Rato: Türkiye kredibilite kaybedebilir

Güncelleme Tarihi:

Rato: Türkiye kredibilite kaybedebilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2006 00:00

Hükümetin önce tekstil ve hazırgiyim sektörüne dönük KDV indirimine gitmesi, ardından da memura ek zam yasası çıkarması üzerine uyarılarını sektirmeyen Uluslarası Para Fonu’ndan (IMF) bir uyarı da Başkan düzeyinde geldi. IMF Başkanı Rodrigo Rato, Türkiye’nin makroekonomik kredibilitesini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu ve vergi indirimleri ile harcamaları artırmanın Türkiye’nin kamu borcunu düşürmesinin yolu olmadığını söyledi.

KIRILGANLIK SÜRÜYOR:

Rato, Meksika’da bir bankacılık konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yüksek kamu borcu nedeniyle kırılganlığının hálá sürdüğünü, Türkiye’nin ekonomik programa bağlı kalmasının önem taşıdığını ve sürdürebilir büyüme için ’çok güçlü’ faiz dışı fazla vermesi gerektiğini söyledi.

KDV İNDİRİMİ:

Hükümet, tekstil ve hazırgiyim sektörünün temsilcileriyle yaptığı zirveden sonra, KDV’yi yüzde 18’den 8’e çekmişti. Hükümet, faturası 1 milyar doları bulacak bu indirimin karşılığını yaratmalarının rahat olduğunu savunmuştu. Buna rağmen, indirim devreye girdiği anda IMF’den uyarı geldi. IMF’nin resmi internet sitesinde yer alan uyarıda, "Türkiye’de tekstil sektörünün sıkıntılarını biliyoruz. Ancak, KDV indirimi kararı, IMF destekli programın amaçlarından bir sapmadır" denildi.

MEMURA EK ZAM:

IMF, TBMM’den hafta içinde geçen, ek ödenek alamayan memurların maaşlarına zam yapmayı öngören yasayı da "programdan sapma" diye niteledi. Bir IMF yetkilisi, 2 milyar YTL’lik ekstra harcamanın IMF beklentilerinin ötesinde olduğunu söyledi. Yasa, ek ödeme alamayan memurların maaşlarına kademeli olarak 80 YTL, emniyet ve din görevlilerine de 100 YTL zam öngörüyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yasa ile bütçeye 2 milyar YTL ek yük geleceğini belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!