Portekiz'in mühimmat fabrikası artık bizim

Güncelleme Tarihi:

Portekizin mühimmat fabrikası artık bizim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2004 01:49

Sarsılmaz Silah Sanayi, İtalyan Bernardelli'den sonra Portekiz'den de mühimmat fabrikası satın aldı. İzinler tamamlandıktan sonra fabrika Türkiye'ye taşınacak ve başta Kalaşnikof mermisi olmak üzere birçok mühimmat ilk kez Türkiye'de üretilecek.

Türk özel hafif silah sanayiinin önde gelen kuruluşu Sarsılmaz Silah Sanayi, 1998'de satın aldığı İtalyan Bernardelli'yle geliştirdiği imalat ve pazarlama modelini şimdi de Portekiz devletinden aldığı mühimmat fabrikasında uygulayacak. Sarsılmaz, resmi izinler tamamlandıktan sonra satın aldığı mühimmat fabrikasını Portekiz'den Türkiye'ye taşıyacak ve bugüne kadar Türkiye'de üretilmeyen birçok mühimmat malzemesi üretmeye başlayacak.

Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, sözkonusu fabrika hakkında sözleşme gereği çok ayrıntılı bilgi veremeyeceğini ancak, satın alma işlemlerini tamamladıklarını söyledi. Aliş, ‘‘Gittik Portekiz'de devletin mühimmat fabrikasını satın aldık. Çok büyük bir tesis ve çok iyi bir yatırım olarak görüyoruz. İtalya'dan aldığımız Bernardelli'de uyguladımız yöntemi aynen bunda da uygulayacağız. İzinler tamamlandığında yüzde 90'ını Türkiye'ye taşıyacağız ve Portekiz'de de şirketi muhafaza edeceğiz’’ dedi.

GENİŞ ARKA BAHÇE

Portekiz'in küçük bir ülke olasına rağmen, eski sömürgeleri nedeniyle çok geniş bir ‘arka bahçesi’ olduğunu belirten Latif Aral Aliş, ‘‘Şu anda bizden ithal ettikleri hafif silahların büyük bölümünü de bu pazarlara satıyorlar’’ diye konuştu. Satın aldıkları mühimmat fabrikasının Türkiye'de bugüne kadar hiç üretilmeyen çok farklı ürün yelpazesi olduğunu söyleyen Latif Aral Aliş şöyle devam etti:

‘‘Fabrikayı Düzce'deki fabrikamızın yanına taşıyacağız. Bu fabrikada şu an 650 kişi çalışıyor. En az 200 kişilik ek istihdam sağlanacak ve başka Kalaşnikof mermisi olmak üzere çok sayıda mühimmatın üretimine Türkiye'de ilk kez başlanacak. Bizim şirket olarak birinci önceliğimiz sektörün özelliği gereği para kazanmak değil. Bu fabrika bizce Türkiye için bir fırsattı. Portekiz devletinin tek mühimmat fabrikasıydı. Türkiye'de üretime başlandığında birçok mühimmatta dışa bağımlılığımız ortadan kalkacak. Çünkü bu fabrika her türlü mühimmatı yapabilen makina parkına sahip ve global pazarlarda da iyi tanınıyor.’’

Bir ay önce de ABD sivil pazarına Sarsılmaz olarak yeni bir ihracat bağlantısı yaptıklarını açıklayan Aliş, ‘‘ABD'de pazarlama yapan şirketimiz Sarsılmaz'ı uzun süreden beri ABD'de satıyor. Ancak son bağlantı ile çok yüklü miktarda yeni bir tabanca satışı yapacağız. Yeni bağlantıdaki markamız ise ‘sararms' olacak’’ dedi. Sarsılmaz’ın yıllık haifi silah üretim kapasitesinin 200 bin adet olduğunu belirten Latif Aral Aliş şöyle devam etti: ‘‘Sarsılmaz, Bernardelli kendi markalarımız. Ancak dünyanın en iyi 12 tabanca markasına da fason üretim yapıyoruz. Bu markaların bazıları son bitişlerini kendi ülkelerinde ya da başka ülkelerde yapıyor. ’’

Karadenizli silahçılar yabancıya kurban olmasın

SARSILMAZ
Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, Türkiye'de 9'u Karadeniz Bölgesi'ndeki küçük imalathaneler olmak üzere 10 adet hafif silah üreticisi bulunduğunu belirterek, hükümetin bu sektördeki yabancı sermaye politikasını da eleştirdi. Aliş şöyle konuştu:

‘‘Sanayi Bakanı'mız bir yabancı tabanca üreticisinin bayraktarlığını yaptı ve hepimizi toplayıp, ‘bu ülke Türkiye'nin AB üyeliğine destek veriyor, bu firması da silah üretmek için yatırım yapacak' dedi. Pazar küçülmüş durumda ve Karadeniz'deki küçük imalathanelerden ikisi şimdiden kapandı. Birkaç tanesi de bize geldi ve ‘bizi satın alın' dedi. Görüşmelerimiz sürüyor. Biz global bir üreticiyiz ve ihracatımız hızla artıyor. Biz sorun yaşamayız ama yabancı sermaye bu sektöre girdikten sonra küçük imalathanelerin hepsi kapanabilir.’’

Türkiye'de hafif silahı asker ve polis alıyor

TÜRKİYE
sivil tabanca pazarı yıllık 20 bin adet civarında dönüyor. Bunun da yaklaşık 2 bin adedi ithal tabancalardan oluşuyor. Bu kadar küçük pazarda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Polisi'nin dönemsel tabanca alım ihaleleri önemli bir ‘resmi pazar' oluşturuyor. Yabancı tabanca üreticileri de asıl bu pazara satış yapmak için Türkiye'ye ilgili duyuyor. 1980'li yıllarda Türkiye sivil tabanca pazarı yılda 30 bin civarında ithalat yapıyordu. Yerli üreticilerin gelişmesi ve uluslararası standartlarda üretim yapması üzerine ithalat hızla griledi, Türk ordusu ve polisi de ihtiyaçlarını büyük ölçüde yerli üreticilerden temin etmeye başladı.

Bernardelli bizi dünyaya açtı

LATİF
Aral Aliş, 1998'te satın aldıkları İtalyan Bernardelli silah fabrikası konusunda da şöyle konuştu: ‘‘Bernardelli 1720'de kurulmuş bir fabrika ve marka. Know how parası vermek yerine fabrikayı, müşterilerini, markayı, pazarını aldık ve böylece dünyaya açılma kapısını bulmuş olduk. Fabrikanın yüzde 90'ını Türkiye'ye taşıdık. İtalya'da kalan bölümü de Bernardelli markalı üretimimizin Made in İtaly olabilmesi için modernize ettik. Böylece hem ABD pazarında güçlü bir markayı koruduk hem de Made in İtaly'nin gücünü de kullanma imkanı bulduk. Burada Berdardelli üretiminin büyük kısmını yapıyoruz, İtalya'ya komponentler gidiyor, son bitiş orada yapılıyor ve ihraç ediliyor. Bernardelli sayesinde yüksek teknolojiyi daha da yakından takip ediyoruz. Şu anda da bir hafif piyade tüfeği ile bir sniper (keskin nişancı) tüfeğinin Ar-Ge'sini yapıyoruz. Yakında üretebiliriz.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!