Rekabet Kurulu'ndan ilk kontrat devrine onay

Güncelleme Tarihi:

Rekabet Kurulundan ilk kontrat devrine onay
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 11:37

Rekabet Kurulu, Botaş'ın doğal gaz ithalat kontratlarının özel şirketlere devri çerçevesinde imzalanan ilk sözleşmeye onay verdi.

Rekabet Kurumu, bu kapsamda Botaş'ın Rus Gazprom'dan doğal gaz ithalatının yıllık 250 milyon metre
küplük kısmının Shell Enerji AŞ'ye devrini olumlu karşıladı. BOTAŞ'ın kontrat devri kapsamında, Gazprom Export LLC ve Shell Enerji AŞ'nin Türkiye'ye yapılacak doğal gaz ikmaline yönelik 28 Şubat tarihinde imzaladığı sözleşmenin ardından, devralmanın Rekabet Kanunu açısından sakıncalı olup olmadığını tespiti açısından Rekabet Kurumu'na başvurulmuştu.

Kurumun kararının ardından Shell, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK)başvurarak, ihale öncesinde aldıkları ön yeterlilik belgelerini ithalat yeterlilik belgesine dönüştürecek. Bundan sonraki süreçte de şirket BOTAŞ'ın ithalat biriminin tabi olduğu koşullara sahip olacak ve iletim tarifesini ödeyerek müşterilerine doğal gaz ulaştırabilecek.

Doğal gazın özel sektör tarafından ithal edilmesi için ilk kontrat özelliğini taşıyan anlaşma çerçevesinde Gazprom, 2021 yılına kadar Shell Enerji AŞ'ye yılda 250 milyon metre küp doğal gaz sağlayacak. Shell Enerji A.Ş, devir tarihinden itibaren söz konusu miktardaki doğal gaz üzerindeki hak ve sorumluluklarını, devraldığı miktar için, Gazprom'un “al ya da öde” yükümlülüğünü de BOTAŞ'tan almış olacak. Böylelikle piyasada ilk etapta Botaş'ın yanı sıra özel şirket Shell de yerini alacak. Kontrat devirlerinde ithalat hakkı kazanan Enerco, Avrasyagaz, Bosphorus ile de ayrı ayrı devir sözleşmelerinin imzalanmasının ardından da, doğal gaz ithalatında 5 oyunculu bir oligopol yapı oluşacak.

REKABET KURUMU BAŞKANI PARLAK

Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, rekabetçi bir piyasa açısından, doğal gazda hem ithalatın hem dağıtımın farklı tüzel kişiler tarafından yapılmasını olumlu karşıladıklarını bildirdi.
BOTAŞ'ın önce gaz ithalatında tekel konumda olduğunu hatırlatan Parlak, sektöre yeni şirketlerin girmesinin rekabeti daha etkin hale getireceğini vurguladı.
Petrol ve doğal gazın Türkiye için stratejik ürünler olduğuna işaret eden Parlak, bunun için öncelikle arz güvenliğini sağlamanın önemli olduğunu kaydetti.

İZMİR LİMANI DOSYASI DA KURUL'A GELDİ

Bu arada TCDD Genel Müdürlüğüne ait İzmir Limanının işletme hakkının 49 yıllığına devrinde, en yüksek teklifin 1 milyar 275 milyon dolarla Global-Hutchison-EİB Ortak Girişim Grubu'ndan geldiği özelleştirme ihalesinin ardından,Rekabet Kurulundan görüş istendi.
Yapılan başvurunun ardından konuyu incelemeye alan Rekabet Kurulunun, görüşünü önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor.
Kurulun aldığı karar, daha sonra karar Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) onayına sunulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!