Poliste çifte sevinç

Güncelleme Tarihi:

Poliste çifte sevinç
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2013 17:13

Ankara Valiliği’nin 'polis sendikası yasalara aykırı kurulmuştur, kapatılmalıdır' istemiyle açtığı davada mahkeme, sendikadan yana durdu.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Ankara 9.İş Mahkemesi, bugün polislere sendika yolunu kapatan yasa hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gitme kararı aldı. Antalya İdare Mahkemesi ise sendikaya üye olduğu için polislikten atılan Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer’in ‘meslekten men’ cezasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Ankara Valiliği’ne verilen 9 Kasım 2012 tarihli kuruluş dilekçesiyle resmen tüzel kişiliğe kavuştuklarını ilan eden Emniyet- Sen hakkında Ankara Valiliği 5 Mayıs’ta kapatılmaları için dava açmıştı. Ankara 9.İş Mahkemesi bugünkü duruşmada, "Polislerin sendika kurmasına engel olarak gösterilen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 15.maddesi j fıkrasının Anayasa’nın 5, 10, 13 ve 51. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine sevk edilmesine” hükmetti.

Haberin Devamı


“SENDİKAYA ÜYE DİYE MESLEKTEN ATILAMAZ”

9. İş Mahkemesi’nin bu kararından önce Emniyet-Sen için ilk iyi haber Antalya’dan geldi. Antalya İdare Mahkemeleri, 28 Ekim duruşmasında Sendika Genel Başkanı Faruk Sezer hakkında verilen ‘meslekten men cezasının’ yürütmesinin durdurulması kararı aldı.
Başkan Faruk Sezer, iki ayrı mahkeme kararıyla Emniyet-Sen’in varlığının daha da güçlendiğini belirterek, “Emniyet Genel Müdürlüğü, sendika kurdukları gerekçesiyle 6 kurucuyu meslekten attı. Ankara Valiliği de sendikanın kapatılması için dava açtı. Antalya İdare Mahkemelerinin benimle ilgili verdiği bu karar, dava açan diğer arkadaşlar için de emsal olacaktır” dedi.

Sezer, bugün 9.İş Mahkemesi’nin konuyu hiç bilirkişiye götürmeden, doğrudan Anayasa’ya aykırılıktan Anayasa Mahkemesi’ne taşıma kararı aldığına dikkat çekerek, “Daha önce Sivil Memurlar Sendikası Sime-Sen’in kapatılması için açılan davada, mahkeme bilirkişi raporu doğrultusunda 4688 sayılı yasanın 15/g maddesini Anayasa’ya aykırılıktan Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Yüce mahkeme de bu hükmün Anayasa’ya aykırı olduğuna karar vermişti. Şimdi ise 9. İş Mahkemesi doğrudan Mahkemeye gitme kararı aldı. Yasa gereği Anayasa Mahkemesi’nin en geç 5 ay içinde konuyu karara bağlaması gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sezer, Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu hükmü iptal etmesi halinde önlerindeki son engelin de kalkacağını belirtirken, “Emniyet Genel Müdürlüğü, sendika kurucusu altı kişiyi sorgusuz sualsiz attı. Bu bile 250 bin polisin hakkının, hukukunun savunulması için Emniyet-Sen’e ne kadar ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Üye sayımız 11 bin 500’ü aştı. Bu mahkeme kararlarından sonra ise başvurularda hızlı bir artış bekliyoruz. Daha bugünden telefonlarımız kilitlendi” dedi.

AB RAPORUNA DA GİRDİ!
Bazı kamu görevlilerinin sendika kurmaları ve sendikalara katılmalarını yasaklayan yasa maddesi, 2013 Türkiye AB İlerleme Raporu'nda da yer aldı. Raporda, " Kamu görevlilerinin grev hakkına ilişkin genel mahrumiyet ile meslek veya işyeri düzeyinde sendika kurma yasağı devam etmiştir. Anayasa Mahkemesi, askeri kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin sendika kurmalarını ve sendikalara katılmalarını yasaklayan hükmü iptal etmesine rağmen, çoğu kategorideki kamu görevlileri halen örgütlenme hakkından mahrumdur. Söz konusu kişilerin sendika kurma çabaları, idari veya hukuki eylemlerle engellenmiştir. Sendika kurmak için polis memurlarının yaptığı başvuru reddedilmiş; bunu organize eden polis memurları ise “itaatsizlik” ve “mesleğin küçük düşürülmesi” sebep gösterilerek meslekten ihraç edilmişlerdir" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!