ANKA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 17:33
Reel Kesim Güven Endeksi mayısta bir önceki aya oranla yüzde 8 oranında azalarak 110.7 seviyesinde gerçekleşti.
Söz konusu düşüş gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve üretim hacmi beklentisi, sanayi dalındaki genel gidişata ilişkin görüşler, sabit sermaye yatırım harcaması ve son üç ay toplam sipariş miktarı eğiliminden kaynaklandı.
Merkez Bankası'nın İktisadi Yönelim Anketi'ne mayıs ayında bin 181 katılımcıdan yanıt alındı. Reel Kesim Güven Endeksi'nde yüzde 8 oranında görülen düşüşte gelecek üç aydaki toplam istihdam beklentisi ve mevcut mamul mal stok miktarı etkili oldu. Bu kapsamda, nisan ayında 94.8 olan toplam sipariş miktarı mayıs ayında 94.3'e, mamul mal stok miktarı 82.6'dan 79.5'e, üretim hacmi 152.2'den 143.6'ya, toplam istihdam 116'dan 110.2'ye, toplam sipariş miktarı 135.1'den 128.3'e, ihracat sipariş miktarı 138.1'den 114.6'ya, sabit sermaye yatırım harcaması 128.4'ten 119.7'ye, genel gidişat ise 115.7'den 95.5'e düştü.
İHRACATTA ARTIŞ EĞİLİMİ AZALDI
İktisadi yönelim anketine göre de, son üç aydaki üretim hacmine yönelik değerlendirmelerde, nisan ayındaki belirgin artış eğilimi mayıs ayında da artarak devam etti. Aynı dönemde iç piyasa siparişlerindeki artış eğiliminin seviyesini koruduğu, ihracatta ise artış eğiliminin azalarak devam ettiği gözlendi. Mevsim normallerine kıyasla yapılan
Değerlendirmelerde de, mevcut toplam siparişlerin düşük, mamul mal stoklarının ise yüksek olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir miktar güçlenerek sürdüğü görüldü.Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde ihracat sipariş miktarına ilişkin olumlu beklentilerin bir önceki aya göre azaldığı, iç piyasa siparişlerinde artış beklentisinin ise bir miktar azalmakla birlikte devam ettiği gözlendi. Bunun yanı sıra gelecek üç aydaki üretim hacmi artış beklentisinde Nisan ayında başlayan azalma eğilimi mayıs ayında da devam etti.
Sabit sermaye yatırım harcaması ve istihdamda artış beklentilerinin ise zayıflayarak sürdüğü görüldü. Mayıs ayında ortalama birim maliyetleri son üç aydaki artış eğilimi ve gelecek üç aydaki artış beklentisinin önceki aya kıyasla belirgin şekilde artmasına karşın, satış fiyatlarının gelecek üç aydaki artış beklentisinde geçen ayda başlayan zayıflama sürdü.
Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi ise son üç aydaki artış eğilimini sürdürerek yüzde 9.3 oldu. Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda daha iyimser olanların lehine olan seyrin mayıs ayında önceki aya göre belirgin bir zayıflama göstererek kötümserler lehine döndüğü gözlendi. Mayıs ayında, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 13.8, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 18.3 oldu.