Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN önde gelen enerji ve akaryakıt şirketlerinden BP, en kıdemli yöneticilerinden birisi olan Bud Fackrell’i Türkiye’de görevlendirdi. Fackrell, Türkiye’de akaryakıt dağıtım sektöründe uygulanan promosyon yasağından olumsuz etkilendiklerini dile getirerek, “Enerji Bakanlığı’na tüketicilerin de promosyonlardan büyük ölçüde fayda sağladığını anlattık. Zaten promosyon ürünlerinin hepsi Türkiye’de üretiliyor, bir döviz kaybına neden olmadığı gibi tam tersine ekonomiye hareket getiriyor. Geldiğimiz noktada biz promosyonların tekrar uygulanmasını istiyoruz. Buna yönelik EPDK ile tekrar görüşeceğiz ve önerilerimizi sunacağız. Başka şirketler ve dernekler de aynı konuda görüşmelerini sürdürüyorlar” diye konuştu.
Türkiye’den çekilmeyeceğiz
Basınla ilk sohbet toplantısını Ankara’da gerçekleştiren BP Türkiye Ülke Başkanı Bud Fackrell, Türkiye’nin dünyada hem doğalgaz, hem akaryakıt piyasalarındaki tüm fırsatlardan faydalandıkları nadir ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Türkiye’de akaryakıt sektöründen çekileceklerine yönelik iddiaları yalanlayan Fackrell, şunu söyledi: “Türkiye’de 600’ü aşkın istasyonumuz var. Akaryakıt dağıtımında dünyada öncelikli beş bölgeden ve büyüme merkezimizden biri olan Türkiye’deki portföyümüz çok güçlü.”
Yeni önlemler lazım
Türkiye’de ortalama yüzde 4 ila 4.5 arasında büyüme kaydettiklerini anlatan Fackrell, şöyle devam etti: “Türkiye, akaryakıt sektöründe bizim için dünyadaki en önemli beş bölgeden biri. Ancak şu anda akaryakıt dağıtımı oldukça zor bir sektör, düzenleyici kurumlar işi daha zor hale getirdi. Piyasanın daha rekabetçi olması gerekiyor. Mevcut yasal çerçeve rekabeti zorluyor, özellikle 10 numara yağ yasadışı yollarla satıldığı için rekabeti ciddi ölçüde bozuyor. 10 numara yağ konusunda yeni kararların devreye girmesi gerekiyor.”
TANAP’a ortaklık daveti aldık
TÜRKİYE ile Azerbaycan arasında imzalanan Şahdeniz 2 Doğalgaz Boru Hattı anlaşmasının ardından başlayan Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) için BP’nin ortaklık daveti aldığını kaydeden Fackrell, şöyle konuştu: “SOCAR tarafından TANAP projesine davet aldık. Sadece biz değil, Şahdeniz konsorsiyumundaki bazı diğer ortaklar da davet aldı. Müzakereler oldukça olumlu geçiyor. BP aynı zamanda geçtiğimiz ekim ayında BOTAŞ’la teknik işbirliği anlaşması imzaladı.
TANAP yetişmezse Şahdeniz gazı BOTAŞ hatları ile de taşınabilir” dedi.
40 milyar dolarlık yatırım
BP’nin, Şahdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması konusunda uzun süredir kurulan rüyayı gerçekleştirmek istediğini ifade eden Fackrell, Türkiye’nin İpek yolu gibi merkez olduğunu söyledi. Fackrell, böyle bir boru hattı projesinin, denizdeki platformlardan, gazın çıkarılmasına kadar yaklaşık 6 projenin birleşmesinden oluşan 40 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geldiğini belirterek, “Bu da bugüne kadar gerçekleşecek en büyük doğalgaz ve petrol yatırımlarından biri olacağını gösteriyor. Bu rüya neden gerçekleşmesin?” diye konuştu.
BTC ile gurur duyuyoruz
BUGÜNE kadar Türkiye’nin büyük zarar ettiği Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattının en büyük ortağı olan BP, geçen yıl hat işletiminde Türkiye’nin zararlarını karşılayacak anlaşmaya imza atmıştı. Fackrell, anlaşmanın TBMM onaylanmasının ardından yürürlüğe gireceğini belirterek, “BP olarak BTC’den gurur duyuyoruz. BTC günde 1 milyon varil petrol taşıyor” değerlendirmesini yaptı.
BP Türkiye’ye deneyimli isim
PETROL sektöründe 37 yıllık deneyimi olan Bud Fackrell, Mısır, İngiltere, Trinidad ve Tobago’nun yanı sıra ABD’de birçok üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. Türkiye’ye gelmeden önce Alaska’da 35 milyar dolarlık boru hattı projesini yürüttü. Fackrell’ın Türkiye’ye atanmasının, TANAP doğalgaz boru hattı için önemli olduğuna vurgu yapılıyor.