Piyasayı resesyon korkusu bozdu

Güncelleme Tarihi:

Piyasayı resesyon korkusu bozdu
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 06, 2008 10:05

Global piyasalarda tam hava düzeldi derken, ABD'den gelen veriler oyunu yine bozdu. Özellikle dün hizmetler sektörü verisinin beklentilerin çok altında kalması, piyasaların moralini bozdu. İMKB ve Avrupa borsalarına satışlar geldi.

Haberin Devamı

ABD verisi ile birlikte dün öğleden sonra başlayan düşüş eğilimi, Wall Street'te sert bir satış baskısına neden oldu. Dow Jones yaklaşık son bir yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirirken, hisse senetleri yüzde 2.93 değer yitirdi. S&P 500'deki kayıp ise yüzde 3.20'ye ulaştı.

Piyasalardaki hareketleri değerlendiren uzmanlar, ABD'de ekonomik küçülme (resesyon) korkularının yeniden su yüzüne çıktığına dikkat çekiyor. Özellikle dün açıklanan hizmet endeksinin piyasa beklentilerinin çok uzağında kalması, korkuların fitilini ateşledi. Dün dalgalanmayı artıran diğer bir unsur da ABD Merkez Bankası (FED) oldu. Fed yöneticilerinden Jeffrey Lacker'in konuşmasında 'resesyon' sözcüğünü kullanan ilk yetkili olması ve durgunluk riskine dikkat çekmesi, borsaların tepetaklak olmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Ekonomist Paul Nolte, açıklanan hizmetler endeksi verisinin neden piyasayı bu kadar derinden etkilediğini şu sözlerle anlattı:

"ABD artık bir üretim ekonomisi değil, hizmetler sektörü ekonomisi. Bu nedenle hizmetler sektöründeki beklenmeyen düşüş piyasayı çok fazla etkiledi. Diğer verilere oranla piyasadaki siniri daha fazla yükseltti." 

Analist Kim Caughey, ABD hizmetler endeksinin piyasaları bozduğunu, ardından FED'den gelen yorumların da düşüşü hızlandırdığını belirtti. Caughey, "Çok volatil seanslar yaşıyoruz. Herkes sinirli ve piyasadaki oynaklık gerginliğin derecesini de gösteriyor" dedi.

ASYA'YI DA ÇARPTI

Dün ABD borsalarında yaşanan düşüşler bugün misli ile Asya'yı etkiledi. En büyük korkusu ABD'nin resesyona girmesi olan Asya borsaları, tartışmaların tam da  bu noktalarda yoğunlaşması ile son dönemin en büyük düşüşlerinden birini yaşadı.

ABD ekonomisindeki olası bir durgunluğun Asya ekonomilerine büyük bir zarar vereceğini düşünen yatırımcıların özellikle ihracatçı şirketler ve bankalarda yoğunlaşan satışları borsaları sarstı. Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya'da Nikkei endeksi günü yüzde 4.7 kayıpla tamamladı. Hong Kong borsası yüzde 5.4, MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 3.4 değer yitirdi.

Haberin Devamı

Ä°MKB GERÄ°LEDÄ°

Dün öğleden sonraya kadar sakin seyreden ancak sonrasında ABD verisinin piyasaların ipini çekmesiyle düşüşe geçen borsa bugün de benzer bir seyir izledi.  Endeks global borsalara paralel olarak güne hızlı bir düşüşle başladı ve ilk işlemlerin ardından yüzde 2.8 kayıpla 43 bin 100 puana geriledi. İkinci seansta biraz daha dengeli bir seyir izlenirken, borsa günü yüzde 2.3 düşüşle 43 bin 317 puandan noktaladı.

Uzmanlar, borsanın tamamaen dış borsalara bağımlı hareket ettiğini ve bundan sonra da içeriden çok dışarının izleneceğini belirtiyor. Bu kapsamda ABD'den gelecek her türlü veri borsa açısından belirleyici olmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Piyasadaki görünümü değerlendiren Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, umutların azaldığı borsada olumlu görüşleri ile dikkat çekiyor. Borsa için 42 bin seviyesini işaret eden Reçber, bu seviyenin kırılmaması halinde endeksin toparlanacağını ve kademe kademe şubat ayı içerisinde 50 bine kadar tırmanabileceğini söyledi. Reçber, 42 binin altında iki gün üst üste kapanış yapılması halinde ise olumlu senaryonun bozulacağını ve borsada yüzde 10'luk bir düşüş potansiyeli oluşacağını kaydetti.

Ekonomist Sarper V. Özten ise piyasadaki oynaklığın önümüzdeki dönemde de devam edeceÄŸini, ancak borsada 42 bin-43 bin bandının maliyet oluÅŸturmak için uygun bir bölge olduÄŸunu belirtti.  Â

Haberin Devamı

DOLAR 1.20 YOLUNDA

ABD'de dün açıklanan hizmet endeksinin piyasalarda neden olduğu düşüş doları ters yönde etkiliyor. Bankalararası piyasada dün kapanışta 1.1710/20 YTL olan dolar kotasyonları, bu sabah 1.1900 YTL seviyesinin üzerine tırmandı. Sonrasında ise hafif bir gevşeme ile 1.1830-1.1860 YTL bandına oturdu.

Halil Reçber, dolarda taban seviyelerinin artık onaylandığını ve bundan sonra doların 1.20'nin üzerini deneyebileceğini kaydetti. Reçber, "Ayrıca bu hareketle birlikte önümüzdeki dönemde 1.25 seviyesi de kırılabilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!