Programa tepkiler peşpeşe

Güncelleme Tarihi:

Programa tepkiler peşpeşe
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2001 00:00


Devlet Bakanı Kemal Derviş'in açıkladığı ekonomik programa tepkiler üst üste geliyor.

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı ÇetinAltun, ''Programı desteklememiz ve tasvip etmemiz kesinlikle mümkün değil'' dedi.

Altun, hükümet kanadı tarafından kamuoyuna açıklanan yeni ekonomik programın, kendilerinin tahminleri ve tespitleri doğrultusunda olduğunu ve şaşırmadıklarını söyledi.

Ekonomik programda üretime destek, isdihdam yaratıcı, yatırımlar, işsizliğe çözüm ile kamu kurum ve kuruluşların geliştirilmesine yönelik düşüncelerin yer almadığını anlatan Altun, şunları kaydetti:

''Bu açıdan, programı desteklememiz ve tasvip etmemiz kesinlikle mümkün değil. Halkımız yıllardır kemer sıkıyor ve programa göre de kemer sıkılmasına devam edilmesi isteniyor. Fedakarlık beklemek sosyaldiyaloğu bozar. Kısa zamanda sıkıntılara çözüm bulunmalı. Her zaman olduğu gibi sürekli halktan ve 80 milyon liraya çalışan kesimden fedakarlık isteniyor. Bu istekler bizi üzmektedir. Ülkemizde 10 milyonişsiz var ve her yıl işsiz ordusuna 1 milyon 500 bin kişi dahil olmaktadır. Ayrıca ülkemizde 15 milyon insan açlık sınırındadır.''

Altun, programda iş güvencesi yasasının çıkartılmak istenmesinin ise sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

MUSİAD DA KARŞI ÇIKTI
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, açıklanan program konusunda, ''(Dağ fare doğuracak) demiştik, fare bile doğuramadı'' dedi.

Bayramoğlu, programda, reel sektörün beklentisi olan kısa ve orta vadeli söylemlerin çoğunu göremediklerini söyledi.

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in basın toplantısında, net ve açık soruların bir çoğunun cevapsız kaldığını savunan Bayramoğlu, ''Program açıklanması, moral vermekten çok bence ciddi bir moralsizlik olarak geçmiştir'' dedi.

ADANA TİCARET ODASI BAŞKANI
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Fethi Kamışlı, açıklanan yeni ekonomik programın yeni bir umut olduğunu söyledi.

Kamışlı, 55 günlük beklemeden sonra açıklanan programın genel anlamda iş çevrelerinin beklentilerini kapsamakla birlikte belirsizliklerin de bulunduğunu bildirdi.

Daha önce yapılan açıklamalarda, dış kaynak konusunda 17 milyar dolar yardım alınacağı belirtilirken, yeni programda bunun 10-12 milyar dolar olacağının ifade edildiğini belirten Kamışlı, şöyle konuştu:

''Dış kaynak alındığında nerelere kullanılacağı konusunda bir netlik yok. Üretimin artırılması ile ilgili de aydınlatıcı bilgiler yok. İhracatın yüzde 10 artırılacağı ifade ediliyor, ama bunun olması için önce üretimin sağlanması gerekmez mi?''

TÜRK ULAŞIM-SEN BAŞKANI
Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) Genel Başkanı Nazmi Güzel, dünaçıklanan ekonomik programın kamu çalışanlarını yok saydığını ileri sürerek, ''Tayin edilen milli Cottarelli'nin programı doğmadan ölmüştür'' dedi.

Türk Ulaşım-Sen 8. Başkanlar Kurulu Toplantısı'nın kapanışında konuşan Genel Başkan Güzel, şube başkan ve temsilcilerinin eleştirilerini yanıtladı, teşkilatlanma konusundaki sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Güzel, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından açıklanan yeni ekonomik programı eleştirdiği konuşmasında, programın başarılı olamayacağını savundu.

''Bazı kesimlerin, uluslararası saygınlığı ve kredisi olan bir kişinin Türkiye'ye sıcak para gelişini sağlayacağı gerekçesiyle bakan olarak atanmasını istediğini'' iddia ettiği Derviş'in, programı açıklamadan önce, çeşitli sivil toplum örgütleri ile görüştüğünü, ancak Kamu-Sen yöneticileri ile biraraya gelmediğini ifade etti. Güzel, ''Kamu görevlilerini yok sayan ekonomik programını tasvip etmemiz mümkün değildir. Kamu görevlilerini, memurları dışlayarak bir yere varmanız mümkün değildir'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!