Plastik yılbaşı çamında ‘tescil’ kavgası çıktı

Güncelleme Tarihi:

Plastik yılbaşı çamında ‘tescil’ kavgası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2002 01:59

Dursun Altuntaş adlı üretici, plastik yılbaşı çamını kendi adına tescil ettirip, mahkeme kararıyla piyasadan 2 bin plastik çamı toplattı. Can Muşlu adlı ithalatçı da bunun üzerine Altuntaş hakkında 200 bin dolarlık tazminat davası açacağını açıkladı.

Yılbaşı çamına talebin zirvede dolaştığı şu günlerde, 12 yıldır ürettiği plastik yılbaşı çamına, 2 ay önce endüstriyel tasarım tescil belgesi alan Dursun Altuntaş, rakiplerine savaş açtı. Dursun Altuntaş, mahkeme kararıyla 2 binin üzerinde yapay çamı, mağazalardan toplattı. Uzun yıllardır dünyanın her yerinde üretilen yapay yılbaşı çamına endüstriyel tasarım tescil belgesi verilmesini hata olarak niteleyen, ithalatçı Can Muşlu, toplatma kararı alan firmaya 200 bin dolarlık tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

TEMA Vakfı üyesi Dursun Altuntaş, 12 yıldır ürettiği yapay çam ağaçlarına, 23 Ekim günü Türk Patent Estitüsü'nden, Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi aldı. Altuntaş, daha sonra İstanbul Adliyesi'ndeki Ekonomik Suçlar Bürosu'na başvurarak, piyasadaki diğer çam ağaçların toplatılmasını istedi ve talebi kabul edildi. Dursun Altuntaş, önceki gün Eminönü Merkez Karakolu'nda görevli iki polis ve avukatları ile birlikte ilk baskını, Tahtakale'deki kapı komşusu Can Muşlu'nun mağazasına yaptı. Çin'den ithal edilen 707 yapay çam ağacına el koydu.

Yıllardır yurtdışında üretilen yapay çam ağacına, sanki yeni bir buluşmuş gibi Endüstriyel tasarım tescil belgesi verilmesini hayretle karşıladığını söyleyen Muşlu, ‘‘Yılbaşı için bu ağaçlara yaptığım yatırım 300 bin dolardır. Yılbaşı öncesi haksız rekabet yapıp bizi piyasadan silmek istiyorlar. Piyasada yapay çam bulamayan, ağaçları kesecek’’ dedi.

DÜNYA KÜÇÜLDÜ

Haksız rekabet suçlamasına karşı, yasal haklarını koruduğunu söyleyen Dursun Altuntaş ise ‘‘Kendi ürettiğim bir şeyi tescil ettirmek en doğal hakkım. Dünya küçüldü. Her üretici kendi hakkını koruma yoluna gidiyor. Gerekirse çam ağaçlarıma Amerika'da da patent alır, tescil yaptırırım. Hiç kimse korkmasın, benim ağaçlarım herkese yeter. Kimse de yapay çam ağacı bulamadım diye çam kesmez’’ diye konuştu.

Ankara Patent Enstitüsü yetkilisi Sevda Özsoy'a göre, endüstriyel tasarım tescil belgesi alınacak ürünün, mutlaka evrensel nitelikte yeni olması, herhangi bir ülkede var olan bir tasarımın taklidi olmaması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!