Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanlığı’nda “Elektronik Fatura Projesi”nin kamuoyuna tanıtımı için düzenlediği toplantının ardından soruları yanıtlayan Şimşek, şunları söyledi: “Referandumun çok maliyetli bir süreç değil, bu anlamda bir sıkıntı olmayacaktır. Fakat ortam ekonomik istikrarı etkileyecek bir nitelik kazanırsa ekonomide olumsuz bir etkisi olabilir. Ama şunu açık bir şekilde ifade edeyim. Türkiye’nin temelleri sağlam. Şu anda güçlü bir hükümet var, siyasi istikrar var. Dolayısıyla olası bir referandumun gerek ekonomik, gerek siyasi istikrarı zedeleyeceği kanısında değilim. Türkiye’nin demokratikleşmesi ekonomik kalkınması kadar önemli, belki daha önemlidir. Çünkü aslında sürdürülebilir bir kalkınma için, kalıcı kazanımlar için, temel hak ve özgürlüklerin de geliştirilmesi lazım. Demokrasinin ekonomik kalkınmayla at başı götürülmesi gerekiyor. Dolayısıyla ben referandumun ekonomimiz üzerinde, bütçemiz üzerinde kalıcı bir etki yaratabileceğini tahmin etmiyorum.”
Şok düşük olasılık
Son 1-2 aya bakıldığı zaman bütçe uygulamaları performansının son derece iyi olduğunun görüleceğini kaydeden Şimşek, geçen yılın da iyi bir performansla kapatıldığını, dolayısıyla bunun da bu yıl için de güçlü bir baz oluşturduğunu söyledi. Şimşek, “Eğer dünyada ve Türkiye’de çok büyük bir şok yaşanmazsa ki bu son derece düşük bir olasılık, ben bütçe performansının bütçede öngörülenden daha iyi olma ihtimalini yüksek görüyorum” dedi.
Enflasyon üzdü ama çok da sürpriz değil
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun uzun bir aradan sonra tekrar çift haneye çıkmış olmasının üzücü ama çok da sürpriz olmadığını belirterek, “Enflasyonda kalıcı bir yükseliş trendi öngörmüyoruz. Henüz talep kaynaklı bir enflasyonist baskı söz konusu değildir” dedi. Geçici bir artışın zaten öngörüldüğünü dile getiren Şimşek, “Bir önceki aya göre çekirdek enflasyon hâlâ yüzde 4 civarında. Olanı dikkate aldığımızda enflasyonda kalıcı bir yükseliş trendi öngörmüyoruz. Henüz talep kaynaklı bir enflasyonist baskı söz konusu değildir.”
‘Şirket bazında af’ algısı oluştu, ‘af yok’ düzeltmesi yaptı
MEHMET Şimşek, vergi affıyla ilgili bir soru üzerine “Kesinlikle genel bir af olmayacağını” söylerken, açıklamasının ‘kısmi af’ olarak algılanması üzerine bir de yazılı açıklama yaptı. Şimşek, “Belki genele ilişkin değil de, birtakım prensipler çerçevesinde şirket bazında yapılandırmaya imkan sağlayacak bir düzenleme yönünde çalışmamız olabilir” sözlerinin yanlış anlaşılmalara neden olmaması için yaptığı yazılı açıklamada, ‘kısmi affa’ yönelik bir çalışmanın yapılmadığını vurguladı.
e-fatura artık hazır maliyetler düşecek
GELİR İdaresi Başkanlığı’nın 2.5 yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığı elektronik fatura projesinin tamamlandı. Proje, ilgili tebliğin yayınlanmasının ardından uygulanacak. E-fatura ile maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğin artırılması hedefleniyor. AB genelinde elektronik faturaya geçişle maliyetlerde yıllık 243 milyar Euro tasarruf sağlanacağına dikkat çeken Mehmet Şimşek, proje hakkında şu bilgileri verdi:
Elektronik fatura sistemiyle faturalama süreçlerinin tümü elektronik yöntemler aracılığıyla gerçekleştirilecek. Mükelleflerin kağıda dayalı faturalaşmadan doğan yüksek maliyetlerinin ortadan kalkacak.
Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak e-ticaret, dış ticaret, gümrük ve kamu tedariği gibi işlemlerde de e-fatura kullanımına imkan verecek.
Tebliğ yürürlüğe girer girmez herkes elektronik faturaya geçecek diye bir zorunluluk yok. Dolayısıyla ödemelerde şu an itibariyle herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacak. İrsaliye de devam edecek.
Elektronik faturaya hazır olan şirketler Gelir İdaresi’ne başvuracak. İdare de şirketin elektronik faturaya geçişini sağlayacak.