Güncelleme Tarihi:
Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunun “Rakıya Özgü Tanımlamalar ve Özelliklerin Etiketlenmesi” hakkında Tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, rakının, üretim tekniğinden kaynaklanan kendine özgü tanımlamalarının ve özeliklerinin etiketlenmesine ilişkin esasları belirlemek suretiyle, rakı üretiminde gelenekselliğin korunmasını ve üretilen rakının haksız rekabet oluşturmayacak, tüketicileri aydınlatıcı ve doğru bilgilendirecek şekilde piyasaya arzını sağlamayı amaçlıyor.
Tebliğe göre, rakının yaş üzüm rakısı olarak tanımlanması için, üretiminde sadece suma kullanılması ve sumanın sadece yaş üzümden elde edilmiş olması gerekiyor. Harmanlama tanımı da, sadece üzüm çeşidiyle tanımlanan birden fazla yaş üzüm rakısının harmanlanması halinde kullanılacak.
Rakı etiketlenmesinde, ürünün özellikleri, kalitesi ve üretim tekniği açısından yanlış izlenim uyandırabilecek ve haksız rekabete meydan verecek ifadelere yer verilmeyecek.
Rakı, suma ile tarımsal etil alkolün karıştırılması suretiyle üretiliyorsa, etiketlemede suma ve etil alkolün karışım oranı
içindekiler kısmında belirtilecek.
Rakının tarımsal girdilerinden biri veya biden fazlası için etiketlemede coğrafi bölge adı belirtilmiş ise, üretimde kullanılan bu ürünlerin tamamı etiketlemede adı belirtilen coğrafi bölgeden temin edilecek.
ETİKETTE YER ALACAK HUSUSLAR
Rakı etiketlemesinde distilasyon tekrar sayısının yazıldığı hallerde, bu sayının suma üretimine ilişkin birinci distilasyon veya rakı üretimine ilişkin distilasyonlardan hangisine ait olduğu etikette yar alacak.
Ürünün sınırlı sayıda üretildiğine ilişkin bir ifadenin kullanılabilmesi için, üretimine özgü açıklanabilir bir teknik bulunacak. Bu durumda etiket üzerinde, sınırlı sayıda üretildiği belirtilen ürünün toplam üretim miktarı, o ürünün kaçıncı ürün olduğuyla, sınırlı sayıda üretilme nedeni hakkında açıklayıcı bilgi yer alacak.
Etiketlemede üretici firmalar, üretim kayıtları, tarımsal ham madde kayıtlarını en az 2 yıl muhafaza edecekler.
Bu tebliğ kapsamına çıkanlar 4250 sayılı ispirto ve ispirtolu içecekler İnhisarı kanunu, 4703 sayılı ürünlere ilişkin teknik mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasına dair kanun ve tüketicinin korunması hakkında kanun ve diğer mevzuatlar çerçevesinde işlem yapılacak.
Üretici firmalar bu tebliğin yayımını izleyen 6 ay içinde rakı tanımlamaları ve özelliklerine ilişkin hususları, bu tebliğ hükümlerine uygun hale getirmek zorunda olacak.