Güncelleme Tarihi:
Özette, Kurul’un enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar verildiği belirtildi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının süreceğinin vurgulandığı notta, “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadelerine yer verildi.
KREDİLERDE İVMELENME
Mart ayı enflasyon görünümünde, kur ve emtia fiyat gelişmelerinin, dirençli seyreden yurtiçi talebin, ramazan ayına özgü bir önceki aydan sarkan unsurların (kırmızı et üzerinde) etkisinin hissedildiği belirtildi ve özellikle eğitim hizmetleri fiyatlarında artışların devam ettiğinin izlendiği vurgulandı. Öncü göstergelerin, mart ayında enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamaya işaret ettiği ifade edildi.
Notta ayrıca, bir önceki PPK döneminden bu yana toplam kredi büyümesinde ivmelenme gözlendiğine de dikkat çekildi ve bu ay alınan makroihtiyati tedbirler ile kredi büyümesinde dengelenme öngörüldüğü vurgulandı. Bu kapsamda, bireysel kredilerin 4 haftalık ortalama büyüme oranlarının önceki PPK toplantısı haftasından bu yana artarak yüzde 4.12 seviyesinde gerçekleştiği; ihtiyaç kredilerinde ve bireysel kredi kartlarında bu oranın sırasıyla yüzde 4.59 ve yüzde 5.34 seviyesinde olduğu kaydedildi. Bu ivmelenmenin düşürülmesi için ticari ve ihtiyaç kredileri için aylık büyüme kısıtlarının yüzde 2’ye düşürüldüğünün anımsatıldığı notta ayrıca, sıkı para politikasının etkisiyle, ticari kredi faizleri ile ihtiyaç kredisi faizlerinin önceki PPK toplantı haftasından bu yana sırasıyla 6.27 puan ve 15.3 puan artarak yüzde 59.6 ve yüzde 76 olarak gerçekleştiği bilgisi verildi.