Ramazan enflasyonu

Güncelleme Tarihi:

Ramazan enflasyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2016 20:37

HAZİRANDA enflasyon beklentilerin üzerinde yüzde 0.47 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 7.64’e yükseldi.

Haberin Devamı

Beklentiler aylık enflasyonun değişim göstermemesi yönündeydi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre enflasyonu artıran neden yine gıda fiyatları ve geçen yıl haziranda enflasyonun düşmüş olması. Gıda fiyatlarındaki artış ise ramazan ayından kaynaklandı. Son aylarda düşen ve enflasyondaki artışı sınırlayan gıda fiyatları haziranda yüzde 1.16 arttı ve bunun aylık enflasyona etkisi 0.27 puan oldu. Altı aylık enflasyonun yüzde 3.63’te kalması nedeniyle memurlar bu yıl enflasyon farkı alamayacaklar. 

GİYİMDE İNDİRİM

Yine son dönemde yeni sezon nedeniyle enflasyondaki artışı destekleyen giyim ve ayakkabı ise indirimlere başladı. İndirimler sayesinde giyim ve ayakkabı grubunda enflasyon haziranda yüzde 1.33 geriledi bu da aylık enflasyonu 0.10 puan düşürdü. Gıdanın yanı sıra petrol fiyatlarının yeniden 50 doların üstünü gördüğü haziranda benzin ve motorin zamları ulaştırma grubunda fiyatları arttırdı. Motorinde fiyat artışı yüzde 2.5’a yaklaştı. Ulaştırma grubunda yüzde 0.67 artan aylık enflasyonun 0.09 puan arttırdı.

Haberin Devamı

EVLİLİK SEZONU

Yıllık enflasyon gıdadaki düşüşün desteğiyle nisanda yüzde 6.57 ile en düşük seviyesine gerilemişti. Mayısta yüzde 6.58 olan yıllık enflasyon haziranda yüzde 7.46’ya çıktı. Rusya’nın ekonomik yaptırımları kaldırıyor olması da enflasyon için risk yaratıyor. Özellikle domates, biber gibi meyve ve sebze ürünlerine yeniden Rusya kapısının açılması fiyatlarda baskı yaratabilir. Nitekim bu ay taze sebze ve meyvelerdeki fiyat artışları gıda enflasyonunu arttırdı. Enflasyona ulaştırma ve gıdanın yanı sıra evlilik sezonunun da açılmasının etkisiyle ev eşyası grubunda da fiyat artışları gözlendi. Nitekim haziranın zam şampiyonları listesinde üst sıralara göz kırpan oturma odası takımının yüzde 2.7 fiyat artışı yaşaması bunun örneği. Ev eşyası grubunda da enflasyon yüzde 0.43 arttı. Öte yandan yurtiçi üretici fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) haziranda aylık yüzde 041 artarken yıllık Yİ-ÜFE yüzde 3.41 oldu. 

ÇEKİRDEKTE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

TÜİK’in bazı fiyat hareketlerini gözardı ederek hesapladığı ve Merkez Bankası’nın fiyat politikası için takip ettiği çekirdek enflasyon göstergelerinde düşüş devam etti. Haziranda TÜİK’in işlenmiş gıda, enerji, içki ve tütün ile altın fiyatlarındaki değişimi gözardı ederek hesapladığı H çekirdek enflasyonu aylık yüzde 0.22 artarken yıllık H enflasyonu yüzde 8.56 oldu. Yine TÜİK’in enerji, gıda ve içecekler, içki ve tütün ile altın hareç hesapladığı I çekirdek enflasyonu da haziranda yüzde 0.24 arttı ve yıllık yüzde 8.67 olarak hesaplandı.

Haberin Devamı

HAZİRANDA İNDİRİM OLUR MU?

MERKEZ Bankası’nın haziran ayı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz koridorunun üst bandında yaptığı indirimlerin devamı bekleniyor. Ancak ekonomistler gıda fiyatlarındaki düşüşün sonuna gelindiğine ve döviz kurundaki hareketlere bakıldığında temmuz toplantısında Merkez Bankası’nın indirime ara verebileceği görüşünde. İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu haziranda 25 baz puan indirime gidilebileceğini belirtirken “Ancak sonraki aylarda enflasyondaki ve global gelişmelere bağlı olarak faiz indirimlerine bir süre ara verebilir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!