‘Printer çetesi’ni yöneten Rus çıktı Türkiye’de aranıyor

Güncelleme Tarihi:

‘Printer çetesi’ni yöneten Rus çıktı Türkiye’de aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2011 00:00

Finlandiya ve Türk polisinin 1.7 milyon sahte içki ve sigara bondrolü ele geçirerek çökerttiği sahtecilik çetesini bir Rus’un yönettiği ortaya çıktı. Gerçek adını kullanmadan bir takma ad ile çeteyi yöneten ve siparişleri alan Rus çete liderinin Türkiye’de olduğu biliniyor. Mali polis, bu Rus’u bulmak için harekete geçti.

Haberin Devamı

FİNLANDİYA ve Türk polisinin 1 milyon 700 bin sahte içki ve sigara bondrolü ele geçirerek çökerttiği sahtecilik çetesini bir Rus’un yönettiği ortaya çıktı. Mali polis, takma ad kullanan bu Rus’u bulmak için harekete geçti. Çete hazırladığı bandrolleri Avrupa ülkelerine göndermek için deniz yolunu kullanıyor.
Avcılar’da basıyorlar
Finlandiya polisi geçtiğimiz aylarda çok sayıda sahte yemek çeki ele geçirdi. Sahteciliğin önüne geçmek için başlatılan printerlerdeki kod uygulamasından yola çıkan Finlandiya polisi, kağıtlarda printerin gizli kimlik bilgilerine ulaştı. Printerin Türkiye’de olduğu bilgisinin İnterpol kanalıyla Türk polisine geçilmesiyle Mali Şube ekipleri printeri kullanan sahtecilik çetesinin Avcılar’daki bir matbaada faaliyet gösterdiğini belirledi. İmalathaneye yapılan baskında printer cihazı ve değişik ülkelere ait 1 milyon 700 bin sahte içki ve sigara bandrolü ele geçirdi. Bandrolleri bastıklarını itiraf eden Cemal Salmanlı ve Elvan Özdemir tutuklandı.
Gemilerle gönderiliyor
Mali Şube ekipleri alınan ifadelerin ardından uluslararası bir sahtecilik çetesiyle karşı karşıya olduğunu anladı. Yapılan çalışma ve alınan ifadeler doğrultusunda soruşturmayı derinleştiren ekipler, uluslararası çeteyi organize eden bir Rus’un ismine ulaştı. Türkiye’de olduğu belirlenen Rus’un takma ad kullandığı tespit edildi. Polisin tespitlerine göre, Rus Baron, bağlantı kurduğu kişilerle takma ad üzerinden haberleşiyor. Polis takibinden kurtulmak ve deşifre olmamak için takma ad kullanan Rus çete lideri, Avrupalı müşterilerinden internet üzerinden sipariş alıyor. Sipariş gelince bunu Azerbaycanlı çete üyesine yine internet üzerinden iletiyor. Azeri çete üyesi de Cemal Salmanlı ve Elvan Özdemir’e talebi iletiyor. İmalathanede basılan sahte içki ve sigara bandrolleri gemilerle sipariş verilen kişilere ulaştırılıyor.
Piyasayı yönlendiriyor
Avrupa’da sahtecilikle mücadele eden bir çok polis birimi de bandrol sahteciliği ile ilgili Rus çete liderinin peşinde. Ancak şu ana kadar yakalamayı başaramadılar. Mali Şube ekipleri, Rus çete liderinin bulunabileceği bir kaç adrese baskın düzenledi ancak bir sonuç alınamadı. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, peşinde oldukları kişinin Avrupa’da sahte bandrol konusunda çok önemli bir yerde olduğunu belirterek, “Peşinde olduğumuz kişi Avrupa’da sahte bandrol piyasasını elinde bulunduran ve yönlendiren bir kişi. Türkiye’de olduğunu biliyoruz. Yakalamak için bütün imkanları kullanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Şirketler şikayet için geliyor

Haberin Devamı

OPERA-SYONDA ele geçen sahte Rus içki bandrolleri ile ilgili de bir heyetin Türkiye’ye gelmek üzere yola çıktığı belirtildi. Operasyondan sonra haber verilen şirket yetkililerinin Mali Şube’ye gelerek çeteden şikayetçi olacakları ve sahtecilik çetesinin lideriyle ilgili bilgi verecekleri kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!