Reel kesimin güveni artıyor

Güncelleme Tarihi:

Reel kesimin güveni artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2007 16:53

Reel kesim güven endeksi geçen yıl aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.4 oranında artarak 101.1 seviyesine çıktı.

Merkez Bankasının, özel sektör imalat sanayi işyerleri arasında yaptığı aylık İktisadi Yönelim Anketi kapsamındaki bazı sorulara verilen yanıtlardan oluşturduğu reel kesim güven endeksi aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.4 oranında artarak 101.1 seviyesine çıktı. Reel kesim güven endeksinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 oranında gerilediği belirlendi. 2006 yılı ocak ayında 100 düzeyinde bulunan endeks, şubatta 100.6, martta 104.2, nisanda 104.7, mayısta 103.5, haziranda da 104.4'e çıkmıştı. Temmuzda 102.1, ağustosta 101.9'a gerileyen endeks, eylülde 104.8'e kadar yükselmişti. Ekimde 100.4 olarak gerçekleşen reel kesim güven endeksi, kasımda 100.7, aralıkta ise 101.1 olarak belirlendi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri kasım ayına kıyasla incelendiğinde, üretim hacmi beklentisinin endeksi olumlu yönde etkileyen en belirgin kalem olduğu belirlendi. Bunu ihracat imkanları ve yatırım harcaması beklentileri ile mamul mal stok miktarı eğilimi takip etti. Öte yandan, genel gidişat konusundaki görüşler başta olmak üzere toplam sipariş ve hammadde stok hacmi eğilimleri azalış gösteren kalemler olarak tespit edildi. Toplam istihdam beklentisi ve iç pazara satılan mal hacmi eğiliminde ise önemli bir değişiklik gözlenmedi.

Bir önceki yılın Aralık ayı ile karşılaştırıldığında, genel gidişat konusundaki görüşler, yatırım harcaması ve toplam istihdam beklentileriyle mamul mal stok miktarı eğilimi azalırken, toplam sipariş ve hammadde stok hacmi eğilimlerinde artış olduğu belirlendi. Diğer kalemlerde ise önemli bir değişiklik olmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!