Güncelleme Tarihi:
AZERBAYCAN’da şube açma stratejisini banka satın almaya dönüştürerek, ülkedeki fırsatları değerlendiren İş Bankası’nın Azerbaycan’ın en eski bankalarından biri olan Rabitabank ile masaya oturduğu öğrenildi. Görüşme talebinin ilk olarak Rabitabank’tan geldiği, İş Bankası’nın da diğer Azeri bankalarla olduğu gibi bu banka ile görüştüğü belirtildi. Görüşmelerin geçen yıl başladığı henüz sonuca ulaşılmasa da belli bir mesafe alındığı öğrenildi. İş Bankası’nın Rabitabank dışında diğer Azeri bankalarıyla da temaslarını sürdürdüğü belirtiliyor.
KARIŞILIKLI TANIMA
1993 yılında kurulan ve 2012 sonu itibariyle 156.6 milyon manat aktif büyüklüğüne sahip olan Rabitabank, Azerbaycan’da ağırlıklı olarak KOBİ bankacılığı faaliyetleri ile öne çıkıyor. İş Bankası’yla görüşmelerin fiyat konusuna kadar henüz ilerlemediği, her iki kurumun da karşılıklı olarak birbirini detaylı tanımaya yönelik adımlar attığı belirtildi. 105.4 milyon manat kredi portföyü bulunan Rabitabank’ın KOBİ ve mikro işletme kredileri portföyün yüzde 50’sine yakın.
FİYATTA ANLAŞAMIYORLAR
Azerbaycan’da özel sektörün henüz yeni yeni gelişmeye başlaması nedeniyle bankacılık açısından ülkede büyük bir ekonomik potansiyel bulunuyor. O nedenle de yurtdışında büyümek isteyen Türk bankaları Azerbaycan pazarını yakından izliyor. Sektöre yakın kaynaklar, Azerbaycan’dan şube açmak yerine, banka satın almanın daha stratejik bir adım olduğunu belirtirken, şu ana kadar bir Türk bankasının Azerbaycandan banka almamasında fiyat konusunun en büyük etken olduğunu kaydediyor.
2-2.5 ÇARPAN ÇOK YÜKSEK
Azeri bankalar, hükümetin bankacılık sektörünü güçlendirmek amacıyla minimum sermayeyi 10 milyondan 60 milyon manata çıkması nedeniyle biraz sıkışmış durumda olsalar bile, piyasa değerlerinin 2-2.5 katı fiyat istedikleri için Türk bankaları satın alma konusunda yavaş davranıyor. Şu anda Türkiye tarafında, yılsonunda dolacak olan sermaye artırımı şartını yerine getiremeyen bankaların, yılın ikinci yarısında fiyatını biraz aşağı çekeceği beklentisi hakim.
Ortak arayan çok
AZERİ hükümetinin minimum sermaye şartını 60 milyon manata çıkarmasının ardından bazı Azeri bankaların ortak arayışına girdikleri biliniyor. Bu kapsamda bölgesel büyüme planları yapan Türk bankalarını da ziyaret eden Azeri bankaların istedikleri fiyatlar Türkiye piyasasında yüksek bulunuyor. Azeri bankalar piyasa değerlerinin 2-2.5 katı fiyat isterken, Türk bankaları da sermaye artırımı için tanınan sürenin azalması nedeniyle yılın ikinci yarısında fiyatların biraz daha düşmesini bekliyor.
Türk bankalarıyla ortaklık için temasa geçen bazı Azeri bankalarının adları ve mevcut sermayeleri şöyle: Accessbank (102 milyon manat) Atabank (39 milyon manat), Atrabank (14 milyon manat), Azerigazbank (306 milyon manat), Bank of Baku (101 milyon manat), Bank Respublika (60 milyon manat) ve Demirbank (46 milyon manat).
20 şubesi 30 ATM’si var
2012 birinci çeyrek sonu itibariyle sermaye yeterlilik oranı yüzde 15.9 olan Rabitabank’ın 6’sı Bakü’de olmak üzere 20 şubesi var. 46 bin müşterisi bulunan bankanın 30 ATM’si bulunuyor.
Sektörün toplam kârı 141 milyon manat
AZERBAYCAN Merkez Bankası verilerine göre ülkede toplam 42 banka faaliyet gösteriyor. Bunların 22’si yabancı sermayeli banka. Yabancı sermayeli bankaların 6’sı yüzde 100 yabancı sermayeden oluşurken, geri kalanı yerel yatırımcı ile ortak. sadece 2 yabancı bankanın şubesi bulunan Azerbaycan’da, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası’nın bankası var. Sektörün toplam aktif büyüklüğü 14.2 milyar manatı bulurken, toplam kredi büyüklüğü 9.6 milyon manat. Azerbaycan bankacılık sektörünün 2012 net kârı ise, 141 milyon manat oldu.