Güncelleme Tarihi:
REKOR DENEMESİNDEN FOTOĞRAFLAR
İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi Hizmet Sponsoru olan Yeni Rakı’nın katkılarıyla düzenlenen Bi’ Büyük Fest İstanbul Boğazı’nda 1515 farklı mezeyi Guinness yetkilileri ile buluşturdu. Yeni Rakı’nın “1001 Meze Sofrası” için Tüm Aşçılar Federasyonu Aşçılar Milli Takımı’ndan 90 aşçı çalıştı. Tam 1515 farklı meze Kuruçeşme Arena’daki dev Yeni Rakı şişesi şeklindeki sofrada sergilendi.
En zengin masa
Mezeler, dün noter huzurunda Guinness yetkilileri tarafından tek tek sayılıp, incelendi. Başarıyla sonuçlanan rekor denemesi ile Yeni Rakı “1001 Meze Sofrası” projesi “Guinnesss Dünya Rekoru En Zengin Meze Masası ile Dünyanın en çok çeşitli açık büfesi” unvanını alarak Guinness’e girmeye hak kazandı.
Sınırları zorladık
Mey İçki Pazarlama Müdürü Elif Göktaş, proje için iki yıldır çalıştıklarını belirterek, “İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla bu yıl yapmanın çok uygun olduğuna karar verdik. Rakı ve sofra kültürüne destek olduğumuz projelerden biri” dedi. 1515 mezenin Türkiye Aşçılar Milli Takımı’nı oluşturan 90 şefin desteğiyle birlikte hazırlandığını anlatan Elif Göktaş, “Türk meze kültürünün ne kadar zengin olduğunu, aşçılarımızın ve Yeni Rakı’nın desteğiyle göstermiş olduk. Meze işinde de yaratıcılığın sınırlarını zorladık. Önce aşçılarımız 1515 mezeyi tespit etti. Tek tek reçeteleri çıkardı.”
Sofrada neler var
ISTAKOZA sarılmış pirinç, vişneli kara lahana sarma, balkabaklı patlıcan salatası, pane patlıcan, çilekli patlıcan, Tokat asma yaprağına sarılmış enginar dolma, peynirli enginar kalbi, enginar pilaki, avakadolu enginar salatası, pancar mücver, narlı pancar dalı, pestolu kuru fasülye, yeşil mercimek köftesi, etimekli bezelye salatası, acılı kuru fasülye salatası, karidesli lahana salatası, uskumrulu lahana salatası, portakallı havuç dolma, kayakuru otlu karnıbahar, balık yumurtalı bamya, marine kefallı bamya salatası, somonlu bamya salatası, karamelize limonlu salatalık, közlenmiş soğanlı salatalık, pırasa mücveri, kuru yemişli pırasa, buzda pişmiş çupra, domatese doldurulmuş uskumru, frambuazlı barbun salata, pirinç avrat salatası, körili pirinç yengeç salatası.
30 kategoriye ayırdılar
AŞÇILAR Milli Takımı İkinci Kaptanı Gökhan Tufan, son 15 gündür uykusuz çalıştıklarını belirterek süreci şöyle anlattı:
Aslında 90 günlük bir süreç. Öncelikle hedefimiz bin beşyüz mezeyi bir araya getirmekti. Sonuçta ortaya 1515 meze koyduk. Tamamı yaratıcılık ile ortaya çıkan yeni reçeteler.
Dünyadaki meze reçeteleri bu listenin yarısı kadar bile değildir. Önce liste oluşturuldu. 30 kategoride mezeler yaptık.
Her birinden 50 ye yakın değişik çeşitler türettik. Mezelerin ismine karar verdikten sonra birbirleri arasında benzerlik olmaması için karakteristik özelliklere nasıl farklı oluru düşündük.
Yaklaşık 3 tona yakın hammadde kullandık. Son 15 gündür de pratikte bu mezeler yapılıyor. Bugün 1515 mezeyi masaya koyduk.
Tüm isimler ve içerik hem Türkçe hem İngilizce yazıldı. Guinness temsilcisince denetlendi.
1515 mezenin kategorileri
PATLICAN, Enginar, Pancar, Bakliyat, Lahana, Havuç, Karnabahar, Kereviz, Bamya, Salatalık, Patates, Soğan, Pırasa, Roka, Semizotu, Zeytin, Biber, Kestane, Yoğurt, Klasik, Yöresel, Domates, Kuskus, Turp, Peynir, Et, Balık, Pirinç, Avakado, Tavuk, Av Hayvanı.