Güncelleme Tarihi:
Tesettür giyim sektörünün gelişmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İlker, 2012 yılında dünyada yaklaşık 224 milyar dolarlık tesettür giyimi ithalatı ve ihracatı yapıldığını ve bu rakamın 2018 yılında 322 milyar doları aşmasının beklendiğini söyledi.
Türkiye'nin ise 2012 yılında 25 milyar dolarlık tesettür giyimi harcaması yaparak, bu sektörde en fazla harcama yapan ülke olduğunu belirten İlker, diğer ülkeleri, "21 milyar dolarla İran, 17 milyar dolarla Endonezya, 16 milyar dolarla Mısır, 15 milyar dolarla Suudi Arabistan ve 14 milyar dolarla Pakistan" şeklinde sıraladı.
Seçkin İlker, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi Batı Avrupa ülkeleriyle Kuzey Amerika'da tesettür giyimine 21 milyar dolarlık harcama yapıldığına dikkati çekerek, dünyanın en büyük giyim harcamalarının 494 milyar dolarla Amerika’da yapıldığını, bu ülkeyi Küresel Müslüman Giyim Pazarı'nın takip ettiğini aktardı.
Türkiye'de geçen yıl tüm sektörlerde 114 milyar 611 milyon 41 bin 60 avro ihracat yapıldığına işaret eden İlker, 189 milyar 776 milyon 489 bin 197 avro da ithalat yapıldığını ifade etti.
İlker, bu ihracat rakamının 12 milyar 760 milyon 244 bin 840 avroluk kısmının hazır giyim sektöründen kazanıldığını dile getirerek, "Hazır giyim sektöründe ilk sırada Çin, 6. sırada ise Türkiye bulunuyor. En çok Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa ve Hollanda'ya ihracat yapılıyor" dedi.
Türkiye’deki türban ve eşarp pazarının büyüklüğünün 1 milyar liranın üzerinde olduğunu aktaran İlker, tesettür giyim pazarının ise 3,5–4 milyar lira civarında olduğuna dikkati çekti. İlker, Türkiye’de yıllık türban ve eşarp satışının ise 70 milyon adet olduğunu belirterek, Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatında geçmiş yıllara göre en büyük artışın yüzde 31 ile şal ve eşarp sektöründe gerçekleştiğinin altını çizdi.
İlker, Türkiye’nin şal ihracatının 2012 yılında 44 milyon 278 bin 401 dolar iken, 2013 yılında 58 milyon 149 bin 213 milyon dolar olduğunu vurgulayarak, "Türkiye’nin pardösü, kaban ihracatı geçen yıl 7 milyon 777 bin 888 liraydı. bone, bere, fes ve takke İhracatı ise 24 milyon 787 bin 737 lira. Türkiye, tesettür giyim ihracatını genel olarak Suudi Arabistan, Libya, Irak, Almanya, İspanya ve İngiltere'ye yapmaktadır" diye konuştu.
‘KÖRFEZ PRENSESLERİNİ GİYDİRİYORUZ’
İlker, ayrıca uluslararası özel müşterileri olduğunu, Kuveyt'ten, Katar'dan, Suudi Arabistan'dan pek çok prensesi giydirdiğini dile getirerek, yine Türkiye'de de bazı siyasi eşlerini giydirdiğini açıkladı.
Yakın zamanda üretim atölyesi açacakları, bunun hazırlıklarının sürdüğü bilgisini veren İlker, atölyenin ayda 150 gelinlik üretimi gerçekleştirecekleri bir yer olacağını, bunu geçecek siparişlerde ise Çin ile çalışmaları gerektiğini anlattı.
Yeni bir marka oluşturacakları bildiren ve bu sayede tesettürlü tesettürsüz ayrımı olmadan, herkesin ortak alışveriş yapabileceği bir yer konsepte sahip olacağını belirten İlker, toplumun kalın çizgilerle ayrılmaması gerektiğini, mağazalarla bu ayrımın yapılması halinde tam bütünleşmenin sağlanamayacağını dile getirdi.