Güncelleme Tarihi:
SAĞLIKTA köklü değişiklikler getiren Tam Gün düzenlemesi Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Yasa, profesör ve doçentlerin mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitelerinde çalışabilmesinden, sağlık personeline yönelik şiddetin tutuklama sebebi sayılmasına, aile hekimlerinin nöbet tutmasından, ilaçların internetten satışının yasaklanmasına, sünneti sadece doktorların yapmasından, yurtdışından getirilen kadavralarda “soykırıma uğramama” şartına kadar pek çok önemli düzenlemeyi içeriyor. Önceki akşam kabul edilen yasada sağlık alanında şu yenilikler getirildi:
Memur büro açamaz
Sağlık personeli, mesai dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek. Bakanlığa yapılacak kayıt ve bildirimlerden de ücret alınacak.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane açamayacak, gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait bir iş yerinde veya vakıf yüksek öğretim kurumlarında çalışamayacak.
Profesör ve doçentler, toplam sayının yüzde 50’sini geçmemek üzere mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışabilecek. Özel hastane ve vakıf üniversitesi hastaneleri, tabip ve diş tabibi kadro sayılarının yüzde 20’sini geçmemek üzere üniversite ile sözleşme yapabilecek.
TSK mensubu subaylar, harp okulları, fakülteler, yüksek okullar ve astsubay okullarında öğrenim yapan askeri öğrenciler, ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak. GATA’da sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek.
Kadavradan organ alımı
KORNEA gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular, aksine bir vasiyet ibraz edilmediği takdirde alınabilecek. Ayrıca, otopsi işlemi tamamlanmış olmak kaydıyla, vücudunu ölümden sonra inceleme ve araştırma faaliyetlerinde faydalanılmak üzere vasiyet edenler ile yataklı tedavi kurumlarında ölen veya bunların morglarına getirilen ve kimsenin sahip çıkmadığı cesetler, bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere yüksek öğretim kurumlarına verilebilecek..
Aile hekimlerine 8 saat nöbet geldi
EĞİTİM ve araştırma hastaneleri ile üniversitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerde çalışan profesör ve doçentler, bir yıllık sözleşme ile özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanelerinde çalışabilecek. Aile hekimlerine mesai saatleri dışında, diğer sağlık kuruluşlarında ayda en az 8 saat, ihtiyaç halinde bu sürenin üzerinde nöbet görevi verilecek.
Profesörler mesai dışında özel hastanelerde çalışabilecek
Doktora şiddet tutuklama sebebi
Sünneti sadece doktorlar yapacak
Kadavralarda ‘soykırıma uğramama’ şartı
Aile hekimi nöbet tutacak