Güncelleme Tarihi:
Antalya Sosyal Güvenlik Müdürü Selim Erol, Adrasan Koyu'ndaki orman yangınında işletmeleri zarar gören işverenler ve çalışanların, talepte bulunmaları halinde prim borçlarının bir yıla kadar ertelenebileceğini bildirdi. Erol, yaptığı yazılı açıklamada, Adrasan İnceboyun mevkisinde çıkan yangında ormanlık alanların yok olmasının yanı sıra bölgede faaliyet gösteren bazı işletmelerde büyük ölçüde maddi zararın oluşmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olarak, vatandaşların yanlarında olabilme, sıkıntılarını hafifletebilme ve ödemelerinde kolaylık sağlamanın, sosyal devletin ilkelerinden olduğuna değinen Erol, afetle karşılaşan işletmelere sigorta primi ödemelerinde ve prim belgelerinin verilmesinde kolaylıklar sağlandığına dikkati çekti.
İşte yanan Adrasan...
ÜÇ AY İÇİNDE TALEPTE BULUNMALARI GEREKİYOR
"Afetten etkilenen işverenler ile 4/1B (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılarımızın prim borçlarının ertelenebilmesi, prim belgelerinin verilme süresinin uzatılması gibi hususlar kurumumuzca düzenlenmiş olup, işverenlerimiz ve 4/1B kapsamındaki sigortalılarımızın tabii afete uğradıklarını belgelemeleri (Kamu Kurum ve Kuruluşlarından alınan belgeler, İtfaiye, Emniyet, Jandarma, Vergi Dairesi tarafından tutulacak hasar tespit raporu), olayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları, prim ödeme aczine düştüklerinin, yapılacak inceleme sonucu anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar ertelenebilmektedir."
ZAMAN AŞIMI İŞLEMEYECEK
Selim Erol, iş yerinin afetten gördüğü zarar göz önünde bulundurularak, borçların erteleneceği sürenin de belirleneceğini bildirdi. Ertelenen prim borçlarına, borçların ertelendiği sürede zaman aşımının işlemeyeceğini belirten Erol, ayrıca borcun ertelenen kısmına gecikme cezası ve zammı da uygulanmayacağını vurguladı. Erteleme kapsamında bulunan borçların, ertelemenin bittiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanun kapsamında tecil ve taksitlendirme imkanı bulunduğunu ifade eden Erol, açıklamasında şunları kaydetti: "Sigortalı olanların sağlık hizmetinden faydalanabilmeleri için prim ve prime ilişkin herhangi bir borcunun bulunmaması gerekmektedir. Ancak afete uğrayan 4/B kapsamındaki sigortalının prim borcu bulunsa dahi Kanun'un 91. maddesi hükmüne göre erteleme talebinde bulunması halinde, afetin meydana geldiği aydan itibaren sağlık sigortasından yararlandırılmaktadır. Ancak afetin meydana geldiği tarihi takip eden aydan başlamak üzere primleri ertelemeye tabi olan aydan sonra aylık primlerini ödememeleri halinde, sağlık sigortası yardımlarından yararlanamayacakları gibi, yapılmış sağlık yardımlarına ait tutarlar da sigortalı ve hak sahiplerinden genel hukuk kurallarına göre geri alınmaktadır. Ülkemizde ve ilimizde herhangi bir doğal afet olayının yaşanmaması en büyük temennimizdir."