Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2004 01:49
Petrol devi Yukos’un skandallarla sarsılmasından sonra enerji sektöründe yabancı yatırımcıları ürküten Rusya, Gazprom’la Rosneft’i birleştirip, 117 milyar varille dünyanın en büyük rezervine sahip şirketi yaratmaya karar verdi. Evlilik için için Rusya Devlet Başkanı Putin düğmeye bastı.
ORTADOĞU’da yaşanan karışıklığa bağlı olarak enerji ihtiyacının artması ve petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın sahip olduğu enerji potansiyeli kullanarak, uluslararası yatırımları çekmek için düğmeye bastı.
Kremlin, dün Putin’in onayıyla devletin petrol şirketi Rosneft ile yine çoğunluk hisseleri devletin elinde bulunan Gazprom’u birleştirerek enerjideki rolünü güçlendirme kararı aldı. Gazprom’da yüzde 38 hissesi olan Rus devleti, Rosneft’le birleşmeden oluşan yeni yapıda payını yüzde 50’nin üzerinde tutacak.
DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ
İki şirketin birleşmesiyle 117.7 milyar varillik petrol ve gaz rezervi bulunan dünyanın en büyük enerji şirketi doğacak. Halen piyasa değerine göre dünyanın en büyük halka açık şirketi Exxon Mobil olarak gözüksede, Gazprom ve Rosneft’in birleşmesiyle ortaya çıkacak şirketin sahip olduğu rezervler, Exxon Mobil’i 5’e katlıyor. Buna karşın Exxon Mobil, daha kárlı bir şirket olarak gözüküyor. Exxon Mobil geçen 21.5 milyar
dolar gelir elde ederken, Gazprom ve Rosneft’in elde ettiği gelir 5.89 milyar dolar düseyinde kaldı.
Putin’in iki şirketin birleşmesiyle ilgili açıklaması, Rusya’nın global enerji piyasasındaki rolünün hızlı bir şekilde büyümesi ile aynı döneme denk düştü.
YATIRIMCININ GÖZÜ RUSYA’DA
Enerji sektörünün içinde veya dışında yer alan uluslararası yatırımcılar da Ortadoğu’daki karışıklıklardan dolayı yönlerini Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın ikinci büyük petrol üreticisi olan Rusya’ya çevirdi. Rusya’da Putin’in bir numaralı petrol üreticisi Yukos’a karşı başlattığı kampanya sonucunda, son dönemde yabancı yatırımcılar Rusya ile ilgili yatırımlarını dondurmuşlardı.
Ancak iki şirketin birleşmesiyle Putin, Rusya’nın enerji sektörüne olan ilgiyi yeniden canlandırarak, dış yatırımların önünü açmış olacak. Putin bir yandan Rusya ekonomisinin 4’te 1’ini oluşturan enerji sektöründe Kreömlin’in kontrolünün düzenli olarak artmasını sağlarken, bir yanda da Rusya tarihindeki en büyük dış yatırımların gerçekleşmesine destek oluyordu.
Putin geçen yıl BP’nin 7 milyar dolara TNK’yi alması ve Amerikan petrol devi ConocoPhillips’in Rusya’nın iki numaralı petrol üreticibi Lukoil ile ortaklık görüşmelerinde önemli rol oynamıştı.
Yukos’un üretim birimini Gazpromneft alabilir
ULUSLARARASI gözlemciler, Rus hükümetinin Gazprom ve Rosneft’i birleştirerek Suudi modeli bir enerji devi yaratmayı amaçladığını belirtiyor. Uzmanlara göre, vergi borçları nedeniyle batağa sürüklenen ülkenin en büyük petrol üreticisi Yukos’un başlıca üretim birimi Yuganskneftegaz’ın da Rosneft tarafından satın alınacağına yönelik beklentiler bu görüşü doğruluyor. Rosneft, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından özelleştirme kapsamı dışında kalan petrol kaynaklarının büyük bölümünü elinde bulunduruyor. Şirket 2003 yılında 19.4 milyon ton petrol üretti. Buna karşılık Gazprom ise yüzde 20’lik payıyla dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi konumunu koruyor.
Rosneft, Gazprom’un yavrusu olacak, adı Gazpromneft’e dönecek
GAZPROM CEO’su Alexei Miller, iki şirketin birleşmesinin yabancı sahipliği sınırlamasını kaldıracağını belirterek, ‘Bu birleşme birinci sınıf stratejik yatırımcıları cezbedecek ve Rusya borsasına yeni sermaye girişi sağlayacak’ dedi. Miller, amaçlarının Gazprom’u dünya enerji piyasasında lider şirket yapmak olduğunu belirterek, ‘Rosneft’le birleşmesi Gazprom’un bir kaç yıl içinde günde 1 milyon varil petrol üretmesini ve Rusya’nın en büyük 5 büyük üreticisinden biri olmasını sağlayacak’ dedi. Miller, yıl sonuna kadar gerçekleşmesi beklenen birleşmenin ardından şirketin Gazprom olarak faaliyetlerine devam edeceğini ve Rosneft’in Gazpromneft adıyla, Gazprom’un bir yan kuruluşu olacağını açıkladı. İki şirket arasında
hisse takası yoluyla gerçekleşecek birleşmeyi doğrulayan Başbakan Mikhail Fradkov da, enerji sektörünün stratejik önemine dikkat çekti.