Güncelleme Tarihi:
Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan Kurul kararına göre, Yemek Sepeti Elektronik İletişim Tanıtım Pazarlama Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddelerini ihlal edip etmediğinin tespiti için yürütülen soruşturma tamamlandı.
Kurul tarafından yapılan müzakereler sonucunda internet üzerinden yemek siparişi hizmetleri pazarında hakim durumda bulunduğu tespit edilen söz konusu şirkete, rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle 427 bin 977,7 lira idari para cezası verilmesi oy birliği ile kararlaştırıldı.
SORUŞTURMA HAKKINDA
Soruşturma, söz konusu şirketin "en çok kayrılan müşteri şartı" uygulamaları ve fiili münhasırlık uygulamaları yoluyla rekabeti ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik açılmıştı.
Soruşturmada, şirketin en çok kayrılan müşteri şartı uygulamaları ile rakip platformlarda daha iyi koşullar (fiyat, indirim, promosyon, menü içeriği, ödeme şekli, gönderim bölgesi ve limiti gibi) sunulmasını önlemek, rakip platformların tanıtımlarını engellemek, rakip platformlarla çalışmamaları karşılığında restoranlara promosyon sağlamak suretiyle ve "Joker" uygulamasıyla rekabeti ihlal edip etmediği incelendi.
MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÖNCELİĞİMİZ
Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Kurum'un aldığı kararın detaylarının henüz açıklanmadığına işaret ederek şunları kaydetti: "Yemeksepeti olarak kurulduğumuz günden bu yana odağımızda tek bir konu var, o da kullanıcı memnuniyeti. Kullanıcılarımızın istedikleri yemeklere en uygun şartlarda en doğru fiyat ile ulaşması temel önceliğimiz. Bu sebeple her promosyonun yemeksepeti.com’da anında uygulanmasına ve on binlerce restoranın menüsünün her daim güncel tutulmasına özen gösteriyoruz. Restoranlar kullanıcılara bir fayda sunuyorsa, bunun bizim kullanıcılarımıza da sunulması konusunda hassasız. Kullanıcılarımız da restoranlarda hangi indirimler bulunuyorsa, aynılarına Yemeksepeti üzerinden de ulaşabileceklerini biliyorlar ve bu konuda bize güveniyorlar."
TÜRKİYE'DEKİ İLK ÖRNEK
Aydın açıklamasının devamında "Cezaya söz konusu durum ise şu ana kadar Türkiye’de ele alınan ilk örnek olması ve Avrupa rekabet otoritelerinin benzer soruşturmalarda şirketlere ceza vermeden sadece uyarı verdikleri bir durum olması itibarıyla, rekabet alanında şu ana kadar sınırları belli olmayan özel bir durum olan Yemeksepeti.com fiyatlarının diğer online platformlardaki indirimleri de yansıtmasını talep etmemizden kaynaklanıyor" dedi.
589 MİLYON DOLARA SATILMIŞTI
Türkiye tarihinin en büyük internet satın alması geçtiğimiz yıl gerçekleşmişti. Delivery Hero Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara satın aldı. İşlem dünyada da geniş yankı buldu. Wall Street Journal haberi okurlarına, “Delivery Hero Ortadoğu pazarında büyümek için bu satın almayı yaptı” ifadesini kullanarak verdi.
Türkiye’nin yemek sektörünün önemli şirketlerinden Yemeksepeti, dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero tarafından satın alındı.
Delivery Hero, 589 milyon dolar (1 milyar 596 milyon TL) toplam değerleme üzerinden Yemeksepeti hisselerinin tamamını bünyesine kattı. Delivery Hero'nun Berlin'deki merkezinden yapılan açıklamada anlaşma teyit edildi. ABD'li e-Bay'in 2001 yılında kurulan Gittigidiyor'u 2011 yılında 217 milyon dolara satın almasından sonra Yemeksepeti anlaşması en büyük internet satın alması oldu.