Güncelleme Tarihi:
MERKEZ Bankası Başkanlığı koltuğuna bu ay oturan ve ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında yarım puanlık indirim yapan Murat Çetinkaya kamuoyu karşısındaki ilk sınavıdan başarıyla ayrıldı. Banka analistleri ve gazetecilerle yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu açıklamak üzere İstanbul’da bir araya gelen Çetinkaya’nın mesajları olumlu karşılandı. Sıkı para politikasının sürdürüleceğini yineleyen Çetinkaya’nın sözlerinin ardından dolar 2.83 lira seviyelerine gerilerken sadeleşme adımlarının yani faiz koridorunda yapılan indirimlerin de koşullar elverdiği sürece devam edeceğini söylemesi ‘temkinli’ başkan algısı yarattı. Çetinkaya merkez bankası başkanları arasında ilk kez bir enflasyon raporu toplantısında reel sektörü de dikkate alacağı mesajı vermesiyle de öne çıktı. Bir türlü Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimlerini yeterli bulmayan reel sektöre kendilerini anlatacaklarını ve reel sektörü de anlamaya çalışacaklarını vurgulayan Çetinkaya ekonomik istikrarın yolunun fiyat istikrarından geçtiğini tüm kamuoyunu inandıracaklarına dikkat çekti. Yılın ilk enflasyon raporundaki tahminlerini ise Çetinkaya değiştirmedi. Buna göre Merkez Bankası’nın 2016 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7.5. Bu oranın 2017 sonunda yüzde 6’ya, 2018 sonunda ise yüzde 5’e çekilmesi hedefleniyor. Çetinkaya her ne kadar nisan enflasyonunda gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle enflasyonda bir rahatlama yaşansa da tahmini değiştirmemelerinin nedenini şöyle açıkladı: “Gıda fiyatlarının ne kadar oynak olduğunu geçmişten görüyoruz. Temkinli bir duruş sergilemek için hedefi değiştirmedik.”
FAİZ TARTIŞMALARI OLUR
Reel sektörle bir araya gelebileceklerinin altını çizen Çetinkaya, “Piyasa gelişmelerini kavramak istiyoruz, Merkez Bankası’nda arkadaşlarımız reel sektörde faaliyet gösteren bir kaç yüz firmayı ziyaret edip, elde edilen bilgili düzenli olarak PPK üyeleriyle paylaşıyor. Çok önemli veriler sağlayan bu çalışmanın kapsamını genişletebiliriz. Verilerin arkasındaki hikayeyi anlayabilmek istiyoruz” dedi. Reel sektörün faizle ilgili şikayetlerini de değerlendiren Çetinkaya, “Faizle ilgili tartışmaların olması normal, çünkü sonuçta firmalar için bir maliyet unsuru. Önümüzdeki dönemde piyasa faizlerinin belirlenmesinde Merkez Bankası’nın tek aktör olmadığının da anlatılması gerekir. Amacımız daha iyi anlayabilmek ve anlatabilmek” dedi.
Çetinkaya, “Küresel oynaklıkların azalmasının yanı sıra 2015 Ağustos ayında yayımladığımız yol haritasında belirtilen politika araçlarını etkili bir şekilde kullanmamız geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttı. Bu doğrultuda, sadeleşme yönünde ölçülü adımlar attık. Önümüzdeki dönemde para politikası duruşu enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edecek. Merkez Bankası olarak, enflasyon beklentilerini, fiyatlama davranışlarını ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri dikkate alarak para politikasındaki sıkı duruşumuzu gerekli gördüğümüz süre boyunca koruyacağız” diye konuştu. Önümüzdeki dönemde koşullar elverdiği ölçüde sadeleşme adımlarına devam edeceklerinin altını çizen Çetinkaya, “Bahsettiğimiz tek politika faizi çerçevesinde daha dar ve simetrik bir koridor aşamasına ulaşmayı düşünüyoruz.” dedi.
Yeni dönemde tercihlerinin daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacağını belirten Çetinkaya, “Para politikası duruşunun daha açık ve öngörülebilir olduğu bir sisteme geçmeyi planlıyoruz” dedi. Çetinkaya, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kapsamında yapılan çalışmaların bu süreçte somut ve değerli bir örnek teşkil ettiğini belirterek, bu tür çabaların artmasının önem arz ettiğini söyledi. Murat Çetinkaya, Merkez Bankası Kanunu’nda tanımlanan “hükümetin mali ve ekonomik müşaviri olma görevinin” bu çabaların temelini oluşturduğunu bildirdi.
İŞTE ÇETİNKAYA’NIN MESAJLARI
Faiz indirimleri sürecek: Koşullar izin verdiği sürece sadeleşme politikası devam edecek ve enflasyon para politikasının seyri açısından temel gösterge olacak. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde faiz indirimleri devam edecek.
Rezervleri artıracağız: Merkez Bankası’nın azalan rezervler ile ilgili açıklaması da dikkat çekici. Tamamının kullanılabilir olması dolayısıyla brüt rezervlerin dikkate alınması istendi. Ve orta vadede rezerv biriktirme niyetinde oldukları vurgulandı.
Sıkı duruş korunacak: Enflasyon beklentilerini, fiyatlama davranışlarını ve diğer gelişmeleri dikkate alarak para politikasındaki sıkı duruşu gerekli gördüğü süre boyunca koruyacak. Faiz indirmenin amacı genişleme değil.
Temkinli enflasyon tahmini: En önemli gelişmelerden biri enflasyon tahminlerinin sabit tutulması. Enflasyon konusunda ihtiyatlı tarafta olunacak. Dahna önce enflasyon tahmini düşük tutulup beklentiler yönetiliyordu şimdi tahmini yüksek tutup hedefi tutturarak güven kazanmak hedefleniyor.
Sadeleşme makul hızda: Önümüzdeki dönemde tek bir politika faizi daha dar ve simetrik bir faiz koridoru olası risk senaryolarında yeterli politika manevra alanını verecek. Sadeleşmeyi en makul hızla tamamlama haedefinde. Bir takvim belirlenmedi.