Meltem ÖZGENÇ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2011 00:00
Güriş İnşaat, Suriye’ye 280 milyon Euro’ya mal olacak Rakka Çimento Fabrikası’nın temelini attı. Fabrikanın 300 kişiye istihdam sağlayacağını belirten Güriş İnşaat ortağı Tevfik Yamantürk, “Tesis, yıllık 1.5 milyon ton çimento üretme kapasitesine sahip” dedi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’la birlikte temel atma törenine katılan Suriye Ekonomi Bakanı Lamia Asi, Türkiye’den yeni yatırımlara teşvik sözü verdi.
TÜRKİYE’nin Ortadoğu’daki en büyük yatırımı için Suriye’de düğmeye basıldı. Güriş İnşaat ve Yatırım A.Ş., Suriye’ye 280 milyon
Euro’ya mal olacak Rakka Çimento Fabrikası’nın temelini Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla attı. Fabrikanın 300 kişiye istihdam sağlayacağını belirten Güriş İnşaat Ortağı Tevfik Yamantürk, “Tesis, yıllık 1.5 milyon ton çimento üretme kapasitesine sahip” dedi.
Üretim 1.5 milyon ton Bu yatırımla Suriye ekonomisine önemli katkı yaratacaklarını dile getiren Tevfik Yamantürk, şu bilgileri verdi: “24 ayda tamamlanması planlanan tesis inşaat döneminde 1000, üretime başladıktan sonra da 300 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak. Güriş olarak Suriye’deki yatırımları bu tesisin hizmete girmesinin ardından devam ettirmek istiyoruz. Gerekli izinlerin verilmesi halinde Suriye’de, Türkçe eğitim veren ve mezunlarının Türkiye’de üniversite eğitimi görebileceği bir lise açmayı da hedefledik. Rakka Çimento Fabrikası, tesis alanı 200 bin, ocak alanı 5 milyon metrekare olacak. Hammaddenin yüzde 90’ını kendi ocağından sağlayacak tesis, yıllık 1.5 milyon ton çimento üretme kapasitesine sahip olacak.”
Türkleri teşvike hazırızBu projeyi Suriye ile Türkiye arasındaki işbirliğinin en önemli sonuçlarından biri olarak gördüklerini belirten Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’den Suriye’ye gelecek yatırımları her zaman teşvik etmeye hazırız. Serbest ticaret anlaşması imzalandıktan sonra iki ülke arasındaki ilişkiler hızla gelişti. Bunun sonucu olarak 2009’da iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1.5 milyar dolara yükseldi. Suriye’de her tarafta Türk markalarını görmek mümkün.”
Rekabet gücü gelişiyorTürk iş adamlarının da Suriye’deki bir çok işi üstlenmeye başladığını anlatan Lamia Asi, şöyle konuştu: “Ticaret hacmi her ne kadar yüksek oranda Türkiye lehine de olsa, biz bundan rahatsız değiliz. Çünkü bizim Türkiye’ye ihracatımız da artıyor. Bu şekilde iş adamlarımızın bölge düzeyinde rekabet etme gücünün gelişeceğini düşünüyoruz. Ticaret hacmindeki dengesizliği Türkiye’den gelecek yatırımlarla kapatmak istiyoruz. Ülkemizin kalkınma planında alt yapı yatırımları yer alıyor. Bu nedenle çimento ihtiyacımız çok. O yüzden bu tesis çok önemli. Diğer Türk firmalarını da Suriye’ye yatırım için bekliyoruz. Suriye’nin yıllık çimento ihtiyacı 8-8.5 milyon tondur. Bugünkü üretim 5 milyon ton civarında. 3-3.5 milyon ton açığımız var. Başta çimento, yapı malzemeleri olmak üzere Türk firmalarını Suriye’de yatırım yapmaya davet ediyoruz.”
İki ülke gümrükte ‘tek pencere’ modeline geçecek
DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve Suriye’nin ay sonunda gümrükte “tek pencere” denilen sisteme geçeceğini açıkladı. Buna göre iki ülkenin gümrüğü ortak olacak. Suriye ile bir çok alanda mutabakat sağladıklarını söyleyen Çağlayan, şöyle konuştu: “Örneğin, çok yakın bir süre içinde Asi Nehri üzerinde dostluk barajı yapacağız. Gümrüklerimizi bu ay sonunda, tek pencere dediğimiz ortak gümrük haline getiriyoruz. Şimdi de Türkiye, Ortadoğu’daki en büyük yatırımını Suriye’ye çimento fabrikası kurarak yapıyor. Suriye bu yatırımla çimento ithal eden bir ülke konumundan, çimento ihraç eden konuma geçecek.”
Suriye’den 750 bin turist geliyor
TÜRKİYE ile Suriye arasındaki gerek siyasi gerekse de ekonomik ilişkilerin tüm dünyaya örnek olacak şekilde geliştiğini belirten Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Karşılıklı olarak vizeleri kaldırdıktan sonra Türkiye’den Suriye’ye giden turist sayısı 2 katına çıkarak 1 milyon 350 bin kişiye ulaştı. Suriye’den Türkiye’ye gelen turist sayısı ise 750 bin kişi oldu. İki ülke hükümetleri toplanıp tek devlet gibi kararlar aldı. Bunun ilkini Suriye’de yaptık ve 51 mutabakat zaptı imzaladık. Bu konu bir dünya rekoru ve aynı zamanda Türkiye ve Suriye rekorudur. İkincisi Türkiye’de oldu. 13 bakanla ziyaret ettiler” dedi.
247 milyon dolarlık bağlantı yapıldıKUVEYT ve Katar gezilerinde yapılan iş bağlantıları hakkında da bilgi veren Zafer Çağlayan, şöyle konuştu: “500’den fazla Türk teşebbüs gezilere katıldı. 247 milyon
dolar bağlantı yapıldığını tespit ettik. Türk işadamları Katar’da bir iş yapmak istediklerinde Katarlı birini kefil olarak almak zorundaydılar. Artık Katar, Türk firmalarından kefil istemeyecek, Türk firmaları Katarlılar gibi işletme açabilecek.”