Rakibini ’pop yıldızı’na benzetti 46 bin ihracatçının ’patronu’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Rakibini ’pop yıldızı’na benzetti 46 bin ihracatçının ’patronu’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2008 00:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanlığı’na 201 oyla Mehmet Büyükeşki seçildi. Büyükekşi, seçim öncesi konuşmasında, rakibi Adnan Dalgakıran’ın tavrını "Bizler pop star ya da siyasetçi değiliz, iş adamıyız" diye eleştirdi. Büyükekşi, Türkiye’nin ihracatının yeni patronu olurken, İsmail Gülle İcra Komitesi’ne bile giremedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki yaklaşık 46 bin ihracatçı şirketin çatı örgütü konumundaki Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) başkanlığına önceki yönetimde Başkanvekili ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı olan Mehmet Büyükekşi seçildi. Aldığı 221 oyla 344 delegeli TİM’de Okan Oğuz ve Oğuz Satıcı’dan sonra üçüncü başkan olmayı başaran Mehmet Büyükekşi’nin açık ara seçilmesinde, İstanbullu tekstilcilerin başkan adayı olması beklenen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle’nin TİM İcra Komitesi’ne seçilememesi etkili oldu. Gülle, böylece başkanlığa adaylığını da koyamadı. Özellikle İstanbullu tekstilci delegeler Gülle’nin aday olamaması üzerine Mehmet Büyükekşi’ye oy verdi. Ayrıca Büyükekşi’nin karşısına yeni aday da çıkmayınca Başkanlık yarış Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran ile Büyükekşi arasında geçti. Dalgakıran da 125 TİM delegesinin oyunu almayı başardı.

Biz meslek örgütüyüz

Seçim öncesinde, TİM delegelerine önce başkan adaylarından OAİB Başkanı Adnan Dalgakıran hitap etti. Dalgakıran, "Benim bir hedefim, programım var dedim ve TİM üyelerine manifesto gönderdim. Bu diğer adaylara da örnek oldu. Bu dönemden memnun olsaydım bugün bu kürsüde olmazdım. Benim vaadim canlı, heyecanlı, gündem oluşturan, kavga etmeyen ama hakkını arayan TİM" dedi. Mehmet Büyükekşi ise bu konuşma sonrasında çıktığı kürsüden, "Kendini ve haddinibilmek lazım. Biz bir meslek örgütüyüz. Bakanlık ya da kanun koyucu değiliz. Sorun değil, çözüm üretmeliyiz. Bizler popstar ya da siyasetçi de değiliz, işadamıyız. Yaptırım gücümüz sadece baskı gücümüzden gelir" yanıtı verdi. Büyükekşi, TİM’de başkan olmak için tecrübenin çok önemli olduğunu vurguladı ve "17 yıldır bu örgütlerdeyim. 13 hükümet ve onlarca bakanla çalıştım. Tecrübe çok önemli" dedi.

Kahyaoğlu da elendi

TİM’de başkan adayı olduğunu ilk açıklayan isimlerden olan ancak daha sonra Adnan Dalgakıran lehine çekilmesi beklenen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu da TİM İcra Komitesi’ne seçilemediği için aday olamadı. Kahyaoğlu, maden sektörünün icra komitesi seçiminde Arslan Osman Erdinç ve Mehmet YLunus Şahin ile birlikte 6’şar oy aldı. Çekilen kur’a sonucu asil icra komitesi üyeliğini Arslan Osman Erdinç kazandı.

Oğuz Satıcı, ’7 yılda yüzde 500’le veda etti

TİM Başkanlığı’na 18 Temmuz 2001’de seçilen Oğuz Satıcı, 7 yıllık başkanlık koltuğu için bu genel kurul öncesi aday olmayacağını açıklamıştı. Oğuz Satıcı’nın başkanlık döneminde Türkiye’nin yıllık ihracatı yüzde 500 oranında artarak 130 milyar dolar sınırını da geçti. Genel Kurul’da bir veda konuşması yapan Satıcı şunları söyledi: "Allah herkese böyle bir veda konuşması nasip etsin. Ankara’daki genel kurulda başkan seçildiğimde sayın Tüzmen müsteşardı. Başkanlığı Okan Oğuz’dan almıştım. Ben daima Türk girişimcisine, onun yapabilme kudretine inandım. Morallerimizin bozulduğu anlar oldu ama size ve Türkiye’mize olan inancımı hiç kaybetmedim. Elbette ben de çok hatalar yaptım. Ancak hiçbir hatam taammüden (bilerek) kendi çıkarımı düşünerek olmadı. 36 yaşında koltuğua oturdum, 43 yaşımda gidiyorum."

Haberin Devamı

Mehmet Büyükekşi kimdir

TİM Başkanlığı’na seçilen Mehmet Büyükekşi 1961’de Gaziantep’de doğdu. 1984’te Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitiren Büyükekşi, 2000 ve 2006 yılları arasında İTKİB Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. 6 yıl Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanlığı da yapan Büyükekşi, halen İSO Sayman Yönetim Kurulu Üyeliği, Eximbank Yönetim Kurulu Üyeliği, THY Yönetim Kurulu Üyeliği de dahil çok sayıda görevi de yürütüyor. Büyükekşi, Ziylan Şirketler Gurubu Genel Koordinatörü olarak görev yapıyor.

TİM’de İcra Komitesi’ne kimler girebildi

Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri: M. Bülent Aymen

Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamülleri:

Ahmet Sagun

Çimento ve Toprak Ürünleri:

İ. Ali Özinönü

Değerli Maden ve Mücevherat:

İnan altınbaş

Demir Çelik: Mustafa Çıkrıkçıoğlu

Demir ve Demirdışı Metaller:

Adnan Ersoy Ulubaş

Deri ve Mamülleri: Mehmet Büyükekşi

Elektrik elektronik Makine Sanayi:

Güven Uçkan

Fındık ve Mamülleri: Dursun Oğuz Gürsoy

Halı: Suat Terzioğlu

Hazır Giyim ve Konfeksiyon: Jak Eskinazi

Hububat Bakliyat Yağlı Tohum:

Mahmut Aslan

Kesme Çiçek: Osman Bağdatlıoğlu

Kimyevi Maddeler ve Mamülleri:

Hüseyin Nakiboğlu

Kuru Meyve ve Mamülleri: Eliya Alharal

Maden: Arsal Osman Erdinç

Makine ve Aksamları: Adnan Dalgakıran

Meyve ve Sebve Mamülleri:

Kamuran Merzeci

Taşıt Araçları ve Yan Sanayi:

Burak Arkan

Tekstil ve Hammaddeleri: İbrahim Burkay

Tütün: Ersin Tezol

Yaş Meyve Sebze: Mustafa Satıcı

Zeytin ve Zeytinyağı: Ali Nedim Güreli

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!