Güncelleme Tarihi:
2007 yılında Eureko B.V’nin, Garanti Sigorta’nın yüzde 80 hissesini satın almasının ardından Garanti Bankası ile sürdürülen özel acentelik anlaşması, bugün Eureko Sigorta’yı banka sigortacılığında liderliği taşıdı. Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, 2009 yılında banka sigortacılığında pazar payını yüzde 23’e çıkardıklarını belirterek, “En yakın rakibimizin iki katından yüksek performans gösterdik” dedi. Okan Utkueri, 2010 yılında satışların yüzde 65’ini Garanti Bankası aracılığı ile gerçekleştirdiklerini ifade ederek, daha fazla insana ulaşmak için banka sigortacılığının önemli bir kanal olduğunu kaydetti.
Bankaların payı artıyor
Bu alana yönelik altyapı yatırımlarının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini açıklayan Utkueri, “Banka şubelerini, çağrı merkezini, internet sitesini, hatta ATM kanallarını kullanarak Garanti Bankası ile başarılı ve sürekli gelişen bir iş modeli ortaya koyduk. Banka sigortacılığını da sadece kredilere entegre olarak satılan sigorta ürünleri şeklinde de yapmıyoruz. Bize göre sigorta ürünlerini bankanın birer ürünü haline getirmek banka sigortacılığının en önemli noktası” dedi.
Okan Utkueri, banka sigortacılığının Türkiye için yeni olduğuna da değinerek, Amerika ve Avrupa’da bu sistemin çok yaygın kullanıldığını söyledi. Utkueri, sözlerini şöyle sürdürdü:
ATM’den poliçe satışı
“Türkiye’de, 2009’da bankalar, sigorta şirketlerinin dağıtım kanalları arasında büyüklük açısından ikinci sıraya yerleştiler. Hayat branşındaki üretimi de dahil ettiğimizde, prim üretiminde bankaların payı yüzde 18.6’lara kadar yükseliyor. Bunun yanı sıra bankaların teknoloji yatırımları, gelişmiş dağıtım kanalları ve eğitimli insan kaynakları bu kanalın sektördeki öneminin artmasında etkili oldu. Bugün şubeler, çağrı merkezi, internetin yanı sıra ATM’den bile poliçe satışı gerçekleşebiliyor.”
Utkueri, bankacılık ürünlerinden yararlanan kişilere sigortanın faydalarını anlatmanın ve sigortayla tanışmalarını sağlamanın daha kolay olduğuna da dikkat çekerek, “Bankaların ülkemizde sigortalılık oranının artması için gerekli ve etkin bir kanal olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Bankaların potansiyelinden yararlanmak gerekir
OKAN Utkueri, sigorta acentelerinin, bankaların sigortacılık yapmaması yönündeki baskıları hakkında da şu açıklamaları yaptı: “Sigorta sektörünün büyüme potansiyeli dikkate alındığında, mevcut tüm dağıtım kanallarının sistemin içinde tutulması için gerekli yasal çerçevenin oluşturulması gerekiyor. Amaç, müşteri odaklı bir yaklaşımla sektörün büyümesine katkı sağlamak ve serbest piyasa dinamiklerine, sözleşme serbestisine müdahale etmeyen bir çözüm yaratmak olmalı. Sektörün, bankaların sahip olduğu potansiyelden yararlanması gerekir. Acente ve bankaları birbirinin rakibi olarak görmüyoruz. Aksine hem acenteler, hem bankalar sigortalanma oranının artmasına katkı sağlaması gereken çok önemli iki dağıtım kanalı. Türkiye pazarı doymuş bir pazar değil. Bu konuyu bu açıdan değerlendirip, pazarı büyütmeyi hedeflemek doğru olacaktır.”
Her 100 taşıt kredisinin 35’ine kasko satıyoruz
EUREKO Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, bankaların sigorta uygulamalarına yönelik tepkileri de değerlendirerek, şunları söyledi: “Bankalar, kredi verirken sigortayı, kredinin teminatı olarak gördüklerinden talep ediyorlar. Burada önemli olan müşterinin ilgili poliçeyi şubeye beyan etmesi. Yoksa, kesinlikle şubeden satın alınacak diye bir zorunluluk olamaz. Elbette kredi riskini üstlenen kurum ile sigorta poliçesinin aynı bünyede olması, kolaylık ve verimlilik açısından çok önemli. İşin diğer tarafından bakarsak, kredi ve benzeri tüm süreçlerde sigorta poliçesinin önerilip, talep ediliyor olması, sektörü destekleyici bir unsur. Örneğin, Eureko Sigorta olarak, Garanti Bankası’nın verdiği her 100 taşıt kredisinin yaklaşık 35’ine kasko sigortası üretiyoruz. Diğer müşteriler, kasko poliçelerini farklı dağıtım kanallarından, şirketlerden temin edebiliyor.”
