Güncelleme Tarihi:
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) gayrimenkul zengini olduğu ortaya çıktı. Borcuna karşılık 2012 yılından bu yana “satış yapıp nakde çevirmek” amacıyla taşınmaz almaya başlayan kurumun elinde, değeri 2 milyar liradan fazla olan taşınmaz bulunuyor. Sayıştay raporları SGK’nın taşınmaz varlıklarının boyutunu ortaya koydu. Sayıştay raporunda, “Borca karşılık alınan taşınmazların sayısı yıllar itibarıyla giderek artıyor. Satış amacıyla alınan taşınmazlardan değer itibarıyla yalnızca yüzde 11’i satıldı, geriye kalan 2 milyar 83 milyon 988 bin 892 TL bedelle satın alınmış olan taşınmazların henüz nakde dönüştürülemediği tespit edildi” saptamasında bulunurken, bu taşınmazların acilen satılması tavsiyesinde bulundu.
BİN 567 TAŞINMAZ ALINDI
Sayıştay’ın SGK ile ilgili 2022 denetim raporuna göre 2012’de yapılan yasal değişiklikle, SGK’ya prim borcunu ödemekte zorlananlardan, borcuna karşılık taşınmaz alınabiliyor. Bu kapsamda 2022 yılı sonuna kadar toplam bin 567 taşınmaz alınmış durumda. Bu taşınmazların içinde hizmet gereği alınanlar bulunsa dahi çoğu taşınmazın satılmak amacıyla prim borcuna karşılık alındığı kaydedilen raporda şöyle denildi:
“Söz konusu taşınmazların alış bedeli ise toplam 2 milyar 330 milyon 484 bin 245 TL tutarındadır. Kurumun bu kapsamda aldığı taşınmazların sayısı yıllar itibarıyla giderek artmaktadır. Prim borçlarına karşılık olarak 2021 yılında 473 adet taşınmaz alınmıştır. (Borcuna karşılık) Satış amacıyla alınan taşınmazlardan değer itibarıyla yalnızca yüzde 11’i satılmış olmakla birlikte geriye kalan 2 milyar 83 milyon 988 bin 892 TL bedelle satın alınmış olan taşınmazların henüz nakde dönüştürülemediği tespit edilmiştir. Prim alacaklarının garanti altına alınması amacıyla prim borçlarına karşılık satılmak üzere alınan taşınmazların değer olarak küçük bir kısmı satılabilmiştir.”
‘KDV DAHİL DEĞİLKEN SATIN’ UYARISI
Bu taşınmazların SGK’ya devir ve teslimi ile taşınmazların SGK tarafından devir ve tesliminin 2023 yıl sonuna kadar KDV’den istisna tutulduğuna dikkat çekilen raporda, gelecek yıl satışların daha da zor olacağı uyarısı yapıldı. Raporda, “2023 yılı sonu itibarıyla KDV istisnasının kaldırılması halinde, yani kurum tarafından bu kapsamda alınan taşınmazların satış bedeline ek olarak KDV de tahsil edilecek olması halinde taşınmazların satış kabiliyetinin daha fazla düşeceği düşünülmektedir. Prim borcuna karşılık satış amacıyla alınan taşınmazlar ile satışına karar verilen diğer kurum taşınmazların elektronik ortamda daha hızlı ve etkili bir şekilde satışının sağlanması amacıyla 2022 yılı denetim dönemi sonrasında 15 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’de ‘Sosyal Güvenlik Kurumu Taşınmazlarının Elektronik Ortamda Yapılacak Satışlarına İlişkin Yönetmelik’ yayımlanmıştır. Kurum tarafından yazılım çalışmalarına devam edilmektedir. 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen borçlar ile kişi ve ecrimisil borçlarına karşılık satış amacıyla alınacak taşınmazlarda satış kabiliyeti yüksek olan taşınmazların tercih edilmesi ve KDV istisnası sona ermeden şu ana kadar alınan taşınmazların satış işlemlerinin hızlandırılması gerekmektedir” denildi.