Reel kesimin güvenindeki azalış sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Reel kesimin güvenindeki azalış sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2006 11:12

Reel kesim güveninde temmuz ayında başlayan düşüş, ağustosta da 0.2 puanla devam etti. Güven azalışında iç pazara satılan mal hacmi, ihracat olanakları, üretim hacmi ve yatırım harcaması beklentileriyle toplam sipariş eğilimindeki olumsuz gelişmeler belirleyici oldu.

Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi ağustosta 102.1'den 101.9'a geriledi. Haziranda 104.4 seviyesinde bulunan endekste son iki ayda 2.5 puanlık bir azalış izlendi. Ancak güven endeksi geçen yıl ağustos ayındaki düzeyinin ise 0.7 puan üzerinde kaldı.

Merkez Bankasının özel sektöre ait imalat sanayi işyerleri arasında yaptığı, aylık iktisadi yönelim anketi kapsamındaki kimi sorulara verilen yanıtlardan oluşturduğu güven endeksinin 100'ün üzerinde olması güven, altında olması ise güvensizliğe işaret ediyor.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri bir önceki aya göre kıyaslandığında başta iç pazara satılan mal hacmi eğilimi olmak üzere ihracat imkanları, üretim hacmi ve yatırım harcaması beklentileriyle toplam sipariş eğilimi endeksi azaltan kalemler oldu. Öte yandan, genel gidişat konusundaki görüşler, hammadde ve mamul mal stok miktarı eğilimleri endeksi belirgin biçimde arttırdı, toplam istihdam beklentisi de endeksi olumlu yönde etkiledi.

Geçen yıl ağustos ayına göre ise üretim hacmi beklentisiyle mamul mal stok miktarı eğilimi endeksi azaltıcı yönde etkiledi. Diğer yandan, artan hammadde stok eğilimiyle toplam sipariş eğilimi, genel gidişat konusundaki görüşler ve ihracat imkanları beklentisindeki artışlar endeksi olumlu yönde etkiledi.

GENEL GİDİŞAT TAHMİNİ OLUMLU

Özel imalat sanayi sektörünün sanayi sektöründeki genel gidişatla ilgili görüşlerinde ağustosta önceki aylara göre belirgin bir iyileşme yaşandı. Bir ay öncesine göre daha iyimser olanların oranı yüzde 18.5'ten yüzde 20,1'e yükselirken, daha kötümser olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 19,.3'tn yüzde 12.6'ya çıktı. Böylece iyimserlerin oranı yeniden kötümserlerin üzerine çıktı.

Gelecek üç aylık dönemde, ihracat imkanları bakımından bir ay öncesine kıyasla görüşü daha iyimser olanların oranı yüzde 29.6'dan yüzde 24.7'ye, kötümser olanların oranı da yüzde 11.1'dn yüzde 9.47e geriledi.

Gelecek 12 aylık dönemde önceki 12 aya göre daha fazla yatırım yapmayı planlayan işyerlerinin oranı yüzde 24.8'den yüzde 23.6'ya geriledi. Daha az yatırım yapacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 31.6'dan yüzde 33.2'ye çıktı.

Son bir aylık satış hasılatının önceki aya göre daha yüksek olduğunu belirten işyerlerinin oranı yüzde 29.1'den yüzde 28.9'a, daha az olduğunu belirtenlerin oranı da yüzde 31.3'ten yüzde 28.5'e inerken, aynı kaldığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 39.6'dan yüzde 42.6'ya çıktı.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Gelecek üç aylık dönemde enflasyon (ÜFE) beklentisinin yukarı doğru olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 59.6'dan yüzde 42.8'e geriledi. Aşağı doğru gideceğini bekleyenlerin oranı ise yüzde 9.9'dan yüzde 17.2'ye indi. Aynı kalacağını bekleyenlerin oranı ise yüzde 30.5'ten yüzde 40'a yükseldi.

Özel sektörün gelecek 12 aylık dönem sonundaki yıllık enflasyon (ÜFE) beklentisi bir ay öncesinde olduğu gibi yüzde 10.4'te kaldı. Bu yıl sonuna ilişkin tahmin ise yüzde 11.3'ten yüzde 11.1'e geriledi.

FAİZ ORANLARI

Kısa vadeli kredi faiz oranlarının gelecek üç aylık dönemde yükseleceğini bekleyen işyerlerinin oranı yüzde 51.8'dn yüzde 30'a gerilerken, düşeceğini bekleyenlerin oranı ise yüzde 8.1'den yüzde 20.37e çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!