Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de franchise veren yüzlerce firma arasından öne çıkanlardan birisi Domino’s Pizza. Türkiye’de şu ana kadar 87 tanesi franchise olmak üzere 132 tane şubesi bulunan Domino’s Pizza Türkiye’nin Genel Müdürü Aslan Saranga, şirketin büyüme stratejilerinde 2015 yılında restoran sayısını 500’e çıkarmak olduğunu açıkladı.
Öncelikli olarak 2011 yılına kadar 20-25 farklı ilde 200 tane restoran açmak olduğunu söyleyen Saranga, ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’e yoğunlaşacaklarını ifade etti.
Her restoranda 20 kişi istihdam ediliyor
Franchising işinin Türkiye’de büyüyeceğini söyleyen Saranga, “İstanbul’da insanlar Nişantaşı, Bağdat gibi belli başlı bölgelere çok takılıp kalıyorlar. Bu işte çok güzel fırsatlar var. Farklı düşünmek ve yeni bölgeleri hedeflemek gerekiyor. İstihdam olarak da ülkeye çok önemli katkılarımız oluyor. Her açtığımız restoranda 20 kişi istihdam ediyoruz ” dedi.
Dünya ile Türkiye arasında muazzam bir fırsat farkı olduğunu savunan Saranga, finansal yapı ve damak tadı olarak çok yakın olduğumuz Meksika’da yalnız 600 Domino’s Pizza şubesi olduğunu belirtti.
132 restoranla Türkiye’nin en büyük üçüncü fast food zinciri olan Domino’s Pizza'nın yaptırdığı araştırmalara göre Türkiye’de insanların yüzde 79’u hayatında evine hiç pizza siparişinde bulunmamış.
Peki Domino’s restoranı nasıl açılır?
Domino’s Pizza’nın franchise modelinde Türkiye’de 6 restoran ile en çok restorana sahip yatırımcısı olan David Maden, şirketin iş geliştirme departmanına yapılacak başvuru ile başlayan süreçte öncelikle yatırımcıların bu işi gerçekten istediğini ispatlaması gerektiğini söyledi.
Şirketin doğru kişi olduğuna karar vermesinin ardından yatırımcı pizza hamuru açma da dahil olmak üzere restoran yönetimi, insan kaynakları gibi eğitimlere alınıyor. Bu eğitimlerin de ana amacı çok farklı sektörlerden gelen yatırımcıları işin işleyişi ile ilgili bilgilendirmek ve süreçlere dahil etmek. Çok değişik sektörlerden gelen yatırımcılara franchise veren firma ve yatırımcı için bu eğitimler çok büyük önem taşıyor. Domino’s restoran sahipleri içinde sağlık, tekstil gibi sektörlerden gelen yatırımcılar bulunuyor.
Bir restoran 6 ayda açılıyor
Eğitimler tamamlandıktan sonra en önemli ve zaman alan aşamalardan birisi de dükkân bulunması oluyor. Franchise almak isteyen bir yatırımcı şirkete başvurduktan sonra yaklaşık 6-7 ay sonra restoranı pizza üretmeye başlıyor. Burada başvuru işlemleri, sunumlar ve şirket değerlendirmesi 2 ay sürerken, eğitim de 2 ay sürüyor. Bundan sonrası ise uygun dükkânı bulmak ve sonrasında inşaat ile ilgili. Dükkân bulmanın biraz şansa bağlı olduğunu ifade eden David Maden bir günde bulunabileceği gibi bazen aylar sürebileceğini belirtti. Örneğin David Maden kendisine ait olan Merter şubesini bulması 14 ay sürmüş.
Nerelerde restoran açılabilir
Domino’s Pizza’nın Türkiye’de restoran açma üzerine bir ana plana sahip. Hedeflerinin 20 bin konuta bir dükkan açmak olduğunu belirten firmanın Genel Müdürü Aslan Saranga, yatırımcının tekliflerini bu plan doğrultusunda değerlendirdiklerini söyledi. Hızlı yemek sektöründe lojistiğin çok önemli olduğunu vurgulayan Saranga, “ Nerede olursa olsun restoran açılabilir diye bir olgumuz yok” dedi.
Yatırım 3 yılda kendini amorti ediyor
Ortalama bir pizza restoranı için franchise bedeli 40 bin dolar olmakla beraber ayrıca dükkan yatırımı için ise yaklaşık 180 bin dolar gerekiyor. Metrekaresine ve bulunduğu bölgeye bağlı olmak koşuluyla yatırım bedelleri değişiyor. Restoranların bulunduğu bölgelerin çok önemli olduğunu hatırlatan David Maden, aylık ciroların 50 bin lira ile 150 bin lira arasında değiştiğini ifade etti. Yatırım yapıldıktan 30-35 ay sonra restoranların kendini amorti ettiğini söyleyen Maden, “Alınan demirbaşların çoğunun ömrü 3 yıldan fazla olduğu için bizim için bu 3 yıllık geri dönüş önemli bir konu” dedi.