Popülizm yapmayın tüketimi kötülemeyin

Güncelleme Tarihi:

Popülizm yapmayın tüketimi kötülemeyin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2008 00:00

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Tescilli Markalar Derneği (TMD) ortak toplantı düzenleyerek, kredi kartı faizine sınır öngören yasa teklifine karşı çıktı.

AMPD Başkanı Nuşin Oral, perakende sektöründe metrekare ve ciroların büyüme oranları arasındaki makasın açıldığını belirterek, popülist diye nitelediği yasa tasarısının sektörü olumsuz etkileyeceğini söyledi.

İç talep hasar görür

Oral, bu tasarıyla perakende sektöründe yaşanan durgunluğa çözüm yerine yeni sorun ekleneceğini söyledi. Oral, alışveriş merkezlerinde artan metrekarelerle elde edilen cirolar arasındaki makasın giderek açıldığını bunun ekonomik büyüme için çok olumsuz bir gösterge olduğunun altını çizdi. Oral, "Açılan makas çok büyük bir tehlikeyi ortaya koyuyor. Türkiye’nin büyümesi lazım. Neredeyse tüketim kötüdür diyecekler. Fakat tüketmeden bir büyüme modeli ben bilmiyorum. Tüketimin önüne geçerek imalat sanayini de zora sokarsınız. İç talebin hasar almasından korkuyoruz. Sistemin herhangi bir noktasına müdahale ederseniz zincirleme efekt yaratma ihtimali çok yüksek" dedi.

Borca duyarsızlık artabilir

Nuşin Oral’a göre, serbest piyasa ile işleyen kredi kartı sistemine yapılacak bu müdahale tüketici davranışını olumsuz etkileyecek ve tüketimi kısacak. "Tüketicinin tavrı çok net, taksit ve kampanyaları seviyor. Yüzde 20 düzensiz borcunu ödeyen kredi kartı sahibinin müdahale sonrasında borcunun zamanında ödeyeceği sonucu çıkarmak şu haliyle zor" diyen Oral, şunları söyledi: "Tüketici nasıl olsa faiz düştü diyerek borcuna karşı daha duyarsız da kalabilir. Amaç başarısız da kalabilir. Sanırım biraz popülizm yapılıyor. Sektörün böyle bir düzenlemeye ihtiyacı yok. Yoksa biz bugüne kadar yapılan tüm uygulamaları başarılı bulduk ve destekledik. Bileşik faizle ilgili kararı özellikle."

Tüketiciye yaramayabilir

BKM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kaplan ile BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, Meclis’e taşınan kredi kartı tasarısının tüketici lehine bir sonuç doğurmasının zor olduğunu belirtti. Sertaç Özinal, şunları söyledi: "Mevduat oranları ve kredi kartı faizlerinin kıyaslanması doğru değil. Bir faiz oranının belirlenmesinde esas olarak paranın zaman maliyetinin yanısıra borçlunun ödememe riski de göz önüne alınmalı. Kredi kartı sahibi her durumda ilk ay kartını faizsiz kullanıyor. Kredi kartı vadesi olmayan bir kredi ilişkisidir. Kredi kartlarında bileşik faiz uygulaması yoktur. Gecikme faizi sadece ödenmesi gereken asgari tutara uygulanabilir. Kredi kartlarında faiz bakiyenin ödenmeyen kısmı için son ödeme tarihinde itibaren başlar."

BMD’den aylık ödemeye göre limit formülü

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyiğit, kredi kartında borcunu zamanında ödeyemeyenlerle ilgili şu önerilerde bulundu: "Kredi kartı limitleri, kişinin aylık ödeme tutarlarına göre yapılacak bir hesapla belirlenebilir. Kredi kartlarında borcun ödenemeyen kısımları banka tarafından sigortalanabilir."

Alışverişin yüzde 61’i kredi kartıyla yapılıyor

BKM’nin Kart Monitör araştırmasının sonuçları ise şöyle:

Alışverişlerin yüzde 61’i kartla yapılıyor

Taksit uygulanan sektörlerde bu oran yüzde 80’lere çıkıyor.

En sık kullanlan kart limiti yüzde 28 ile 1001-2000 YTL.

Kart limitlerinin ortalama yüzde 45’i kullanılıyor.

Cüzdanlarda ortalama 2.1 kart bulunuyor.

Yüzde 78 borcunun tamamını ödüyor

Kart sahiplerinin yüzde 78’i borcunun tamamını ödüyor.

Yüzde 20’lik kesim bir kısmını ödüyor.

Sorunlu kredi kartı alacakları oranı Mayıs 2008’de yüzde 6.24’e geriledi.

Toplam 29 milyar 263 milyon YTL’lik kredi alacaklarının 1.8 milyarı sorunlu.

622 bin kişi kredi kartı borcunu ödemiyor.

Ev kirasını kartla ödemek isteyen var

BKM’nin Kart Monitör araştırmasında kredi kartını nerelerde kullanmak istersiniz sorusuna ev kirasını ödemekten vergi borcunu ödemeye kadar ilginç cevaplar verilmiş. Araştırmaya katılanların yüzde 9’u elektrik, telefon, su faturası ödemesinde; yüzde 9’u pazar alışverişinde; yüzde 7’si devlet hastanesinde; yüzde 5’i ulaşım, yüzde 4’ü ticarit taksitler, yüzde 2’si ev kirası ödemesinde ve vergi boçlarında kart kullanmak istiyor.

Avrupaya örnek olan uygulamalardı

TESCİLLİ Markalar Derneği (TMD) Başkanı Selçuk Güzenge, başlangıçta çok karşı çıkan bir çok yabancı markanın da Türkiye’de kredi kartı uygulamasından son derece memnun olduklarını söyledi. Güzenge "Yunanistan’dan bizdeki taksit uygulamasını öğrenmeye gelenler oldu. Avrupa’ya örnek olan durgunlukta bu sektörü canlandıran Türkiye kredi kartı uygulamalarına müdahale doğru değil" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!