Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2006 00:00
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevláná Filmi Projesi’nin uluslararası başarı elde etmesi gerektiğini belirterek, "Şimdi daha büyük bir proje düşünüyoruz. Bu işe en uygun Hollywood yapımcısı tespit edilecek, Mevláná’yı da Russell Crowe ya da Ghassan Massoud oynayabilir" dedi.
MEVLÁNÁ Celaleddin’i Rumi’nin 2007’de kutlanacak 800’üncü doğum yılı nedeniyle hayatını
film yapma projesi büyük ve uluslararası bir projeye dönüşüyor. Referans Gazetesi ile Turkcell’in Konya’da ortaklaşa düzenlediği "Yerelden Dünyaya Marka, Patent ve İnovasyon" konulu toplantı kapsamında gazetecilerle buluşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevláná’nın Konya’nın, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli barış ve sevgi simgesi olduğunu belirterek, "Daha önce ulusal çapta bir film projesi düşünmüştük ancak şimdi daha büyük bir proje olması gerektiğini gördük. Bu iş en uygun Hollywood yapımcısı tespit edilecek, Mevláná’yı da Russell Crowe ya da Hollwood yapımı Cennet’in Krallığı filminde Selahaddin Eyyubi’yi canlandıran Suriyeli Ghassan Massoud oynayabilir. Bizim öncelikle yapımcı yönetmen seçmemiz gerekiyor" dedi. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak 2007’den itibaren belediye bütçesinin ortalama yüzde 3’ünü Mevlana ile ilgili çalışmalara ayıracaklarını anlatan Başkan Akyürek, "Çünkü Mevlana hem dünya barışına katkı sağlayacak hem de turizm başta olmak üzere Konya ve Türkiye ekonomisinde çok önemli değer ortaya çıkaracak bir değer" dedi. Belediye bütçesinin yüzde 3’ünün de yaklaşık 10 milyon YTL (10 Trilyon TL) olduğunu belirten Akyürek, "Medeniyetler çatışmasının bu kadar tartışıldığı bir dönemde Mevláná’nın fikirleriyle, hayatıyla dünya gündemine gelmesi Türkiye’yi de bir başka boyuta taşıyabilir" dedi.
BAŞBAKANIN İLGİSİ: Kısa bir süre sonra Mevláná projeleri için Tayyip Erdoğan ile de biraraya geleceklerini anlatan Akyürek, "Başbakan da bu konuda yapılabilecek çalışmaları çok önemsiyor" diye konuştu.
Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ise Avusturya’nın Mozart’ın 250’inci doğum yılı kutlamaları için 100 milyon euroluk tanıtım fonu ayırdığını, Salzburg’lu Mozart’ın ülke ekonomisi için en önemli turizm değeri haline geldiğini anlattı. Eyüp Can Sağlık, "Avusturya’da bir Mozart ekonomisi doğmuş durumda. Mozart’ın marka değeri de 4.5 milyar
dolar tahmin ediliyor. Konya’da da çok ünlü değerler var. Yenilikçi yaklaşımlarla çok büyük atılımlar gerçekleştirilebilir" dedi.
Çin’de Konya için yatırım Roadshow’uKONYA Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’nın uluslararası yatırımcılara tanıtımı için çalıştıklarını, ABD ve Avrupa’daki çalışmalara Çin’deki tanıtım faaliyetleriyl edveam ettiklerini söyledi. Büyükhelvacıgil, "Çin artık başka ülkelerde de üretim yapmaya başlayacak. İlk görüşmelerimizden sonra Çin’in 4 büyük eyaletinde Konya tanıtımı yapmak üzere anlaştık" dedi. Ulusal sermayenin dolaşım hızının da arttığına dikkat çeken Büyükhelvacıgil Anadolu’da birçok şirketin de marka olma yolunda ilerlediğine dikkat çekerek "Türk Motor ve Traktör Sanayi (TÜMOSAN) motor üretebilen bir tesisimiz ve hafif ticari araç (kamyonet) üretme projesi var. Yakında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Biz Hyundai’nin de burada yatırım yapmasını çok arzuladık olmadı. Umudumuzu koruyoruz. Büyük yatırımcıları Konya’ya çekeceğiz" diye konuştu. Büyükhelvacıgil, Konya’da uzun süre gündem oluşturan ’çok ortaklı batıklar’ konusunun da artık yatıştığını, yaşananlardan sonra kimsenin bu tür girişimlere prim vermediğini anlattı.
Artık yeni şeyler söylemek lazımKONYA Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, Konya’nın Mevlana başta olmak üzere sahip olduğu değerleriyle marka kent olması için Gaziantep’ten daha önce proje yaptıklarını ancak bu projenin kentteki muhalefet tarafından engellendiğini ileri sürdü. Bir kentin marka olabilmesi için ayrıntılı strateji belirlemesi ve bunun da bir bütçesi olması gerektiğini söyleyen Üzülmez, "Mevlana ne güzel söylemiş; Düne ait ne varsa dünle gitti cancağızım artık yeni şeyler söylemek lazım" dedi. Konya’daki belediye yönetimlerini de Konyalı sanayicileri yanlış yönlendirmekle suçlayan Üzülmez, "Burada üç dönemdir belediye yanlış yapıyor. Mesela Aslım Bataklığı’nı kuruttular ve sanayiciye sattılar. Yani sermayesini toprağa ranta yatırdı" dedi.