Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin otomotiv üretiminde ve ihracatında lider markalarından biri olan Ford Otosan’ın Genel Müdürü Haydar Yenigün, ÖTV ve kurdaki artışlara rağmen 2017 yılında hem kendi rekorlarını kıracaklarını hem de referandum sonrası biten belirsizlik sonrası otomotiv sektörünün geçen 2 senedeki 1 milyonluk tempoya ulaşacağına inandıklarını söyledi. 2016 yılında 333 bin adetlik üretim ve 256 bin adetlik ihracata ulaşan Ford Otosan, 2017 yılında çıtayı yükseltti. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Şu anki öngörüye göre ilk çeyrekte rekorları şimdiden kırmış durumdayız. Yıl sonunda üretim ve ihracatta kendi rekorumuzu kıracak, Türkiye ihracat şampiyonluğumuzu devam ettireceğiz” dedi. Eşzamanlı olarak Türkiye’de üretilen araçlarla Ford’un Avrupa’da ticari araç pazarındaki birinciliğinin de devam ettiğini hatırlatan Yenigün şunları söyledi: “Avrupa’dan gelen talepte ciddi bir artış var. Bu siparişlere yetişmek için keyifli bir heyecan yaşıyoruz. Kapasite artışı ile ilgili problemler iyi problemlerdir. Fabrika müdürleri ile kapasite artışı ile ilgili konuşmalar gerçekleştiriyoruz. Beklentimiz de bunun devamının geleceği yönünde. Ford’un Avrupa pazarındaki birinciliği yeni ürünlerle birlikte önümüzdeki dönemde de devam edecek gibi görünüyor. Ford Otosan olarak Avrupa ve Türkiye’nin ticari araç lideriyiz. 83 ülkeye yaptığımız ihracatla ülkemizi iyi bir şekilde temsil ediyoruz.”
PAZARDA BEKLEME BİTTİ
2017 yılı için otomotiv sektörünün olumlu bir şekilde ilerlediğini kaydeden Yenigün, “Önemli bir referandum sürecini geride bıraktık. Netice çıktığı için artık bekleme sürecinin son bulacağını, pazarın yükseleceğini, olumlu bir artış yaşanacağını öngörüyoruz. 2017 için iyimser bakış açımızı koruyoruz. Geçen 2 senedeki 1 milyonluk tempoya ulaşacağımıza inanıyoruz. Kalan 3 çeyrekte bu tempoyla işlerin yükseleceğine inanıyor, hazırlıklarımızı buna göre gerçekleştiriyoruz” dedi. Bugün Türkiye’de 1-1.5 milyon bandında bir üretim olduğunu kaydeden Yenigün açıklamalarına şöyle devam etti:
“Diğer taraftan Türkiye’de hala kişi başına düşen araç sayısı çok düşük. 1000 kişiye 160-180 arasında değişen bir araç sahiplik oranı var. Geçmişten gelen verileri incelediğimizde, 2000’li yıllardan bu döneme küçük iniş çıkışlarla sürekli yukarıya doğru çıkan bir grafik var. Beklentimiz bu artışın süreceği yönünde.”
SON FABRİKA KURAN ŞİRKETİZ
TÜRKİYE’de otomotiv sektöründe yeni fabrika açan ve yeni ürün geliştiren en son şirketin hâlâ kendileri olduğunun altını çizen Haydar Yenigün, “2014’te açtığımız ‘Yeniköy Fabrikası’ndan bu yana sektörde fabrika açılmadı” dedi. Avrupa’daki talebe bağlı olarak Gölcük Fabrikası’ndaki kapasiteye artırdıklarını da belirten Yenigün şunları söyledi:
“Transit’teki üretim ve ihracat toplamı rekor olacak. İhracat liderliği doğal olarak korunacak. Sürekli proje geliştirmeye devam eden bir yapıya sahibiz. Bugün, dünyanın çeşitli ülkelerindeki dinamikleri takip ederek projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Ticari araçlar 10 yılda bir değişir. Bu değişimler esnasında her türlü değişiklik olabilir. Biz hâlâ en iyi kaliteyi üretiyoruz, hâlâ en verimliyiz. Avrupa ve dünyadaki otomotiv ekonomisi bize neyi yapmamızı söylüyorsa, ihtiyaç neyse o yönde hareket ediyoruz.”
ABD’YE 153 BİN TRANSİT PARÇASI
ABD’ye Türkiye’den ilk araç ihracatını Transit Connect ile başlatan Ford Otosan, şu anda araç ihraç etmese de parça ihracatını artırmış durumda. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Ford’un Kuzey Amerika’da ürettiği büyük Transit’in parçalarını biz burada üreterek gönderiyoruz. Buradan ABD’ye parça gönderiyoruz ve aradaki uzaklığa rağmen oradaki fabrikanın iş süreçlerini etkilemeden verimlilik sağlayabiliyoruz. 745 farklı parça gönderimi yapıyoruz. Cirosal bazda bakıldığında öne çıkan kalemleri direksiyon, koltuk kızakları, menteşeler, el fren mekanizmaları ve emniyet kemerleri oluşturuyor. 2016’da 153 bin adet Transit için parça ihracatı yaptık, bu da 190 bin metreküp hacmine denk geliyor. Cirosal olarak 2016 yılında ABD’ye gönderilen parçalardan yaklaşık 125 milyon dolar gelir elde ettik. 2017 yılında işimizin gelişmeye devam ederek 154 bin Transit araç için 203 bin metreküp hacimde parça ihraç edilmesi öngörülmektedir” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN MÜCEVHERİ KİRALANARAK KORUNABİLİR
TÜRKİYE’de ticari araç üretiminin ana ve yan sanayisiyle birlikte çok ileri seviyede olduğunu kaydeden Yenigün, mücevher değerindeki bu başarının korunması gerektiğinin altını çiziyor. Yenigün, “ Türkiye’de pazarı, sektörü geliştirecek ve büyütecek yöntemler bulmak üzerine çalışmalıyız. Ticari araç kiralaması bu sistemsel çözümlerinden biri. Ticari araç tüm dünyada kiralanabiliyor, Türkiye’de de olmalı. Sürece olumlu bakıyoruz ve bu konu çözülecek diye umuyoruz. Özellikle KOBİ’ler, küçük ve orta ölçekli firmalar için de maliyet düşürücü, kaynak yaratıcı bir çözüm. Bu çok iyi bir durum oluşturur, pazarda olumlu bir etki yaratır” yorumunu yapıyor.
OTOMOBİL SATIŞLARI YÜZDE 10 ARTACAK
TÜRKİYE’de son dönemde ticari araç algısına ulaşan Ford Otosan’ın otomobilde de atılım yaptığını belirten Yenigün, “Otomobilde ürün portföyümüzü güçlendirdik. Şu anda Ford GT, Focus RS, Fiesta ST, Mustang, Kuga, Edge gibi yeni modellerimizle ürün portföyümüzde büyük değişim yaşanıyor. Ticari araç önemli bir kasımız, üretici kimliğimiz ile yatırımlarımız öne çıktı ve bunlar devam edecek. Diğer yandan, otomobilde de çalışmalarımız ve yatırımlarımız devam ediyor. Geçen seneye göre otomobil satışlarımızda performansımızı yüzde 10 artırmayı öngörüyoruz” dedi.