A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2008 12:08
Malatya Vagon Onarım Fabrikası'na talip olan Polonyalı Ostrow Wielkopolski şirketi yetkililerinin, bu ay içinde Malatya'ya gelerek fabrikada etüt çalışması yapacağı belirtildi.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Yeşilyurt Belediyesinin mücavir alanı içindeki fabrikanın 1982 yılında yapımına başlanıp 1989 yılında tamamlandığını, ancak fabrikanın atıl durumda kaldığını hatırlattı.
Fabrikada vagon üretimi yapılması için Polonyalı şirkete, kendisinin ve Avrupa Türk İşadamları Konseyi Başkanı Aziz Şahin'in teklif sunduğunu belirten Kavuk, Polonyalı Ostrow Wielkopolski şirketinin, Polonya'daki fabrikasında bin 400'ün üzerinde işçilerinin bulunduğunu, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkelerine vagon satışı yaptıklarını söyledi.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Florian Rozynski ve beraberindeki heyetin geçen ocak ayında fabrikada incelemelerde bulunduğunu anımsatan Kavuk, “Gelip incelemelerde bulunmaları için bizzat davet ettim, geldiler gördüler, beğendiler. Bu ay içinde gelip fabrikada etüt çalışması yapacaklar” dedi.
Kavuk, kente yabancı sermayenin ve yatırımcının teşvik edilmesi gerektiğini, Malatya'nın ancak bu durumda kabuğunu kırıp gelişmeye başlayacağını kaydetti.
MALATYA VAGON ONARIM FABRİKASI
1982 yılında yapımına başlanan fabrikanın inşaatının 1989 yılına dek sürdüğü, 1999 yılında Malatya Tekel Sigara Fabrikası'nın tütün deposu olarak kullanılmaya başlandığı biliniyor.
2004 yılında TCDD'nin Maliye Bakanlığı'na 22 milyon 394 bin YTL olan borcu nedeniyle Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne, 2007 yılında da Sümer Holding'e devredilen fabrika, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'ne bağlı durumda.
751 bin metrekare alanda kurulan fabrikanın, 75 bin metrekare kapalı alanıyla, 4 bin 183 adet yük, 577 adet de yolcu vagonu onarımı yapacak kapasitede olduğu belirtiliyor.
Sosyal tesis ve lojmanlardan oluşan fabrikada halen, Malatya Tekel Sigara Fabrikası'na ait tütünler depolanıyor.