Değerli sanat eserlerine özel sigorta geliştirildi
NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği, sanat eserlerine yönelik özel bir ürün geliştirdi. Nart Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart, paha biçilmez sanat eserlerinin, Türkiye’nin ünlü koleksiyonerlerinin, özel müzelerin, sanat vakıflarının Lyods of London ve sigorta şirketleri kapsamında sigortalandığını belirterek, “Dünyanın her yerinde geçerli ve tüm riskleri kapsayan sigorta teminatı veriyoruz. Sanat eserlerinin, sanat uzmanları tarafından güncel değerlerinin belirlenmesi için expertiz organizasyonunu yapıyoruz. Doğal afet ve terörizm tehlikelerinde muafiyet uygulamıyoruz. Eserin yırtılması, çizilmesi, kırılması gibi kaza sonucu oluşabilecek riskleri de güvence altına alıyoruz” dedi. Dünyada sanat sigortalarının uzun yıllardır yapıldığını, ancak Türkiye’de 1989 yılında ilk sanat sigortasını kendilerinin gerçekleştirdiğini belirten Levent Nart, özel sigorta ürününün müzeler, galeriler, sergiler ve özel koleksiyonlar için tasarlandığını söyledi.
Anadolu Hayat Emeklilik’ten iki yeni yatırım fonu
ANADOLU Hayat Emeklilik, faiz geliri içermeyen “Gelir Amaçlı Alternatif Esnek Emeklilik Yatırım Fonu”ile, gelişen ülkelerin büyüme potansiyeline ortak olmak isteyenler için “Büyüme Amaçlı Yükselen Ülkeler Esnek Emeklilik Yatırım Fonu’nu (BRIC Plus Fon) bireysel emeklilik katılımcıların hizmetine sundu. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, “Büyüme Amaçlı Yükselen Ülkeler Esnek Emeklilik Yatırım Fonu”nda dayanak varlık seçimini BRIC ülkelerinin oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:
BRIC ülkeleri
“Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin’den oluşan ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını kapsayan BRIC ülkelerinin önümüzdeki dönemde global ekonomik büyümenin temelini oluşturacağı bekleniyor. Bu dört dev ekonomide faaliyet gösteren şirketlerin büyüme potansiyellerine ortak olacak ve hisse senedi piyasalarındaki fırsatlardan yararlanacak olan fon, yüksek getiri beklentisi olan yatırımcıların gözdesi olacak. Bu fon için hazırlanan portföyün en az yüzde 80’ini BRIC ülkelerinde faaliyeti bulunan şirketlerin hisse senetleri, Amerikan ve Global Depo Sertifikaları ile gelişen ülke hisse senetlerine yatırım yapan fonlar oluşturuyor.”
Esnek yatırım fonu
Mete Uğurlu, katılımcıların hizmetine sundukları bir diğer fon olan “Gelir Amaçlı Alternatif Esnek Emeklilik Yatırım Fonu” ise faiz getirisi istemeyen, dengeli risk profilindeki müşteriler için hazırladıklarını kaydetti. Uğurlu, “Bu fon ise, değişen piyasa koşullarına göre borsaya kote olan kamu tarafından ihraç edilen gelire endeksli borçlanma senetleri, kamu tarafından ihraç edilecek her türlü varlığa dayalı seçilmiş kuruluşların hisse senetlerinden oluşan bir portföye sahip” dedi.
Fonlardaki büyüme dünyayı geçecek
ALLIANZ Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Ömür Şengün, global ekonomik krize rağmen emeklilik fonlarının gelecek 10 yılda hızlı büyüme göstereceğini belirterek, bu süreçte Türkiye’nin emeklilik fonlarının büyüme oranının dünya ortalamasından yüksek olacağını söyledi. Ömür Şengün, Türkiye’deki emeklilik fonlarının 7 yıllık geçmişine bakıldığında performansın gerçekten tatmin edici olduğunu ifade ederek, “2003’ün Ekim ayında başlayan sistem bugün itibariyle 2,2 milyon katılımcıya ve 11,5 milyar lira fon büyüklüğüne ulaştı. 2020 yılında Türkiye’deki emeklilik fonlarının yıllık ortalama yüzde 26’lık büyümeyle 115 milyar lira seviyesine yükselmesi bekleniyor” dedi.
En uygun emeklilik sistemi
Kamu emeklilik sistemi ile fonlu özel emeklilik sistemlerinin birlikte çalıştığı modellerin, en uygun emeklilik sistemleri olduğuna dikkat çeken Şengün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşlanan nüfus, artan ömür, azalan doğurganlık; özellikle fonlanmayan emeklilik sistemlerinin yönetimini güçleştiriyor. Bunlarla başa çıkmak için ihtiyaçları karşılamayı amaçlayan kamu emeklilik sistemi ve çalışan fonlanmış özel emeklilik sistemlerinin en uygun çözüm yolu olduğu konusunda artık geniş bir konsensüs mevcut.”