Referandum paniği

Güncelleme Tarihi:

Referandum paniği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2015 01:12

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, kreditörler anlaşmasına 3 gün kala, 5 Temmuz Pazar günü referandum yapılmasını kararlaştırmasından sonra Yunan halkının bir bölümü ATM’lere hücum etti.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras’ın, kreditörler anlaşmasına 3 gün kala, 5 Temmuz Pazar günü referandum yapılmasını kararlaştırmasından sonra Yunan halkının bir bölümü ATM’lere hücum etti.
Yunanistan ve Avrupa’da ‘referandum şoku’ yaşanıyor. Başbakan Aleksis Çipras’ın, kreditörler (AB ve IMF) ile anlaşmasına ya da ülkenin iflas ilan etmesine 3 gün kala, 5 Temmuz Pazar günü referandum yapılmasını kararlaştırması, Atina ve Brüksel’de şok ve panik etkisi yarattı. “Kreditörlerin anlaşma önerisini kabul ediyor musunuz?” sorusuna cevap vermek için sandık başına gidecek Yunan halkının bir bölümü ise referandum ilanından sonra dün gece yarısından sonra ATM’lere hücum etti.

BANKALAR AÇILACAK MI?

Hükümetin “Hiçbir sorun yok” demesine rağmen bankaların yarın (Pazartesi) açılıp açılmayacağı dün akşam saatlerine kadar belirsizdi. Yunan Hükümeti, anlaşma önerisinin referandumda reddedilmesi halinde ne olacağı konusunda net konuşmazken, anlaşma yanlısı muhalefet partileri (merkez sağcı Yeni Demokrasi-sosyalist Pasok ve liberal Nehir) referandumdaki sorunun gerçekte “Euro mu, Drahmi mi?” olduğunu belirttiler.

Haberin Devamı

TOPU HALKA ATTI

Referandum paniği

Başbakan Çipras’ın kreditörler ile 5 ay süren müzakerelerden sonra kendisine Perşembe günü sunulan ve 2012’de imzalanan 2. Kurtarma Paketi’nin 5 ay daha uzatılarak, reformlar karşılığında Yunanistan’a 15.5 milyar Euro’luk anlaşma önerisine dün(Cumartesi) cevap vermesi gerekiyordu. Çipras, kreditörlerin önerisine “evet” deseydi, bu seçim öncesi vaatlerinden vazgeçtiği anlamına gelecekti. Üstelik lideri olduğu Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) partisinin milletvekillerini de ikna edebilmesinin neredeyse imkansızdı. Yunan Başbakanı kreditörlere ‘hayır’ deseydi, anlaşma sağlanmayacağı ve Yunanistan’ın 1 Temmuz’da iflas etmiş sayılacağından, bunun siyasi maliyetini üstlenmek zorunda kalacaktı. Çipras, kreditörlere cevap yerine, Yunan halkının kararına başvurmayı tercih etti.

Haberin Devamı

Başbakan Çipras ‘Hayır’ diyecek

BAŞBAKAN Aleksis Çipras, referandumda ‘Hayır’ı savunacak. Bakanlar da açıklamalarında Yunan halkını ‘hayır’ demeye çağırdı. Çipras “Kreditörler, ekonomik soruna çözüm getirmediği gibi koskoca bir halkı da aşağılayıcı içerikli önerilerde bulundu. Halk, şantajcı ültimatomlara gereken cevabı verecek. Halkın vereceği her karara saygılıyım” dedi.

Atina caddelerinde ATM kuyrukları

ÇİPRAS dün saat 01.00’de referandum kararını açıklayınca, Atina caddelerinde alışılmadık bir hareketlilik yaşandı. Halkın bir bölümü bankalara sermaye çıkışı denetimi uygulanacağı korkusuyla daha gece karanlığında ATM’lerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Pek çok ATM’de para bitince panik daha da arttı. Tavernalarda eğlenirken, cep telefonlarından “referandum” haberini alan bazı Yunanlılar da eğlencelerini yarıda keserek ATM’lere koştu.

Haberin Devamı

41 yıl sonra 2. referandum

Yunanistan’da son 41 yılda 2. kez referandum yapılacak. 8 Aralık 1974’de “Kraliyet mi? Kralsız Demokrasi mi?” sorusuyla yapılan referandumda, yüzde 62.9 ile “Kralsız Demokrasi” sonucu çıkmıştı. Yasa tasarısı için oylamanın saat 19.00’da yapılacağı açıklanmış, konuşmacı sayısını çokluğu nedeniyle geceyarısına alınmıştı.

Komşudan notlar

Yunanlılar dün (Cumartesi) ATM’lerden 1 milyar Euro para çektiler.Yunan milletvekilleri dün ATM’lerden para çekmek isterken, vatandaşlar ATM sırasında fotoğraflarını çekti.
Başbakan Çipras dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile telefon görüşmeleri yaptı. Yunan Hükümetine yakın kaynaklara göre, Merkel ile Hollande referandumdan vazgeçmesi için Çipras’ı ikna etmeye çalıştılar. Merkel “Hiç değilse Euro mu? Drahmi mi? sorusu ile referandum yap” dedi. Çipras “Referandumda ne soracağımıza karar vermek için sizden izin alacak değiliz” diye cevap verdi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu bugün (Pazar) toplanarak Yunan bankalarına Acil Likitide Desteği’nin (ELA) ne zamana kadar sürdürüleceğine karar verecek.
Atina’da, ülkenin Euro bölgesinden çıkmasının aynı zamanda AB’den çıkması anlamına gelip gelmediği tartışmaları da başladı.
Savunma Bakanı, “Kreditörler savunma giderlerimizi 400 milyon Euro kısmamızı istedi. Bunu yaparsak, Türk tahriklerine cevap vermek için tek bir savaş gemisi Ege’ye açılamayacak, tek bir savaş uçağı da havalanamayacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!