Güncelleme Tarihi:
TÜRK otomotiv pazarı temmuz ayında aşırı sıcaklar, tatil ve referandumla öne çıkan siyasi gelişmelere rağmen tarihinin ikinci büyük satışına ulaştı. Temmuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre binek ve hafif satışları yüzde 112.6 artarak 61 bin 345 adede ulaştı. Aynı dönemde otomobil satışları yüzde 148.8 artarak 41 bin 399 olarak gerçekleşirken; hafif ticari araç satışları ise geçtiğimiz yılın temmuz ayına göre yüzde 63.4 artışla 19 bin 946 adet oldu. Böylece 2010’da 62 bin 447 adet aracın satıldığı Temmuz 2005’ten sonra Türk otomotiv tarihindeki en iyi satışın yapıldığı ikinci temmuz ayı oldu. Otomobil satışlarında ise ulaşılan 41 bin 399 adetlik satış, temmuz 2000’deki 41 bin 544 adetlik satışla birlikte en iyi performans olarak kayıtlara geçti.
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Ocak-Temmuz dönemi raporuna göre, Türkiye otomotiv pazarında 2010 yılı Ocak-Temmuz dönemi binek ve hafif ticari araç toplam pazarı ise 339 bin 600 adet olarak gerçekleşti. 302 bin 202 adet olan 2009 yılı 7 aylık binek ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar yüzde 12.38 oranında arttı. Ocak-Temmuz döneminde toplam binek otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10.36 artarak 227 bin 704 adede ulaşırken, hafif ticari araç satışları de aynı dönem için geçen yıla oranla yüzde 16.7 artarak 111 bin 896 adet olarak gerçekleşti.
700 bin adede gidiyor
ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ekonomik aktivitenin ve büyümenin hızlanması, kredi piyasalarındaki normalleşme, krizden çıkış sinyalleri ve güven ortamındaki iyileşme, düşük faiz ortamı, TL’deki değerlenme, düşük Euro kuru ve şirketlerin yoğun kampanyaları gibi etkenler bir araya gelerek sektörümüzde beklenenin üzerinde talep oluşmasına yol açtı. 2005 yılından bu yana temmuz ayında satışlar tarihinde ikinci kez zirve yaptı. 7 ayda toplam 340 bin adet araç satılmış. Bu noktadan sonra yılın sonunun 2005 yılının son 5 ayı gibi olacağını düşünürsek, toplam pazarın 690 bin adede ulaşacağını görüyoruz. Eğer önümüzdeki dönemde kurlarda ve faizlerde bir değişiklik olmazsa yıl sonu pazar 700 bin adede doğru gidiyor.”
Otonun hazzı faizde yok
Türk halkının siyasete takılmadığını, ucuz otomobil almak istediğini kaydeden Bayraktar, “Yıllık mevduat faizi yüzde 9’da. İnsanlar parasını nerde değerlendirecek, tabiki ya ev ya otomobil alacak. Bugün otomobilin verdiği hazzı faiz getirisi vermiyor. O yüzden herkes düşük kuru ve faizi yakalamışken otomobil almaya bakıyor” diye konuştu. Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak ise, “Temmuz ayındaki rakamın beklenenden yüksek olmasındaki etkenlerden birisi de bir çok markanın ağustos ayının ilk günlerini de temmuza dahil etmesinden kaynaklanıyor” dedi.
7 ayda 12 Ferrari 14 Maserati satıldı
OCAK-Temmuz döneminde lüks otomobil satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarken süper lüks sınıfındaki artış ise yüzde 7 oldu. 7 ayda lüks sınıfta Mercedes 4 bin 975 adetle birinci sırayı alırken, Audi 4 bin 740 adetli ikinci, BMW ise 3 bin 398 adetle üçüncü sırada yer aldı. Süper lüks sınıfta ise 7 ayda 8 Bentley, 12 Ferrari, 3 Lamborghini, 14 Maserati ve 171 Porsche markalı araç satıldı.
Ramazana rağmen ağustosta satışlar temmuzu bile geçer
YAZ aylarındaki rehavete rağmen rekor satışa ulaşan temmuz ayından sonra otomotiv sektöründe gözler ağustos ayına çevrildi. Bazı sektör yetkilileri önümüzdeki hafta başlayacak Ramazan yüzünden satışların bir parça düşebileceğini belirtse de bir çok yetkili ağustos ayında temmuzu aşan satışlar olabileceğini belirterek, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Faizlerin ve kurun düşük devam etmesi talebi her geçen gün artırıyor. Kampanyaların da sürecek olması Temmuz’dan daha iyi bir ayın oluşmasını sağlayacak gibi gözüküyor. Ama asıl patlama son 3 ayda yaşanacaktır. Son çeyrek Türk otomotiv tarihininin en yüksek rekoru olabilir. Ekim ayında Auto Show fuarının da etkisiyle toplam pazar yıl sonu 700 bini aşabilir. Ekonomik ve siyasi bir etki olmazsa pazar 735 bin olarak gerçekleşir.”