Reis gıda 10. yılında

Güncelleme Tarihi:

Reis gıda 10. yılında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2010 12:10

Türkiye'nin ilk sarımsak entegre tesisi olarak Reis Gıda bünyesinde Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine kurulan Sarmoni Sarımsak Entegre Tesisi, 10'ncu yılını kutluyor.

Tesis Müdürü Orhan Reis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taşköprü'de bir sarımsak entegre tesisi düşüncesinin ilk olarak 1998'de 21 ortaklı olarak gündeme geldiğini ancak 1999 krizinin etkisiyle diğer ortakların bu düşünceden vazgeçmesi sonucu 2000'de Reis Gıda AŞ olarak tesisleri hizmete soktuklarını bildirdi.

Bin 500 metrekare kapalı alana Almanya ve İtalya'dan ithal edilen 22 adet ana makine ve 5 adet yardımcı makinelerle, ileri teknoloji ile el değmeden, gıda tüzüğüne uygun hijyenik koşullarda üretim yapan Türkiye'deki ilk sarımsak entegre tesisini faaliyete geçirdiklerini anlatan Reis, dünyanın en iyi sarımsağı olarak kabul edilen Taşköprü sarımsağını “Reis kalite” anlayışıyla birleştirerek “Sarmoni ve Sarlife” markasıyla tüketiciye sunduklarını söyledi.

Reis, tesisin kuruluşundan bu yana Taşköprü'de sadece çiftçinin ürünü kullanmak değil, çiftçiye alternatif çözümler üretmek için de yoğun bir çaba içerisine girdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“2003 ve 2004'te pilot ekim çalışması yaparak, sarımsak çiftçisinin emeğinin ve alın terinin karşılığını zarar görmeden almasını sağlamak amacıyla Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Atatürk Üniversitesi Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yaparak, ekimden hasat zamanına kadar olan tüm evrelere ait bilgileri çiftçilerimize aktardık. Fakat istikrarlı bir tarım politikamızın olmaması nedeni ile sarımsak üretiminde ve satışında dalgalanmalar görülüyor. Fiyatların yıllar itibariyle istikrarını koruyamaması, bu ürünün borsasının yada bir kooperatif çatışı altında birleşilememesinin göstergesidir. Buda çiftçilerimizin her geçen gün yeni ürün arayışı içerisine girmesine neden olmaktadır.”

PAKET SOĞAN

Reis Gıda olarak, 2008'de sarımsakla ayni familyadan olan soğan üretimine başlama kararı aldıklarını belirten Orhan Reis, “Soyulmuş soğan olarak endüstriyel tüketime, paket soğan olarak da market raflarına ürünü taşıdık. Sarımsağa oranla az emekle ve daha az maliyetle gerçekleşen soğanın ekimini Taşköprü'de çiftçimize yaptırmaya ve teşvik etmeye karar verdik” dedi.

İki yıl önce 5 dönümlük araziye soğan dikerek ilk deneme ekimini gerçekleştirdiklerini belirten Reis, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sarımsakta dönümüne 1 ton verim alınır iken, soğanda ilk yapılan deneme ekiminde 4 tonluk bir verim elde ettik, 2011 yılında çiftçilerimize sözleşmeli olarak ektirmeyi planladığımız soğan üretimi için çiftçilerimizi doğru tohuma yönlendirmek adına 2010 yılında da farklı tohumlarla tekrar soğan demene ekimi gerçekleştirdik. En önemlisi de Taşköprü toprağında yetişen sarımsakta önemli bir kanser önleyici olan selenyum maddesini yeterli miktarda soğanda da barındırdığını tespit etmek istiyoruz. Bunu kanıtladığımızda sarımsağımız gibi soğanımızda Türkiye'de hatta dünyada kalite olarak birinci sırayı alacaktır.”
Endüstriyel tüketimin haricinde soyulmuş ürün grubunu, “Hayatı kolaylaştıran ürünler projesi” kapsamında Türkiye'de bir ilk olarak, market pazarına sunduklarını belirten Reis, bu proje ile yöre çiftçisini kalkındırırken, sarımsağın tüketimini de artırmayı hedeflediklerini söyledi.

FARKLI DAMAK TATLARI

Sarımsak kullanımında insanların damak tadına farklılıklar getirmek için çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Reis, “Acılı ve tatlı biberli, balzemik soslu, sirkeli, kekikli sarımsak sosu gibi ürünlerinde Ar-Ge çalışmalarına başladık. Bu yeni ürünlerle birlikte ürün konsepti olarak sadece sarımsakta toplam 11 çeşit farklı ürünün üretimi ile çeşidin yanlarıyla 33 kalem ürünle kendi grubunda lider bir marka olarak yurt içindeki yaygın satış ağını yurt dışına da yayma çabasın içerisindeyiz” dedi.

Yükselen maliyetler karşısında çiftçilerin bireysel olarak değil bir çatı altında toplanarak çözüm aramaları gerektiğinin altını çizen Reis, izlenebilir bir sarımsak ekimi programının da çıkartılması gerektiğini savundu.

Şirketlerinin sürekli yeni hedefler koyan, Ar-Ge çalışmalarına önem veren yenilikçi ruha sahip ve hedeflerinden ödün vermeden ilerlediğini belirten Reis, “Üretime yatırımı değil, ürüne ve üreticiye yatırımı benimsemekteyiz. Ana politikamız, kalitesiz ürünü ucuz fiyata değil, kaliteli ürünü uygun fiyata yurt içine ve yurt dışına sunmak” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!