Güncelleme Tarihi:
Tasarıyla askerle birlikte polis ve MİT’e de silah ithal etme yetkisi veriliyor. Tasarı, havalı silah edinme yaşını 18, tabanca edinme yaşını da 21 olarak belirliyor. Askerle birlikte polis ve MİT’e de silah ithal izni getirilme nedeni, tasarının gerekçesinde, “Silahlı görev yapan ve ülkemizin iç ve dış güvenliğinden sorumlu olan güvenlik kuvvetlerinin ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde giderilebilmesi için doğrudan kendileri veya yetkilendirecekleri kişilere ithal etme yetkisi verilmektedir” diye açıklandı. Tasarıyla silah ruhsatı alacaklara sağlık raporu koşulu da getiriliyor. Tasarıya göre, silah ruhsatı talebinde bulunan kişinin sağlık şartlarının elverişli olup olmadığı bir hekim raporuyla saptanacak. Ancak hekim, kişi hakkında belirli alanda uzman hekim ya da heyet tarafından rapor düzenlenmesini de isteyebilecek.
BİLGİSAYARLA TAKİP
Tasarı, silahları sınıflandırarak silahlar ile bunların mühimmatı, aksam, parça ve aksesuarlarının ithali, üretimi, satışı, satın alınması, imhası, edinimi, taşınması, bulundurulması, nakli, bunların her türlü izin ve kayıt işlemlerine dair esas ve usuller ile bunlara aykırılık halinde uygulanacak yaptırımları düzenliyor.
Satışı yapılan silah ve malzemenin özellik ve miktarı ile satışın kime yapıldığına ilişkin bilgiler İçişleri Bakanlığı’nca merkezi bir sisteme satıcı tarafından kaydedilecek. Bakanlığa bilgisayar ortamında takip olanağı sağlayacak sistemi kurmayanların çalışmalarına sistem kuruncaya kadar kapatılacak.
SİLAH BARIŞI
Tasarı “silah barışı” da getiriyor. Tasarıyla yapılan değişiklikler sonucu imali, ithali, taşınması, bulundurulması, satışı yasaklanan ya da izne bağlanan silah ve malzemeleri izinsiz bulunduranlar, tasarı yasalaştığında yayımından itibaren bir yıl içinde bunları kolluk birimlerine teslim etmekle yükümlü kılınıyorlar. Kendiliğinden teslim edenler hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak.