Güncelleme Tarihi:
YATIRIM İÇİN DE REFORM GEREK
TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski: “Hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler ve kapsamlı bir eğitim reformu başta olmak üzere demokrasi, sosyal kalkınma ve yatırım ortamını güçlendirecek reformlara da ivedilikle ihtiyacımız vardır. Böylece aynı zamanda ekonomide verimliliği, girişimciliği, yaratıcılığı ve inovasyonu ilerletmemiz mümkün olacaktır. Enflasyonun düşmesi için gerekli sıkı para ve maliye politikasının devamı ve kurumların bağımsızlığının güçlendirilmesi önceliktir.”
TOPLAM GELİR ADİL DAĞILACAK
MÜSİAD Başkanı Abdurrah-man Kaan: “Bankacılık sektörüne ilişkin atılması planlanan dönüşüm adımlar finans sektörüne yönelik sorunların çözümünde kritik bir misyon üstlenecek. Dolaylı vergilerin azaltılmasına yönelik adımlar, toplam gelirin toplumun her katmanında daha adil dağılmasında önemli bir fırsat oluşturacakken, kurumlar vergisinin azaltılmasının reel sektörde rekabet unsurunun ön plana çıkmasını teşvik edecek.”
VERGİDE ÖNCELİK MÜKELLEFİN OLACAK
TİM Başkanı İsmail Gülle: “Kamu bankalarının sermayeleri-nin güçlendirile-cek olması, vergi alanında mükellefi önceleyen bir anlayışa geçilecek olması ve ticaretin hukuki boyutlarına yönelik değişikliklerin de reformlar arasında yer alması çok önemli başlıklar olarak göze çarpıyor. Reformlar hayata geçirildikçe Türkiye ekonomisi gücüne güç katar. Ağustos ayında açıklanacak olan Master Planı’yla, dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefimize daha güçlü ve kararlı yürüyeceğimize inanıyorum.”
YAKIN İŞBİRLİĞİ SÜRDÜRÜYORUZ
YASED Başkanı Ayşem Sargın: “Finansal sektörün yapılandırıl-ması ve sermayenin güçlendirilmesi, etkin tasarruf önlemlerinin geliştirilmesi ve enflasyonla mücadele gibi konulara öncelikli olarak odaklanılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Yatırım ortamının ihtiyaç duyduğu öncelikli hususlardan biri olan, vergi ve teşvik mevzuatı ile ilgili atılacak somut adımları da önemsiyor, bu konularda da hükümetimizle yakın işbirliğimizi sürdürüyoruz.”
HAKSIZ REKABET ORTADAN KALKACAK
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: “Reformların zaman kaybedilme-den hayata geçirilmesiyle haksız rekabet ortadan kalkacaktır. En önemlisi üretimin ve ihracatın artmasıyla her alanda istihdam artacak, işsizlik düşecektir. Alınan tedbirler sayesinde bankacılık ve finans sektöründe yaşanacak rahatlamayla piyasalara hareketlilik gelecektir. Programın başarıya ulaşması için perakende sektörünün kuralları yeniden düzenlenmeli, bunun için kanunun güncellenmesi ve Hal Yasası’nın çıkartılması şart.”
EN ÖNEMLİ HAMLE KIDEM TAZMİNATI
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: “Bankacılık kesiminin kaynak kalitesini artırmaya yönelik düşüncelerin, reel sektör açısından kredi arzını artıracağını ümit ediyoruz. İstanbul Sanayi Odası olarak yıllardır, uzun vadeli tasarrufları güçlendirmek adına yapılacak en önemli hamlelerden birinin de kıdem tazminatı reformu olduğunu dile getiriyoruz. Bu nedenle, kıdem tazminatının da reforma tabii tutulacak olmasını, anlamlı ve değerli buluyoruz.”
GAYRİMENKUL FONU SEKTÖRÜ RAHATLATIR
KONUTDER Başkanı Altan Elmas: “Sektörde kredilerin bir kısmının kurulacak olan gayrimenkul fonu hissesi ile takas edilmesi sektörü rahatlatacak ve kredilerin fona konulmayan kısımlarının ödenebilirliğini daha da artıracaktır. Böylelikle gayrimenkul fonu hem bankalar hem de sektör firmalarının yararına bir enstrüman olacaktır. Aynı zamanda sermaye piyasalarımızın gelişimine de fayda verecektir.”
TÜKETİCİYE MENFAAT SAĞLAYACAK REKABET
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Rekabet reformu içerisinde alınacak her türlü tedbir ve atılacak her bir adımın zincirleme etki yaratarak ülkemizin kalkınmasına ivme kazandıracağı ortadadır. Mikro bazda bakıldığında ise inşaat sektörü olarak her zaman dile getirdiğimiz ‘eşit şartlar altında rekabet ve üretim, her zaman tüketiciye menfaat sağlar’ anlayışını ortaya çıkaracağını düşünüyorum.”
KREDİ FAİZLERİ EN ÖNEMLİ ENGEL
ASO Başkanı Nurettin Özdebir: “Finansal sektörün ön plana çıkmasını önemsiyoruz Sanayicilerin en önemli gündemi kredi faizlerinin yüksekliğidir. Kredi faiz oranlarının yüksek seviyede gerçekleşmesi krediye reel sektörün ulaşmasının önündeki en önemli engeldir. Ekonomi politikası yapıcılarının bu konu üzerinde yoğunlaşması yaşanan olumsuzlukların bertaraf edilmesi açısından oldukça önemlidir. Öngörülebilirliğin artması büyüme açısından olumlu bir sinyal olacaktır. Ülke ekonomisine güvenimiz tamdır.”
REFORMİST BİR AKILLA YÖNETİM
İTO Başkanı Şekip Avdagiç: “Reform paketi, ekonomi yönetiminin Türkiye’nin değişim ve dönüşüm sürecini, reformist bir akılla yönetmek istediğini açıkça ortaya koyuyor. Program reel sektörün beklentilerini karşılayan, ekonominin temellerini güçlendiren nitelikte.
Açıklanan reform programının her bir maddesi, ekonomimize ivme kazandırmamız için önemlidir. Orta gelirden üst gelir seviyesine çıkışımız, ancak böylesine reformist bir dönem yaşamamızla mümkün olacak.”
ÇALIŞMA SÜRESİ ELE ALINMALI
ATO Başkanı Gürsel Baran: “Paket, ayakları yere basan, uygulana-bilir, etkili, yapısal sorunlara reçete içeren etkili bir pakettir. Yapısal dönüşüm adımları ekonomimizi geliştirip, güçlendirecektir. Kıdem tazminatı bu haliyle ne işçiyi ne de işvereni memnun ediyor. İş barışına hizmet etmediği gibi mahkemelerdeki iş yükünün artmasına da neden oluyor. Kıdem tazminatının BES ile entegre değerlendirilmesi çok önemli bir gelişmedir. Kıdem tazminatı şartlarıyla tazminata esas çalışma süresi de yeniden ele alınmalıdır.”