahsil ettiği bedelleri, A Grubu olarak kategorize ettiği güfte ve beste sahiplerine saniye birim üzerinden 1, B Grubu olarak kategorize ettiği jingle beste sahiplerine de 0.5 katsayı ile çarparak ödeme yapacağı, bunun jingle besteciler için yüzde 50 gelir düşüşü anlamına geldiği belirtildi. Yönerge değişikliğinin üyeler arasında adaletsizliğe neden olduğu, hukuka ve mevzuata da aykırı olduğu vurgulanarak, iptal edilmesi ve yürürlüğünün geriye dönük işletilmesi dahil durdurulması istendi.
MESAM’a gideriz
Dava dilekçesinde uygulamanın bu şekilde yürümesi halinde MSG üyelerinin MESAM’a yönelebileceği de hatırlatıldı. Mahkeme dava sonuna dek yürütmeyi durdurdu, MSG’nin bu karara itirazını da reddetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü yönergenin geriye dönük uygulanmaması konusunda MSG’yi uyardı.
Kimler dava açtı
MSG genel kurulunda alınan karara karşı dava açanlar isimler şöyle: “Bülent Cenkçi, Müjdat Akgün, Atakan Ilgazdağ, J-J Müzik Yap. Yay. Tic. Ltd., Serkan Akgün, Özgür Buldum, Nazım Erkin Arslan, Müzik Kütüphanesi Yay. Ltd., Hüsamettin Alp Yenier, Murat Can Evgin, Universal Müzik Taksim Edisyon A.Ş., Yakup Temel Zümrüt, M. Ömer Özgür, Bara Yöngün Keymen, Ali Tufan Kıraç, Alpay Göltekin, Volkan Gücer, Müzikal Yapım Org. Ltd.”

Haberin Devamı

MSG: Ayrıma karşıyız  ama genel kurul kararı

MSG Genel Sekreteri Barış Şensoy, değişikliğin bir grup üyenin önergesiyle gündeme alındığını ve demokratik oylamayla kabul gördüğünü belirtti. Şensoy’un, mahkemenin dava sonuna kadar dağıtımın durdurulması kararı vermesine rağmen halen eski yönerge doğrultusunda dağıtımı yaptıklarını söylemesi dikkat çekti. Şensoy, “Daha sonra hakları zayi olan, zarar görecek olan üyelerimiz, dizi ve reklam müzisyenleri dava açtı. Aynı anda Kültür Bakanlığı da incelemeye aldı. Mahkemenin tedbiriyle uygulama durdu zaten. Dava bir yandan sürüyor. Üyeler arasında ayrım yapılmasına karşıyız. Genel kurulun iradesiyle çıkmış bir karar, yönetim kararı değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!